8 dolog, amit senki nem takarít olyan gyakran, mint kéne

Diósi Szilvia
GettyImages-1579005937
Olvasási idő kb. 4 perc

A takarítás néha végeláthatatlan munkának tűnik, szinte úgy érezheted, hogy alig végeztél, már kezdheted is elölről. Akkor pedig még nem is mondtuk, hogy van néhány dolog, amit szinte biztos, hogy nem takarítasz, vagy legalábbis nem olyan gyakran, mint kellene.

Monica Gelleren kívül igazából senkit sem ismerek, aki szeretne takarítani, pedig biztosan vannak ilyen emberek, valakinek csak ihletnie kellett a Jóbarátok takarításmániás karakterét. A takarítás időigényes, fárasztó, és szinte borítékolható, hogy nem kapsz érte még dicséretet sem. Ennek fényében nem csoda, hogy rengeteg olyan tárgy van, aminek a tisztításáról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, összeszedtük most ezeket.

1. Telefon és laptop

Állandóan a telefonunkon lógunk, ami az egyik legpiszkosabb tárgyunk is lesz ezzel a laptopunk mellett. Töröld őket tisztára fertőtlenítő kendővel, vagy használj alkohollal átitatott (de kinyomkodott) vattapamacsot a gombok, telefontokok stb. környékének tisztításához. 

Gyakrabban kellene takarítani a telefont
Gyakrabban kellene takarítani a telefontImages By Tang Ming Tung / Getty Images Hungary

2. Mosógép és szárítógép

Mivel ebben mosod a ruháidat, és folyamatosan mosószert és meleg szappanos vizet használsz, arra gondolhatsz, hogy a mosógéped és a szárítógéped viszonylag tiszta. Ez azonban sajnos nincs így, ha a mosó- és szárítógépedet a lehető legjobb állapotban szeretnéd tartani, akkor 3 havonta egyszer tisztítsd meg.

Futtass le 1 csésze fehér ecetet a meleg cikluson keresztül, hogy feloldja az ásványi lerakódásokat, és tisztán tartsa a csöveket. Az ecet arra is szolgál, hogy semlegesítse a szagokat. Fújj egy kis általános tisztítószert a mosógép és a szárítógép felületeire, és töröld le egy mikroszálas kendővel.

3. Konyhai mosogató

Hasonló eset, mivel ha kézzel mosogatsz, azt gondolhatod, hogy a mosogató is tiszta lesz, de ez megint csak tévedés. Még ha a mosogató egy része az is lesz, nem feltétlenül az egész. Ha környezetbarát megoldást szeretnél, mosd le fél csésze ecettel és egy csésze citromlével. Hagyd ezt néhány percig hatni, amíg pezseg. Ezután öblítsd le szappannal és vízzel, valamint önts fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba.

4. Fürdőszobaszőnyegek

Ezek is olyan dolgok, amelyeket napi rendszerességgel használsz, de valószínűleg nem mosol annyit, amennyit kellene. Gondolj a penészre és a baktériumokra, amelyek mindennap összegyűlnek benne, fúj. A lehető legmelegebb hőmérsékleten mosd, majd alacsony szárítási fokozaton szárítsd.

5. Szemetes

Szemetet teszel bele, és hiába a zsák, nem mindig kerül minden a jó helyre. A baktériumok kijuthatnak az oldalára, ráfröccsenhetnek a fedélre stb. Töröld le minden alkalommal, amikor kiviszed a szemetet.

6. Szőnyegek

Gondolj csak bele egy percre, mi minden lehet most a szőnyegedben... cipőidből származó szennyeződések, korpa, baktériumok, kutyaszőr... Porszívózd át a szőnyeget. Ezután a lehető legforróbb vízzel gőzöld át.

7. A pénztárcád

Havonta legalább egyszer tisztítsd meg a pénztárcád. Vagy hogy megkönnyítsd a dolgod, minden alkalommal, amikor egy új ruhához vagy évszakhoz igazodva kicseréled a táskádat, ekkor úgyis előveszed a pénztárcád is. A külsejét a legtöbb felület esetén egy nedves mikroszálas ruhával is megtisztíthatod, vagy ha bőrből készült, használj babatörlőkendőt.

Az ajtókilincsek tisztításának gyakoriságát is érdemes megnövelni
Az ajtókilincsek tisztításának gyakoriságát is érdemes megnövelnisupersizer / Getty Images Hungary

8. Ajtókilincsek

Meg tudod számolni egy kezeden, hogy hányszor törölted már át a kilincseket az utóbbi egy évben, igaz? Minden köhögés-, megfázás- és influenzaszezonban ajánlott gyakran letörölni őket, de az év többi részében se felejtkezz meg róluk. A legjobb és legegyszerűbb módja a tisztításuknak a fertőtlenítő kendő.

Manapság egyre több háztartásban van mosogatógép, és emiatt sokan használnak mosogatógép-tablettát is. Lehet, hogy ilyesmibe bele se gondoltál, de ez az apró tisztítóeszköz sokkal több mindenre jó, mint hinnéd. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek