Ez a jövő családja? Az elváltak szülőtársakat fogadnak, szigorúan plátói kapcsolatra

Aki manapság gyermeket szeretne nevelni, számtalan lehetőség közül választhat, és ez így van jól. A szülők újabb és újabb együttélési formákat próbálnak és fejlesztenek ki annak érdekében, hogy magánéletüket megfelelő összhangba hozzák a gyereknevelés megpróbáltatásaival.

Azok az anyák és apák, akik eleve egyedül vállaltak gyereket, vagy haláleset, válás miatt egyedül nevelik a gyereküket, egy újfajta, plátói kapcsolatba lépnek más szülőtársakkal. Újradefiniálják a családot, olyannyira, hogy már digitális platformok is megjelentek, hogy segítsék azokat, akik plátói társszülői megállapodást szeretnének kötni. Hogy ez mégis hogy néz ki a gyakorlatban? Jay Guercio és legjobb barátja, Krystle Purificato megmutatják.

Krystle és Jay 10 éves barátságuk nagy részét azzal töltötte, hogy egymást támogatták félresikerült szerelmi életük kudarcai közben. A világjárvány és a lezárások alatt mindketten rájöttek, hogy a férfiakkal folytatott korábbi románcaik nem működtek, és belefáradtak már a keresgélésbe és a problémák megoldásába. Amikor egyik nap egy közös barátjuk tréfásan „anyuknak” emlegette őket, a két barát megvilágosodott. Rájöttek, hogy romantikus érzelmek és szexuális vonzalom nélkül is lehet kapcsolatot, családot működtetni, és nekik pont erre van szükségük. Tavaly novemberben legjobb barátokból élettársakká és házastársakká váltak, együtt nevelik a gyerekeiket. Nagyon boldogok, hiszen hosszú távú kapcsolatban élnek, biztonságban érzik magukat és megnyugodtak. Romantika és szex helyett stabilitást, partnerséget, csapatmunkát és kommunikációt akarnak, és ezt meg is kapják egymástól.

Szülőtársak szerelem nélkül: ez az új családi modell?

Ugyanígy érzett a 33 éves Andrew Cunningham, amikor feleségül vette gyermekkori legjobb barátját, Kellyt, és örökbe fogadta annak 10 éves lányát, Lydiát. Ők ketten még a középiskolában egyeztek meg, hogy ha nem találnak maguknak megfelelő partnert, akkor egymással kötnek házasságot. Két évvel Kelly válása után úgy érezték, barátságuk elég szilárd ahhoz, hogy plátói házasságot kössenek, és egy családként neveljék Lydiát. Természetesen a kislány véleményét is kikérték, aki azt mondta, jobban örül annak, hogy az anyja Andrew-hoz megy feleségül, mint egy másik férfihoz, aki esetleg bántaná. A férfi, aki mostanra Lydia nevelőapjává vált, kicsi kora óta jelen volt a kislány életében, így a jó viszonyuk már kialakult, mire egy családdá váltak. 

Társkereső egy kicsit másképp

No de mi a helyzet azokkal, akiknek nincs ilyen gyerekkori barátjuk vagy olyan ismerősük, akivel összekötnék az életüket? Olyan online platformokon keresgélnek, mint a PollenTree, a Modamily vagy a Just A Baby. A mesterséges megtermékenyítési beavatkozások térnyerésével párhuzamosan ezek a társszülői szolgáltatások megkönnyítik a családalapítást azoknak, akik eleve egyedül terveztek nekivágni. Akár olyan megbízható sejtdonort találhatnak, aki nemcsak segít embriót létrehozni, de később is megmarad a gyermek életében, segít a felnevelésében. Ugyanakkor az online keresés magával hozza a csalókat is. Egy férfi például több tucat nőnek is adományozhat spermát anélkül, hogy erről tájékoztatna bárkit is. Az is lehet, hogy már számos gyerek biológiai apja, csak ezt mélyen titkolja. Ezért néhány szülőkereső alkalmazás vállalja, hogy ellenőrzi és igazolja a jelentkezők személyazonosságát, hogy a felek nagyobb biztonságban érezhessék magukat. Ezután kezdődhetnek el az egyeztetések a nevelési elvektől kezdve az együttélés számos területének megvitatásáig. 

Egy nő, akit alaposan átvertek

Az online családépítés veszélyeiről a vezetékneve elhallgtását kérő Rachel mesél. Korábban két gyermeket szült és nevelt fel társszülőkkel, akikhez romantikus kapcsolat ugyan nem, csak szoros barátság fűzte. Harmadik biológiai gyermeke kapcsán Rachel alkalmazást kezdett használni, ahol nagyjából 30 emberrel beszélt a lehetőségekről, míg végül rátalált Frankre. Az előre megbeszélt terv szerint kettejük közös gyermekét Rachel hordaná ki, de az orvosként dolgozó Frank örökbe fogadná és vele együtt nevelné fel úgy, hogy Rachel otthon maradhatna a picivel. A férfi teljesen őszintének tűnt, bevallotta, hogy korábban függő volt, és kilábalt belőle, így Rachel nem gyanakodott. Már öt hónapos terhes volt közös gyermekükkel, amikor Frankről elkezdtek sötét titkok kiderülni. Amikor ezzel az asszony szembesítette, Frank visszatámadt, és jogi úton a születendő gyermek teljes felügyeletét kérte, mondván Rachel mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy felelősséget vállaljon a gyermekükért. A vita végül azzal zárult, hogy a bíróság nem adott helyt a férfi kérelmének, Rachel pedig messzire költözött tőle.

Az asszony esete szépen rávilágít, hogy nagyon alaposan meg kell ismerni azt az embert, akivel gyermeket tervezünk, akár online találunk egymásra, akár személyesen. Amiben pedig sikerült megállapodni, azt mindenképpen foglalják írásba és hitelesíttessék közjegyzővel. Ha már a gyerekünknek olyan szerető családot szeretnénk adni, amilyet megérdemel, akkor egy bonyolult és hosszadalmas ismerkedési procedúrára van szükség, illetve arra, hogy a megbeszéltekhez mindkét fél valóban tartsa is magát. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra