18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért van bűntudatod, amikor először szexelsz terhesség alatt

Az a test, amiért annyira odavoltál, ami olyan sokféleképpen okozott örömet, most már egy kisbaba otthona is. Ráadásul ki tudja, vajon mennyit érzékel a külvilág történéseiből, mit érez abból, ami egészen közel, a lakhelye melletti csatornában történik. Vajon ha tehetné, átkopogna, hogy azonnal hagyjátok abba?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel a párokban az első terhesség idején. Az öröm határtalan, tervezgettek, elképzelitek, milyen szülők lesztek, de ettől a vágy még nem tűnik el – legalábbis jó esetben. Ám a férfiak egy része félteni kezdi a párját, már anyuka szerepkörbe helyezi és aggódni kezd azon, hogy folytathatja-e ugyanolyan gátlástalanul a szexuális életüket, ahogy eddig tette. Merthogy már nincsenek egyedül. Ehhez még hozzájön az a tévhit is, ami szerint a hüvelytől a méhet csupán egy vékony határ választja el. Tudjuk, hogy méhszájnak hívják, de a legtöbb embernek nincs pontos fogalma arról, mi is az és hogyan működik. A nők is hasonló félelmekkel küszködhetnek: vajon az orgazmussal járó összehúzódás árt a gyereknek? Le kéne mondani róla majdnem egy évre, mert „egy anya ilyet nem csinál”? Ezek után persze hogy érkezik a félelem, rossz esetben a bűntudat egy-egy jóleső együttlét után. 

Pedig a gyereknek jó eséllyel nem lesz semmi baja. A szex terhesség alatt egészséges, és hozzájárul az anya, illetve a pár stressz-szintjének csökkentéséhez, testi-lelki jó érzéséhez. Több oxitocin termelődik, ami elősegíti az anya jóllétét, ráadásul még a méhbe jutó oxigéndús vér mennyiségét is növeli. Kutatások eredményei szerint egészséges, normális terhesség esetén az orgazmus nem növeli a vetélés vagy koraszülés kockázatát. S hogy tisztába tegyük ezt a méhszájügyet is: a magzatvízben lebegő, a méh vastag izomfalával védett baba nincs olyan közel a hüvely végéhez, mint azt sokan képzelik. A méhszáj erős, rugalmas, vastag izomrostokból álló kapu, amin egy átlagos együttlét során nem lehet úgy bedörömbölni, hogy a magzat megsérüljön. Ahhoz sem elég vékony, hogy a kicsi bentről figyeljen, hallgatózzon. A gyorsuló pulzus, az izgatottság, az örömérzet, az anyai test szokatlan mozgása, a hangok eljuthatnak hozzá, de attól nem kell tartanunk, hogy konkrét emlékei maradnának ezekről. Egyébként sem írta meg neki senki, hogy a szülei éppen szexelnek, tehát fogalma sincs róla. Amúgy is végighallgatja, ahogy anyu emészt, sportol, porszívózik és még egy sor tevékenységet végez, ami hasonló érzetekkel járhat.

A férfiaknak éppúgy lehet bűntudatuk a terhesség alatti szex miatt, mint a nőknek
A férfiaknak éppúgy lehet bűntudatuk a terhesség alatti szex miatt, mint a nőknekPeopleImages / Getty Images Hungary

A terhesség alatti szex pozitív oldalai

Azok a párok, akik korábban nagyon féltek a teherbe eséstől, vagy épp ellenkezőleg: szinte óramű pontossággal peteéréskor szeretkeztek, a várandósság ideje alatt nagy szabadságot élhetnek meg. Végre lekerül róluk a fogamzásgátlás és a gyermeknemzés terhe, helyette marad a színtiszta mámor és felszabadultság. Azok az anyák pedig, akik viszonylag jól viselik a terhességet, külön örömként tapasztalják a mell, sőt a vérellátás növekedése miatt az összes erogén zóna érzékenyebbé válását. Emiatt nagyobb az esély a többszörös orgazmusra is. Ugyanakkor a nemi vágy nem jelenik meg mindenkinél: van, aki kívánósabb a terhessége bizonyos időszakaiban, mások épp fordítva működnek. Jellemzően a második trimeszterben – azaz a rosszullétek után, de még a bálnahas és az aranyér előtt – tapasztalhatjuk meg a legörömtelibb nemi életet, a nőknél ilyenkor figyelték meg a leggyakrabban a szexuális töltetű álmokat is. 

Amire azért érdemes figyelni

A terhesség pont nem az az időszak, amikor traumát akarunk okozni a hüvelyben vagy a méhszájban – jegyzi meg dr. Bruce Rosenzweig, a Rush University Medical Center urogynekológiai osztályának vezetője. Tehát nyugodtan használjunk különböző segédeszközöket, ha arra vágyunk, de ne a kilenc hónap alatt akarjunk mélységi és erősségi rekordokat dönteni, és a szokásosnál is jobban figyeljünk a higiéniára. Ahogy közeledik a szülés időpontja, a méhnyak elvékonyodhat, részlegesen ki is nyílhat. Ennek felismerése érdekében (is) történnek a kivizsgálások, és az orvos tanácsot is ad a nemi élettel kapcsolatban. Azokban az esetekben pedig, amikor a szülész-nőgyógyász kismedencei nyugalmat rendel el, valóban szükség lehet szexkorlátozásra. Az orgazmus, illetve a spermában lévő prosztaglandin által kiváltott méhösszehúzódások veszélyeztetett terheseknél vagy más problémák esetén nem igazán preferáltak. Dr. Terry Hoffman, a baltimore-i Mercy Medical Center nőgyógyásza szerint egészséges terhesség esetén is előfordulhatnak enyhe görcsök vagy kis vérzés az együttlétek után, ilyenkor pihenés ajánlott, illetve ha pár óra alatt nem múlnak a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni és az ő tanácsait követni. Itt érdemes még egy tévhitet eloszlatni: alapvetően ha a baba nem készülődik kifelé, a szülők annyit szeretkezhetnek, amennyit akarnak, a szülés nem indul be tőle.

Amikor eltiltanak a szextől

Vetélés vagy koraszülés kockázata esetén az orvos azt javasolhatja, hogy egyáltalán ne éljetek nemi életet. Hasonló lehet a helyzet akkor, ha a méhlepény közel tapadt meg a méhszájhoz, vagy leszakadóban van a méhfalról, a méhszáj nyílni kezdett s így szabadabb az út felfelé a kórokozók számára. Szintén érdemes tartózkodni a szextől akkor, ha a magzatvíz szivárog vagy el is ment, bár ebben az esetben valószínűleg a szex az utolsó gondolat, ami megfordul a szülők fejében. Akármikor is kétségeitek támadnak, kérdezzétek meg az orvost, ne legyen ez tabutéma sem előtte, sem a saját kommunikációtokban.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra