Akár a felét megspórolhatod a tanszerköltségnek, ha ezekre figyelsz

GettyImages-663389892

Mintha csak ma lett volna, amikor a szülészeti osztály felkészítő tanfolyamára jártunk nagy pocakkal, melynek végén dupla A/4-es ívnyi listát kaptunk, milyen pelenkából, popsikrémből és cumiból hányat kell venni a nagy napra. Alig voltunk azóta párszor az állatkertben, és megjött az újabb, hasonló terjedelmű lista, immár az általános iskolából, hogy mivel szerelkezzünk fel az első tanév megkezdésére. Szakértő segít abban, hol és min lehet ebből spórolni, és mi az, amin nem ajánlott.

Van, ahol matrózblúz és nyakkendő dívik, máshol testnevelésórára elvárás a fehér tornacipő, megint mások megengedőbbek e téren, de amik mindenhol a lista szerves részét képezik, azok a ceruzák, a füzetek, a hegyező, a festőkészlet, a tolltartó, az uzsonnásdoboz, és legfőképp a mindig nehéz (ügy) iskolatáska. Mire kell ezeknél figyelni, és hol lehet spórolni a rengeteg kiadáson? Ezek megválaszolásában volt segítségünkre Hámoriné Makai Zsuzsanna, a Városmajori Kós Károly Általános Iskola tanítója és alsó tagozatos munkaközösség-vezetője.

Füzetek: hol és milyet vásároljunk? Illik ma még csomagolni? Színes-szagosból jobb tanulni, vagy elég a kék csíkos és a piros négyzethálós?

Először is, mint édesanya és mint gyakorló pedagógus is, az a tapasztalatom, hogy a vásárlást nem érdemes elaprózni, nem kifizetődő többször nekifutni. A nagyobb hipermarketek igen nagy választékban kínálják az iskolakezdéshez szükséges tanszereket, beszerzésük az ilyen helyeken általában olcsóbb, mint a kisebb üzletekből apránként szemezgetve. Míg régen a szülők akkurátusan bekötötték a füzetecskéket, ma már a borítón eleve rajta az összes kedvenc állat vagy éppen aktuális szuperhős és Barbie baba, így már nem szokás csomagolópapírral bajlódni. Létezik ugyan egy műanyag bevonó, amit sokan szeretnek, de az is hamar elhasználódik, így másfél-két havonta cserére szorul. Ez tehát egy megspórolható tétel, ami teljesen nélkülözhető. Még akkor is, ha nem a legdrágább füzet mellett dönt a szülő.

Bízzuk nyugodtan a gyerekre a kiválasztást, de legyünk vele tisztában, hogy ebből az olcsóbb ugyanúgy megteszi.

Ráadásul érdemes füzetből feltankolni, hogy ne év közben kelljen papírüzletbe szaladgálni pánikolva, ha az egyik betelik.

Ceruzák: mire kell ezek beszerzésénél figyelni, hogy a lehető legjobban megkönnyítsük vele a gyerek dolgát?

A ceruza jelenti az egyiket azok közül a tételek közül, amin, véleményem szerint, nem szabad spórolni.

A tanszerárak nagyon változók, de van, amin nem szabad spórolni
A tanszerárak nagyon változók, de van, amin nem szabad spórolniIsabel Pavia / Getty Images Hungary

Fontos, hogy amivel a gyerek írni tanul, az jó minőségű legyen, ne kelljen a papírba vésni, ne is maszatoljon, jó fogása legyen, örömmel vegye kézbe, sikerélményt adjon. 

Érdemes már a boltban a gyerkőc kezébe adni a különböző ceruzákat, hogy kipróbálja, melyiknek milyen a fogása,

melyiket tartja biztonsággal és kényelmesen kicsinyke kezében. Van, amelyiken ezt lyukacskák segítik, másikakra háromszög profilt helyeznek, és van, aki a vastagabbakra esküszik. A hipermarketekben ezekből is széles választékot tartanak általában, és jó áron kínálják őket. Nem az a lényeg, hogy drága legyen, hanem az, hogy jó minőségű, kellő puhaságú. A HB-s ceruzák például ilyenek. Ezzel szorosan összefügg a hegyező kérdése. Ebből is fontos lenne a jobb minőségűre áldozni, aminek akár kis tárolója is van. A ceruzákat aztán ajánlott együtt átnézni, és szükség szerint kihegyezni az elején minden délután. Ez a kis macerás elfoglaltság hosszú távon nagyon megéri, mert a gyerek megszokja, és egy idő után maga végzi majd, s közben megtanul a dolgaira is odafigyelni.

A ceruza, a hegyező, de a festékkészlet is legyen jó minőségű
A ceruza, a hegyező, de a festékkészlet is legyen jó minőségűOlena Ruban / Getty Images Hungary

Tolltartó, uzsonnásdoboz: ezek is segíthetik, hogy rendszerezőbbé váljon a gyerek. Milyen a praktikus tolltartó, és miben hordja a gyerkőc a tízórait?

Ezek az apróságok nem is olyan apróságok: a tolltartónál arra figyeljünk, hogy az elején ne ömlesztett, hanem kihajtogatható tolltartót használjon a gyerek. Ez áttekinthető, könnyen kezelhető, és a benne lévő eszközöket is jobban óvja. Gondoljunk arra, hogy ebbe is tartalék grafit, zöld és piros ceruzákat helyezzünk. A lányok gyakran inkább a többemeletesért vannak oda, mert több színes vagy érdekes toll is elfér benne, de ne legyen túl nagy se, mert kell még a hely a táskában az uzsonnásdoboznak is. Ez sokkal praktikusabb és gusztusosabb is, mint zacskóban hordani a tízórait. Vannak speciálisan erre árusított csilli-villi dobozok, de az olcsóbb, sima műanyag doboz is megteszi, amit ráadásul jó közös móka és kellemes ráhangolódás együtt kidekorálni például matricákkal.

Iskolatáska: elérkeztünk a legtöbbet vitatott kérdéshez, az iskolatáskához. Melyek a fontos szempontok a választásnál? Főleg, hogy nagyon nagy a szórás árban is: 8-10 000 forinttól 50 000-ig széles a kínálat.

Ez is egyike azon tételeknek, ahol nem nagyon szabad a legolcsóbbal beérni. Olyat érdemes választani, aminek a háta kicsit merevebb és kipárnázottabb, így a benne lévő füzetek és könyvek sarka nem bánthatja a gyerek hátát.

Az iskolatáska a legdrágább és legvitatottabb tanszer, akár közel 50 000 forintba is kerülhet
Az iskolatáska a legdrágább és legvitatottabb tanszer, akár közel 50 000 forintba is kerülhetpicture alliance / Getty Images Hungary

Praktikus a többrekeszes táska, ahová gondosan be lehet készíteni külön a könyveket és külön a füzeteket, de helye van az uzsonnásdoboznak is. Célszerű, ha kívül ki van alakítva egy kulacstároló zseb, nehogy a kifolyt tea vagy szörp a táska belsejébe ömöljön. Vannak olyan táskák, amelyekhez tolltartót, tornazsákot is ad a gyártó, de ezeket külön is tökéletesen be lehet szerezni akár papírboltokban, akár hipermarketekben. Ha lehet, engedjük, hadd válasszon a gyerek, de a vásárláskor legyünk vele tisztában, hogy nem örök életre, reálisan nagyjából két évre vesszük ezeket, egyrészt, mert kinövi, és már másfajta lesz később kényelmes neki, másrészt az ügyeletes szuperhős is lecserélődik addigra, így új kell majd, hogy a helyébe lépjen.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra