Téli családi programok a bezártság és a szünet idejére

GettyImages-173612933

Ha idén télen már meg is ússzuk a Covid miatti karantén bezártságát, akkor is rohamosan közeleg a ránk szakadó téli szünet. Ez a szülőnek nem éppen az önfeledt pihenést, sokkal inkább a teendők közti zsonglőrködés őrületét, a mérgezett egérként feladattól feladatig szaladgálást jelenti, de talán pont ezért olykor szükség van egy tartalmas téli családi programra, ami egyaránt kikapcsol mindenkit. Van is pár tippünk. (A konkrét javaslatokért kattints a linkekre.)

A téli időszakban sokszor szívesebben gondolkodunk beltéri programokban, amik lehetnek kulturális töltetűek vagy inkább szórakoztatók, olcsóbbak vagy költségesebbek, komolyabb előretervezést igénylők vagy spontán szervezhetők. Ugyanakkor még a hidegben is jólesik a szabadtéri program a jó levegőn, nem is beszélve arról, ha a gyerekek által mindig várva várt hó is leesik, akkor már nem is kell gondolkodni azon, mi legyen a szabadtéri elfoglaltság…

Beltéri kulturális programok

Színház

Ma már szerencsére nagyon sok gyerekszínházi előadás elérhető, amíg a fűtési viszonyok engedik. A kisebb pinceszínházaktól a legnagyobbakig sziporkázó műsorokat kínálnak. Bizonyos applikációk segítségével az utolsó pillanatban megmaradt jegyek fél áron elérhetővé válnak.

A kimondottan gyerekeknek szánt előadások tökéletes családi programok télen
A kimondottan gyerekeknek szánt előadások tökéletes családi programok télenRichard Lewisohn / Getty Images Hungary

Művelődési ház

Táncház, ruhabörze, játékcsere-akció, hangszerismertető: csak néhány azok közül a programok közül, amelyeket a művelődési házak kínálnak. Érdemes feltérképezni a lehetőségeket, amelyeket általában hétvégente, a délelőtti órákban vehetünk igénybe.

Múzeum

A cél hosszú távon megszerettetni a gyerekekkel a kultúrát, az érdeklődést és a múzeumba járás élményét. Ezt úgy tudjuk elérni, ha olyan múzeumokkal ismertetjük meg őket, először olyan tárlatokra visszük őket, amelyek koruknak és érdeklődésüknek megfelelők, és nem próbáljuk azokat sem túl hosszan rájuk erőltetni. A természettudományos, őslényes installációk, de akár még a babamúzeumok is mindkét nem kicsinyeinek izgalmasak. Ahogy a legóépítmények, ugyanígy a közlekedéssel kapcsolatos kiállítások is már a legkisebbeket is érdekelhetik, mesések a makettek, a minivárosok megmozgatják fantáziájukat.

Csak meg kell találni az igazi kiállítást, és optimalizálni az ott töltött időt
Csak meg kell találni az igazi kiállítást, és optimalizálni az ott töltött időtImage Source / Getty Images Hungary

Mozi

Érdemes betartani a korhatáros indikációkat, mert sokszor a hangerő, a film hossza és a közeg mozgalmassága miatt még így is annyi inger éri a kis mozilátogatót, hogy idejekorán befárad. Csak az olyan mozgóképek fogják igazán lekötni a csemetét, ami valóban neki is való.

Ha nem lövünk fölé a filmmel, akkor jó buli lehet…Getty Images Hungary
Ha nem lövünk fölé a filmmel, akkor jó buli lehet…Getty Images Hungaryandresr

Beltéri gyerekbarát elfoglaltságok

Játszóház

Nemcsak szülinapi zsúrok szervezésekor, akár hétköznapokon is jó elfoglaltság lehet, főleg a téli hideg bezártságában egy-egy játszóházban eltöltött óra. Nem kell túlzásba vinni, nem olcsó mulatság, így nem baj, ha a gyerek érzi, hogy ez különleges alkalom, viszont annyira intenzíven ki tudják használni, hogy kevés idő alatt is kifáradnak, utána jólesik a pihenés, az élmény feldolgozása.

Nagyon intenzív program tud lenni, jól lefárasztja a kicsiket
Nagyon intenzív program tud lenni, jól lefárasztja a kicsiketskynesher / Getty Images Hungary

Bowling, biliárd

A bowlingot hamarabb el lehet kezdeni, bár a golyó nehéz, viszont a biliárddal legalább addig várni kell, amíg felérik majd az asztalt. Elsősorban a kisfiúk figyelmét keltik fel ezek a programok, de ügyesebbé teszi mindkét nem vállalkozó kedvű fiataljait.

Gyorséttermi, hipermarkethez, áruházlánchoz tartozó gyerekmegőrző, játszószoba

Van az, amikor sem sok időt, sem sok pénzt nem akar az ember áldozni a programra, de mégis szívesen nyújtana egy kis élményt jártában-keltében. Ilyenkor bevethetők az ügyintézés, vásárlás, rohangálás közben utunkba kerülő gyorséttermi játszószobák, üzletláncokhoz tartozó foglalkoztatók, amikkel kedvezhetünk a kisebbeknek, miközben teendőinket is intézzük.

Szabadtéri programok hidegben is

Állatkert

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az országban több kiválóan felkészült állatkert is várja látogatóit. Óriási élményt nyújtanak, télen-nyáron. Nem a legolcsóbb elfoglaltság, de szinte egész napos program, mert következetes végigpásztázásuk több órát vesz igénybe, ráadásul a sok inger le is fárasztja a kis kíváncsiskodókat.

Vadaspark

Redukáltabb kínálattal, de speciális faunával várják kicsiket és nagyokat a vadasparkok, amelyeknek megvan az az előnyük, hogy általában a honos állatokkal ismertetik meg a gyerekeket minden évszakban.

Ahol közelről találkozhat a gyerek a természettel, az mindig nagy élmény… Getty Images Hungary
Ahol közelről találkozhat a gyerek a természettel, az mindig nagy élmény… Getty Images HungaryDebove Sophie

Kirándulás

Télen is jó móka rétegesen felöltözve, meleg teát öntve a kis kulacsokba, hamuban sült pogácsát, vagy szendvicseket betárazva a hátizsákokba. Jöhet az iránytű is, meg a távcső, és bár télen nem kell a kockás pléd és a piknikkosár, egy családi kirándulás a friss levegőn nagyon jót tesz a tüdőnek és a léleknek is. Lehet magokat vinni a madárkáknak, és megfigyelni a természet változásait. 

Csak öltözzünk melegen, és nem árt pótzokniról is gondoskodni… Getty Images Hungary
Csak öltözzünk melegen, és nem árt pótzokniról is gondoskodni… Getty Images HungaryFamVeld

Korcsolya

Kicsit sportosabb szabadtéri elfoglaltság lehet akár már kis kortól a korcsolya, ha a téli időjárási körülmények engedik. Persze a síelést sem lehet elég korán kezdeni, de ahhoz tőlünk legtöbb esetben messzebbre kell mozdulnunk, mint az első kis korcsolyapályáig. Na persze ha leesik az első hó, akkor semmi nem kérdés már mindebből, azonnal beindul a szánkózó- és hógolyózó-gépezet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek