Erről a tökfajtáról sokan nem tudják, hogy mérgező

GettyImages-1158110923

Beköszöntöttek a hűvösebb őszi napok, és a délutáni séták során egyre több ház udvarára, ajtajához és kapujához kerülnek ki a hangulatos dekorációk. Láttam már az idén madárijesztőt, szalmabála emberkét, kosárban szépen elrendezett hangát, gombát színes levelekkel, de ami szinte minden alkalommal elmaradhatatlan tartozék, az valamilyen tök. El is csodálkoztam, milyen sokfajta létezik ebből a zöldségből. Vagy gyümölcsből?

Nos, a paradicsomról már sokan tudják, hogy bár zöldségként gondolunk rá, valójában botanikailag gyümölcs, de nem ő az egyetlen. Bizony a tök is ebben a cipőben jár, mert virágból fejlődik ki, és a belsejében sok magot találunk. Utánajártunk, hogy milyen érdekességeket lehet még tudni ezekről a szépségekről.

A rokonok

A tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) egy hatalmas család. Idetartozik még a cukkini, patisszon (mondjuk, itt a csillagtök név elég árulkodó), a dinnyék és az uborka is. Tudtad, hogy a sárgadinnye közelebbi rokona az uborkának, mint a görögdinnyének?

Változatos megjelenése miatt kedvelt dekorációs elem a tök
Változatos megjelenése miatt kedvelt dekorációs elem a tökBoogich / Getty Images Hungary

Nyári tökök

A tök szó hallatán szerintem először mindenki a főzőtököt képzeli maga elé. Nem gondolom, hogy ezt bárkinek részletesebben be kellene mutatni, maximum annyi kérdés merülhet fel vele kapcsolatban, hogy főzeléknek vagy inkább rántva szeretjük. Ezt, ahogy a csillagtököt, cukkinit és a többi nyári tökfélét, leszedik, mielőtt teljesen megérne, így héja vékony, magja pedig még lágy marad, és az egész termés ehető. Akkor a legfinomabb, amikor még zsenge, ezért nem érdemes sokáig tárolni.

Téli tökök

A téli tököket teljesen érett állapotban gyűjtik be, ezért héjuk vastag, nehezen távolítható el, cserébe viszont nagyon sokáig tárolhatók anélkül, hogy veszítenének értékes tápanyagaikból. Legismertebb fajták:

 • kanadai sütőtök
  Általában ez az, amit a sütőtök alatt értünk, sonka alakú, narancssárga héjú termés, kicsi magházzal.
 • japán vagy hokkaido tök
  Kisebb, kerekded, díszítésre is kiválóan alkalmas.
 • provence-i vagy muskotályos tök
  Narancssárga, vastagon, erősen bordázott, általában darabolt formában kapható.
 • nagydobosi tök
  Erős, szürke héjáról ismerhető fel. A szakértő szerint érdemes novemberben vásárolni, mert édesebb, ha megcsípte a dér.
Nem csak dísztökökből lehet szép dekoráció
Nem csak dísztökökből lehet szép dekorációAli Efe Yilmaz / Getty Images Hungary

Az egészségünknek is jó

Mindamellett, hogy nagyon finom és változatosan elkészíthető alapanyag, jó vitaminforrás a téli hónapokban. Rendszeres fogyasztása jót tesz a szemünknek, a szívünknek, segíthet a fogyásban, és erősítheti az immunrendszerünket is.

Nem csak étkezésre termesztik

A luffa nemzettségbe tartozó tököket teljesen érett állapotban szedve változatosan használják fel. A szivacstök termését néhány napos áztatást követően meghámozzák, és alaposan átmossák tiszta vízzel. Az így kinyert szivacsszerű rosthálózatot szárítják, majd készülhetnek belőle dísztárgyak, legyezők, tartódobozok, kalapok. Felhasználják virágkötészeti célokra is, de mint mosdószivacs is árusítják. Környezetbarát és bőrkímélő alternatívája a műanyag szivacsoknak.

A lopótök termése zsenge állapotban még ehető, de teljesen megérve megfásul a héja. A neve is arra utal, hogy a manapság már üveg borlopók elődei is ebből készültek. Korábban használták kulacsként és étel tárolására is, manapság készülhet belőle halászhálókhoz úszó, pipaszár, ékszerdoboz, merítőedény, lámpa.

Változatos módon használják hangszerként, többek között a rumbatök, a berimbau és a szitár alapanyaga.

Ami számomra a legextrémebb, hogy nyugat-pápuai férfiak a lopótökből készült díszes kotekába öltöztetik a férfiasságukat a vallási ceremóniák alkalmából.

Nem minden fajta ehető, kerüljük a dísztököket
Nem minden fajta ehető, kerüljük a dísztököketArtsyslik / Getty Images Hungary

Az összes fajta ehető?

Vannak kifejezetten dísztökök, amiket a megjelenésük és a faraghatóságuk érdekében nemesítettek, mint a halloweeni tökök. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak egy kukurbitacin nevű keserűanyagot, amivel a rovarok ellen védekeznek. Ahogy az elnevezés is sejteti, ettől a gyümölcshús kellemetlen ízű lesz, így már ezért sem érdemes megkóstolni, de akár kis adag elfogyasztása esetén is gyomorgörcs, hasmenés, hányás léphet fel, ami kiszáradáshoz vezethet. 

Még főzés után sem fogyaszthatóak a dekorációs célra árusított tökfajták, mert a bennük található toxinok hőrezisztensek.

A Nébih külön felhívta a kereskedők figyelmét, hogy javasolt az ehető tökféléket elkülöníteni a nem ehetőktől, és a nem ehető fajták esetén egyértelműen jelölni, hogy fogyasztásra alkalmatlanok. Így ha dísztököt vásárolunk, lelkiismeret-furdalás nélkül faraghatjuk, és díszíthetjük vele az otthonunkat, hiszen nem vész kárba étel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra