7 jel, hogy itt az idő pszichológushoz vinni a gyereked

GettyImages-1270614333
Berényi Bianka

A járvány hatására rengeteg változás állt be a gyerekek életében is, és van, hogy emiatt külső segítségre van szükség. Ha ezeket a jeleket észleljük, jobb szakemberhez fordulnunk.

A koronavírus-járvány kezdete óta bizonytalan időket élünk. Nagyon sok változás történt a szülők és a gyerekek életében is, amelyek előhozhatják vagy súlyosbíthatják a mentális egészségügyi problémákat.

Minden változik

„A gyerekek közvetlenül voltak kitéve olyan információknak, amelyek aggodalmat kelthettek, különösen azért, mert náluk még korlátozott az információ megértésének képessége” – mondja Kate E. Eshleman, a clevelandi gyermekklinika gyermekpszichológusa. És amellett, hogy ijesztő híreket hallottak, a napirendjüket is teljesen megváltoztatták ezek a hírek. „Valószínűleg jelentős zavarok történtek a gyerekek rutinjában, elvesztették az életük sok hagyományos aspektusát – például az iskolába járást, az iskolán kívüli tevékenységeket, valamint a tágabb családdal és a barátokkal való együttlétet –, amivel sokaknak nehéz megbirkózni” – mondja dr. Eshleman.

Nem csak a felnőttek, a gyerekek élete is megváltozott
Nem csak a felnőttek, a gyerekek élete is megváltozottGetty Images

A szülők ugyan nem tudják befolyásolni, hogy az élet milyen gyorsan térjen vissza a normális kerékvágásba, azt viszont szabályozni tudják, hogyan reagálnak a stresszre, és ez befolyásolja gyermekeik stresszre adott reakcióit is. „Ha a szülők a világjárványt katasztrofális eseményként mutatják be, és szorongó viselkedést mutatnak, akkor ez csak a gyereket is még feszültebbé teszi” –mondja Jenny Yip pszichológus.

A gyerekek a felnőttektől tanulják, hogyan kell reagálni egy-egy helyzetre. Az egyik legjobb dolog, amit a szülők tehetnek, a rugalmas, megoldásközpontú viselkedés modellezése.

„Végső soron minden gyermek másképp kezeli a stresszt” – mondja dr. Yip. „Egyes gyerekek rugalmassági szintje magasabb lehet, míg mások óvatosabbak és aggódóbb természetűek lettek a járvány miatt.”

Szülőként fontos felismerni azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy gyereknek szüksége lehet egy kis kiegészítő támogatásra egy mentális egészségügyi szakembertől:

1. A gyermek folyamatosan információkat keres

„A szorongás kulcsfontosságú mutatója, ha folyamatosan információt keresünk a közösségi médiából vagy a hírekből, vagy megnyugtatást kérünk a szülőktől” – mondja dr. Yip. A teljes bizonyosság megszerzése soha nem lehetséges – a neten talált információkban és az élet bármely helyzetében sem. A pszichológus segít ellenállni az információszerzési vágyban.

2. Változások az alvási szokásokban, beleértve a fokozott vagy csökkent alvást

„Ez azt jelentheti, hogy a gyermek szorong vagy depressziós lehet. Lehet, hogy nehézségei vannak az elalvással a világjárvány és annak hatásai miatti aggodalmak miatt, vagy depressziósnak érzi magát a megszokott tevékenységek hiánya miatt, ami megnövekedett alvásigényt eredményezhet” – mondja dr. Eshleman. De a szakember ebben is segíteni tud.

Forduljunk pszichológusi segítségért, ha a gyerek negatív változásokat mutat a viselkedésében
Forduljunk pszichológusi segítségért, ha a gyerek negatív változásokat mutat a viselkedésébenGetty Images

3. Elszigetelődés otthon

„Ha azt látjuk, hogy a gyermek vagy tinédzser több időt tölt a szobájában, és nem lép kapcsolatba a családjával vagy a barátaival, ez egy újabb jele annak, hogy további támogatásra van szüksége” – mondja Cat Ryan terapeuta. „Legyünk tudatában annak, hogy gyermekeink mennyi időt töltenek egyedül a szobájukban. A túl sok egyedüllét ugyanis súlyosbíthatja a depressziót.”

4. Ragaszkodás

„A túlzott ragaszkodás szorongást jelezhet. Ez akkor fordul elő, ha a gyermek nem érez elég önbizalmat vagy rugalmasságot az egyedülléthez” – mondja dr. Yip.  A szakember segít a gyermeknek önbizalmat építeni.

5. Fokozott ingerlékenység

Gyermekeknél és serdülőknél a szorongás gyakran izgatottság, ingerlékenység és gyors reakciók formájában nyilvánul meg.

A gyerekek valószínűleg megnövekedett frusztrációt tapasztalnak számos fontos dolog elvesztésével kapcsolatban, mint például születésnapi bulik, iskola végi ünnepségek, családi kirándulások és nyári tevékenységek

– mondja dr. Eshleman. „A külső segítség segíthet stratégiák kidolgozásában az aggodalmak megkérdőjelezésére, vagy elismerheti és érvényesítheti azokat, és együttműködhet a gyermekkel, hogy aktív megküzdési stratégiákat dolgozzon ki szorongása kezelésére.”

6. Visszavonulás a kedvelt tevékenységektől

Például, ha egy gyerek jellemzően élvezi a művészetet, de mostanában egyáltalán nem adja jelét érdeklődésének a művészetek iránt, akkor lehet, hogy csak belefáradt a művészetbe, de az is lehet, hogy depressziós tünetei vannak. A szakember tudja értékelni, hogy mi áll az érdeklődési körben bekövetkezett változás hátterében, és foglalkozik a mögöttes okokkal is.

7. Változások a higiéniában és az étkezésben

„Ez egy újabb figyelmeztető jel, amely arra utal, hogy gyermekénél fokozódó depresszió vagy szorongás tapasztalható” – mondja Ryan. Hajlamosak ilyenkor a gyerekek nem fürödni és elfeledkezni az étkezésről, ami más egészségügyi problémákhoz is vezethet!

Ha a fentieket tapasztaljuk a gyereken, mindenképp forduljunk szakemberhez. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra