A földi mandula, avagy tigrismogyoró valójában nem dióféle, a tigrishez pedig csak annyi köze van, hogy csíkok borítják. Ez a diónyi méretű szuperélelmiszer – ahogy a dietetikusok manapság emlegetik – egy Afrikában és Spanyolországban honos, fűszerű növény föld alatt növekvő gumója, amelynek édeskés, a mandulára emlékeztető íze van.
A tigrismogyoró felhasználása több évszázados múltra tekint vissza. Egyes források szerint már az ókori egyiptomiak sírjaiban is előfordult – feltehetően azért, hogy kedvelői a túlvilágon is élvezhessék.
A tigrismogyoró egészségügyi előnyei
A tigrismogyoró nagy előnye, hogy kevés kalóriát tartalmaz, miközben tele van értékes tápanyagokkal. Bár kiterjedt tanulmányok nem készültek róla, az eddigi tudományos eredmények mind arra utalnak, hogy fogyasztása több szempontból is jótékony hatású lehet. Legfontosabb egészségügyi előnyei a következők.
1. Ásványi anyagokban gazdag
A tigrismogyoró számos ásványi anyagot tartalmaz, így már önmagában emiatt is megéri fogyasztani – mint azt az alábbi lista is tanúsítja.
- Kalcium: erősíti a csontokat.
- Réz: elősegíti a vas felszívódását.
- Vas: elengedhetetlen a vörösvérsejtek megfelelő működéséhez, amelyek az oxigén szállításáért felelősek szervezetünkben.
- Magnézium: szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást, valamint az izom- és idegfunkciókat.
- Foszfor: támogatja az ideg- és izomfunkciókat, beleértve a szívműködést.
- Kálium: csökkenti a vérnyomást.
- Cink: erősíti az immunrendszert, felgyorsítja a szövetek gyógyulását, és hozzájárul a sejtek növekedéséhez.
2. Kiváló vitaminforrás
A tigrismogyoróban a létfontosságú ásványi anyagok mellett vitaminok is találhatók:
- C-vitamin: erősíti az immunrendszert, támogatja a fertőzések megelőzését és a sebgyógyulást.
- D-vitamin: elősegíti a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen kalcium és foszfor felszívódását.
- E-vitamin: antioxidánsként működve semlegesíti a sejtkárosító hatású szabad gyököket.
3. Véd a betegségekkel szemben
Antioxidánsai – köztük a C-vitamin és az E-vitamin – révén a tigrismogyoró közreműködhet az öregedés hatásainak, valamint az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentésében, mint a szívbetegségek vagy a rák.
Pörkölt formában a tigrismogyoró nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmaz.
4. Jót tesz a szívnek
Az olívaolajhoz hasonlóan a tigrismogyoróból kinyert olaj a szív egészségéhez fontos egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, így segíthet kordában tartani a koleszterinszintet, ezáltal csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
A tigrismogyoró olaja alkaloidokat, szaponinokat és tanninokat is tartalmaz, amelyek antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
5. Serkenti az emésztést
A tigrismogyoróval nagyobb mennyiségű oldhatatlan élelmi rosthoz juthatsz. Ez emésztetlen formában halad át a szervezeten, így megakadályozhatja a széklet túlzott felhalmozódását és a székrekedés kialakulását, ráadásul hosszabb időre eltelít, ami hasznos lehet fogyókúra esetén.
A gumóban lévő rezisztens keményítő pedig prebiotikumként serkenti az emésztést javító „jó” baktériumok gyarapodását.
A rostokban gazdag étrend közrejátszhat a vastag- és végbélrák, a szívbetegségek, a székrekedés és az elhízás megelőzésében is.
Hátránya viszont, hogy rostos jellege miatt puffadást és gázképződést okozhat – különösen, ha egyébként is emésztési zavarokkal küzdesz. Ennek elkerülése végett érdemes lehet ropogtatnivalóként, pörkölve fogyasztanod.
6. Kordában tartja a vércukorszintet
A rostok lassítják a cukor felszívódását a vérben, ami azt jelenti, hogy a tigrismogyoró fogyasztása elkerülhetővé teszi a vércukorszint hirtelen kiugrásait. Ezt a hatást tovább erősíti, hogy arginint tartalmaz, amely serkenti az inzulintermelést. Szakemberek ezért azt mondják,
a tigrismogyoró fogyasztása különösen hasznos lehet, ha cukorbetegséggel küzdesz.
7. Erősíti a csontokat
A tigrismogyoró 18-féle aminosavat tartalmaz, ami egyenrangúvá teszi a tojással. Ezek közül érdemes kiemelni a lizint és a glicint, amelyekre a csontok, az izmok és a kötőszövetek egészségéhez is szükség van.
8. Növeli a libidót
A gumó színét egy kvercetin nevű flavonoid adja, amely afrodiziákumként is ismert, vagyis potenciálisan növeli a libidót, és javítja a szexuális teljesítményt.
9. Beilleszthető a mentes étrendbe
A tigrismogyoró, illetve a belőle készült olaj és a liszt azok számára is ajánlható, akik érzékenyek a gluténra és a tejtermékekre, vagy allergiások a diófélékre. Ha kedvet kaptál a kipróbálásához, a tigrismogyorót nyersen, pörkölve és főzve is fogyaszthatod, vagy lisztté őrölve hozzáadhatod a tejhez vagy a gyümölcsléhez.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés