A társaság tényleg befolyásolja a tinik droghasználatát?

GettyImages-84490928
Berényi Bianka

Nagyon nem mindegy, hogy milyen társaságba keveredik a gyerek az iskolában.

A kamaszokra leginkább a barátaik vannak hatással, beleértve ebbe a pozitív és a negatív hatásokat is. A legtöbben még mindig 15 éves koruk körül kezdenek el dohányozni, mert ez az az életkor, amikor bekerülnek a középiskolába, új társaság veszi őket körül, és ha ott azt látják, hogy ezekben a körökben menő drogozni meg cigizni, akkor jó eséllyel ki akarják próbálni. Természetesen a család előtt teljes titokban tartva azt. 

Folyamatosan nő a drog miatti halálokok száma

A Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az Egyesült Államokban a kábítószer-túladagolás miatti halálozások száma négyszer gyakoribb volt 2018-ban, mint 1999-ben, de sajnos a kábítószer-túladagolás miatti halálozások száma további 30 százalékkal nőtt a Covid-19-világjárvány idején. Számos tényező, köztük a stressz, a mentális egészségügyi problémák és az egyének normákról alkotott felfogása a társadalmi köreikben, hogy csak néhányat említsünk, hozzájárul a szerhasználat kialakulásához és a vele való visszaéléshez. 

A tinik nagyobb valószínűséggel választanak barátságot olyan emberekkel, akik hasonlóak hozzájuk az alkohol- , marihuána- és egyéb szerfogyasztást tekintve. 

Egy felmérés azt állapította meg az amerikai tinédzserek szerhasználatával kapcsolatban, hogy a közvetlen társaságuk olyan erős hatással van a fiatalok függőségeinek kialakulására vagy éppen azok hiányára, hogy hasonló a hasonlót vonzza alapelven választanak maguknak barátokat. Ha valaki már korábban is használt szereket, akkor nagy eséllyel most is fog, ha pedig még soha életében nem drogozott, de azt látja az új baráti társaságban majd, hogy ez a szokás, akkor garantálható, hogy ő is rászokik a füves cigire, majd onnantól kezdve olyan irányba változik, ahogy a társasága is. 

A felmérés kimutatta, hogy a tinédzsereknek a társaik szerhasználatáról alkotott felfogása és saját szerhasználatukról szóló megállapításaik hogyan kapcsolódnak egymáshoz a serdülőkortól a felnőttkorig tartó fejlődés során. 1048 gyermek vett részt a felmérésben. Az egyik alacsony kockázatú közösségi mintájú, a másik pedig a viselkedési problémákra nagyobb eséllyel hajlamos mintájú csoport volt, az általános iskolai tanárok és a szülők értékelése szerint.  A korai serdülőkorban (12 vagy 13 éves korban), a középső serdülőkorban (16 vagy 17 éves korban) és a korai felnőttkorban (20 vagy 22 éves korban) a résztvevők mindegyike beszámolt saját és társaik rendszeres szerhasználatáról. Az évek múlásával, a későbbiekben a résztvevők továbbra is beszámoltak a saját kábítószer-használatukról még 32 vagy 34 éves korukban is, azaz felnőttként sem álltak le a drogokkal azok, akik már fiatalon kipróbálták a különböző szereket.

A tinédzserek utánozzák egymást, a rossz szokásokban, akár drog fogyasztásában is
A tinédzserek utánozzák egymást, a rossz szokásokban, akár drog fogyasztásában is

A társaság elsöprő hatása a tinédzserek körében

Stabilitást tapasztaltak azonban az egyének szerhasználatában a korai serdülőkortól a középső serdülőkorig, valamint a serdülőkortól a korai felnőttkorig, ami azt jelenti, hogy azok a serdülők, akik korai serdülőkorukban több szert fogyasztottak társaikhoz képest, ezt a szokásukat később, korai felnőttkorban is folytatták, még akkor is, ha összességében még a szerhasználatuk mértéke is nőtt. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a serdülők és fiatal felnőttek szerhasználata csökkentésének egyik legeredményesebb módja az, ha megváltoztatják azon felfogásukat, hogy barátaik is szereket használnak, és megpróbálnak együtt leszokni. Ugyanis a társaság nagy erő, és nagyobb hatással van rájuk, mint bármi más. Hisz ha együtt szoktak rá, együtt leszokni is könnyebb lesz.

Mindig van kiút

Mivel azonban ebben a tanulmányban éveket fedtek le, az eredmények nem deríthetnek fényt pontosan arra, hogyan működik pillanatról pillanatra a kamaszoknál azon kortársaik és barátaik kiválasztása, akik később rossz hatással lesznek rájuk. Például, ha a serdülők egy bulin vannak, ahol egy kortársuk sört vagy kóstolót kínál, ez a pillanat valószínűleg növeli az egyének szerhasználatát, hisz azt látják, hogy ez a követendő példa. 

Azonban választás mindig van. Hisz a tinik választhatnak olyan tevékenységeket is, amelyekben sokkal valószínűbb lesz a szerhasználat előfordulása, például egy felügyelet nélküli partit, de olyat is, amin nem olyan valószínű, hogy előfordul a droghasználat, mint például egy iskola által szponzorált rendezvény.

Így kijelenthető, hogy a kamaszkori választásokra sokkal nagyobb hatással vannak az új barátok és a közvetlen iskolai környezet, mint a család, a messzebbi rokonok vagy akár a gyerekkori jóbarát. A legfontosabb, hogy nyíltan tudjunk ezekről a dolgokról is beszélni a gyerekünkkel, és próbáljuk meg ne szülői minőségben, hanem barátilag elmagyarázni a drogozás és egyéb mesterséges szerek használatának veszélyeit. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra