7 jel, hogy itt az idő pszichológushoz vinni a gyereked

GettyImages-1270614333
Berényi Bianka

A járvány hatására rengeteg változás állt be a gyerekek életében is, és van, hogy emiatt külső segítségre van szükség. Ha ezeket a jeleket észleljük, jobb szakemberhez fordulnunk.

A koronavírus-járvány kezdete óta bizonytalan időket élünk. Nagyon sok változás történt a szülők és a gyerekek életében is, amelyek előhozhatják vagy súlyosbíthatják a mentális egészségügyi problémákat.

Minden változik

„A gyerekek közvetlenül voltak kitéve olyan információknak, amelyek aggodalmat kelthettek, különösen azért, mert náluk még korlátozott az információ megértésének képessége” – mondja Kate E. Eshleman, a clevelandi gyermekklinika gyermekpszichológusa. És amellett, hogy ijesztő híreket hallottak, a napirendjüket is teljesen megváltoztatták ezek a hírek. „Valószínűleg jelentős zavarok történtek a gyerekek rutinjában, elvesztették az életük sok hagyományos aspektusát – például az iskolába járást, az iskolán kívüli tevékenységeket, valamint a tágabb családdal és a barátokkal való együttlétet –, amivel sokaknak nehéz megbirkózni” – mondja dr. Eshleman.

Nem csak a felnőttek, a gyerekek élete is megváltozott
Nem csak a felnőttek, a gyerekek élete is megváltozottGetty Images

A szülők ugyan nem tudják befolyásolni, hogy az élet milyen gyorsan térjen vissza a normális kerékvágásba, azt viszont szabályozni tudják, hogyan reagálnak a stresszre, és ez befolyásolja gyermekeik stresszre adott reakcióit is. „Ha a szülők a világjárványt katasztrofális eseményként mutatják be, és szorongó viselkedést mutatnak, akkor ez csak a gyereket is még feszültebbé teszi” –mondja Jenny Yip pszichológus.

A gyerekek a felnőttektől tanulják, hogyan kell reagálni egy-egy helyzetre. Az egyik legjobb dolog, amit a szülők tehetnek, a rugalmas, megoldásközpontú viselkedés modellezése.

„Végső soron minden gyermek másképp kezeli a stresszt” – mondja dr. Yip. „Egyes gyerekek rugalmassági szintje magasabb lehet, míg mások óvatosabbak és aggódóbb természetűek lettek a járvány miatt.”

Szülőként fontos felismerni azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy gyereknek szüksége lehet egy kis kiegészítő támogatásra egy mentális egészségügyi szakembertől:

1. A gyermek folyamatosan információkat keres

„A szorongás kulcsfontosságú mutatója, ha folyamatosan információt keresünk a közösségi médiából vagy a hírekből, vagy megnyugtatást kérünk a szülőktől” – mondja dr. Yip. A teljes bizonyosság megszerzése soha nem lehetséges – a neten talált információkban és az élet bármely helyzetében sem. A pszichológus segít ellenállni az információszerzési vágyban.

2. Változások az alvási szokásokban, beleértve a fokozott vagy csökkent alvást

„Ez azt jelentheti, hogy a gyermek szorong vagy depressziós lehet. Lehet, hogy nehézségei vannak az elalvással a világjárvány és annak hatásai miatti aggodalmak miatt, vagy depressziósnak érzi magát a megszokott tevékenységek hiánya miatt, ami megnövekedett alvásigényt eredményezhet” – mondja dr. Eshleman. De a szakember ebben is segíteni tud.

Forduljunk pszichológusi segítségért, ha a gyerek negatív változásokat mutat a viselkedésében
Forduljunk pszichológusi segítségért, ha a gyerek negatív változásokat mutat a viselkedésébenGetty Images

3. Elszigetelődés otthon

„Ha azt látjuk, hogy a gyermek vagy tinédzser több időt tölt a szobájában, és nem lép kapcsolatba a családjával vagy a barátaival, ez egy újabb jele annak, hogy további támogatásra van szüksége” – mondja Cat Ryan terapeuta. „Legyünk tudatában annak, hogy gyermekeink mennyi időt töltenek egyedül a szobájukban. A túl sok egyedüllét ugyanis súlyosbíthatja a depressziót.”

4. Ragaszkodás

„A túlzott ragaszkodás szorongást jelezhet. Ez akkor fordul elő, ha a gyermek nem érez elég önbizalmat vagy rugalmasságot az egyedülléthez” – mondja dr. Yip.  A szakember segít a gyermeknek önbizalmat építeni.

5. Fokozott ingerlékenység

Gyermekeknél és serdülőknél a szorongás gyakran izgatottság, ingerlékenység és gyors reakciók formájában nyilvánul meg.

A gyerekek valószínűleg megnövekedett frusztrációt tapasztalnak számos fontos dolog elvesztésével kapcsolatban, mint például születésnapi bulik, iskola végi ünnepségek, családi kirándulások és nyári tevékenységek

– mondja dr. Eshleman. „A külső segítség segíthet stratégiák kidolgozásában az aggodalmak megkérdőjelezésére, vagy elismerheti és érvényesítheti azokat, és együttműködhet a gyermekkel, hogy aktív megküzdési stratégiákat dolgozzon ki szorongása kezelésére.”

6. Visszavonulás a kedvelt tevékenységektől

Például, ha egy gyerek jellemzően élvezi a művészetet, de mostanában egyáltalán nem adja jelét érdeklődésének a művészetek iránt, akkor lehet, hogy csak belefáradt a művészetbe, de az is lehet, hogy depressziós tünetei vannak. A szakember tudja értékelni, hogy mi áll az érdeklődési körben bekövetkezett változás hátterében, és foglalkozik a mögöttes okokkal is.

7. Változások a higiéniában és az étkezésben

„Ez egy újabb figyelmeztető jel, amely arra utal, hogy gyermekénél fokozódó depresszió vagy szorongás tapasztalható” – mondja Ryan. Hajlamosak ilyenkor a gyerekek nem fürödni és elfeledkezni az étkezésről, ami más egészségügyi problémákhoz is vezethet!

Ha a fentieket tapasztaljuk a gyereken, mindenképp forduljunk szakemberhez. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra