„Bár ne szültem volna” – ha ismerős ez az érzés, akkor nem vagy egyedül

GettyImages-681896261
Vermes Nikolett

Miért kötelező mindig, minden körülmények között úgy tenni, mintha minden rendben lenne? Már nem tabu a szülés utáni depresszió, és mint kiderült, sokkal több nőt érint, mint gondoltuk. Egyetlen kismama sem hibás, akin ezek az érzelmek eluralkodnak.

Néhány éve még szégyen volt, ha egy kismama felvállalta a szüléssel kapcsolatos negatív érzéseit. 2005-ben igazi áttörésnek számított az amerikai színésznő vallomása. Brooke Shields És hullott az eső (szülés utáni depresszióm és boldogságom naplója) című önéletrajzi kötete, amelyben elsőként vállalta fel a hírességek között a szüléssel járó lelki traumákat. De nézzük, mi okoz szorongást és pánikhangulatot akkor, amikor elméletileg a legboldogabbnak kellene lenni. 

Ami teljesen normális szülés után

A szülés utáni első hetekben még élénk minden emlék, ami a szülőszobán és az azt követő napokban történt, majd jönnek a folyamatos teendők, nincs idő sajnálkozni, és nincs idő feldolgozni az eseményeket – legalábbis dr. Belső Nóra pszichiáter szakorvos szerint ennek a hiánya vezethet az úgynevezett szülés utáni depresszióhoz. A szakember egy átfogó tanulmányt is írt a témában, amelyet Szülés utáni depresszió címen publikált közérthető nyelven, hogy kapaszkodót adjon az érintettek számára, ugyanis nincsenek egyedül. Ma a szülő nők közel 15 százalékát érintik különféle hangulatzavarok, szorongásos problémák a gyermek érkezését követő első időszakban. Ennél is többen vannak azok, akik akár a várandósság hónapjaiban lelki gondokkal, szokatlan vagy mások számára érthetetlen gondolatokkal küzdenek. Számukra ad megnyugtató választ a pszichiáter azzal, hogy elmondja: ez teljesen normális.

„Sok nő igen aktív életet él a gyermekvállalás előtt. Munkájukban pörögnek, barátaikkal szórakoznak, sportolnak: ezek az élet normális velejárói.

A szülés után mindezek távoli és elérhetetlen dolgoknak tűnhetnek, és ez gyakran akkora változást jelent az életvitelben, ami már önmagában is komoly negatív életeseménynek számít, és szorongáshoz, lehangoltsághoz vezethet.”

A fogalom is jelzi, hogy a depresszió a szülés után jelentkezik
A fogalom is jelzi, hogy a depresszió a szülés után jelentkezikGettyImages
Oszd meg másokkal is!
Mustra