Lehetsz bármilyen jó szülő, ezektől a nehézségektől nem tudod megóvni a gyerekedet

Amikor a gyerekeknél viselkedési problémák jelentkeznek, sok szakember reflexszerűen a szülőket hibáztatja. És bár senki sem tagadja a szülői minta fontosságát, vajon tényleg ez a gyerekek viselkedésének legmeghatározóbb szempontja?

Ha a nevelés valóban mindenható lenne, a gyerekeink gyakorlatilag ugyanolyanok lennének, mint mi: azonos temperamentum, egyéniség és érdeklődés lenne rájuk jellemző, sőt a testvérek között sem lennének ekkora különbségek. 

Sean Grover pszichológus 25 éve vizsgálja a szülők és gyerekek közti kapcsolatokat, szerinte a legtöbb nehézség olyan helyzetekből adódik, amikor bármennyire is igyekszünk szülőként jó példát mutatni, a gyerek természete felülírja a mintáinkat. Ezek az alábbi helyzetekben jelentkeznek leggyakrabban:

#1 Tanulási nehézségek

Nem minden gyerek tanulási stílusa azonos. Vannak, akiknek nehézséget okoz koncentrálni, míg mások a hallásukat vagy látásukat érintő problémákkal küzdenek, vagy lassabban dolgozzák fel a beérkező információkat. Ezek az egyéni különbségek megnehezítik a tanulást, ami a legjobb szülői nevelés ellenére is állandó feszültséghez vezethet.

#2 Fejlődési kérdések

Legyen szó mozgásról vagy beszédről, a gyerekek fejlődési üteme még akkor is nagy eltéréseket mutathat, ha kizárható az autizmus, speciális nevelési igény vagy a különböző kommunikációs vagy érzékszervi problémák.

#3 Függőség

A drogfüggőséggel és az alkoholizmussal kapcsolatos problémák sokszor generációkon átívelnek. Mivel azonban gyakran előfordul, hogy a függőségre való hajlam nem jelentkezik minden generáció tagjain, a szülőket gyakran meglepetésként éri, amikor kiderül a gyerekük függősége.

Mind a legjobbat akarjuk nekik
Mind a legjobbat akarjuk nekik10'000 Hours / Getty Images Hungary

#4 Örökbefogadási kérdések

Sok örökbe fogadott gyerek kerül a megszokottnál is nagyobb kihívások elé serdülőkorában, amikor egyre többet foglalkoznak a gyerekek az identitásukkal és a családi tendenciák kérdéseivel. Ilyenkor a szülők szélsőséges, sokszor megmagyarázhatatlannak tűnő változást tapasztalnak a gyerekük viselkedésében, amivel kapcsolatban könnyen tanácstalannak érezhetik magukat. A jó hír, hogy a legtöbb nehéz időszakhoz hasonlóan ez is elmúlik.

#5 Temperamentum

Vannak csecsemők, akik a kezdetektől fogva átalusszák az éjszakát, míg más kisgyerekek éveken keresztül rendszeresen felébrednek éjjel. Vannak válogatós gyerekek, és olyanok, akik bármit megesznek. A temperamentummal kapcsolatos különbségek nagyon korán megjelennek a gyerekeknél, és hiába is szeretnénk, a nagy részükön nem tudunk változtatni.

#6 Társadalmi kérdések

Nagy hatással van a gyerekek önképének kialakulására, ha az etnikai hovatartozásuk miatt elnyomást vagy megkülönböztetést tapasztalnak. A rasszizmust megtapasztaló gyerekek között magasabb a depresszió és a szorongás előfordulása – függetlenül attól, hogy szülőként milyen példát tudunk nekik mutatni.

#7 Egészségügyi problémák

Minden szülő egészséges gyereket szeretne. Az egészségügyi problémákkal küzdő emberek élete, bár különböző mértékben, de korlátozásokkal teli, ami különösen gyerekkorban okoz problémát, hiszen ez az az időszak, amikor meg kell tanulniuk együtt élni az adott nehézséggel.

Szülőként mind igyekszünk a legjobbat adni a gyerekeinknek, ennek ellenére vannak olyan területei az életnek, amire nincs hatásunk. Éppen ezért ahelyett, hogy önmagunkat hibáztatnánk a nehéz körülmények miatt, törekedjünk arra, hogy együttérzéssel és megértéssel fordulunk a gyerek felé, és továbbra is a legjobbat adjuk, ami tőlünk telik.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra