Így állítsd el gyorsan a vérzést, ha nyaralás közben baleset ért titeket

GettyImages-1385974014

Nyáron gyakoriak a strandbalesetek, ezért nem árt, ha a kisebb sebek, vágások ellátására fel vagy készülve.

Ha gyerekkel mész strandolni, akkor jó esély van rá, hogy előbb-utóbb megtörténik a baj: ha nem is lép bele egy kagylóba, a vízből kifelé jövet bármikor elcsúszhat a köveken, vagy játék közben lehorzsolhatja a térdét. Ezek a könnyebb sérülések általában nem hatolnak át a bőrön és nem járnak jelentős vérveszteséggel, de igen kellemetlenek és fájdalmasak tudnak lenni, megfelelő kezelés hiányában pedig magukban hordozzák az elfertőződés veszélyét, ami komoly problémákat szülhet.

Így lásd el a kisebb sebeket

  1. Alkalmazz nyomást. Tegyél egy gézdarabot vagy tiszta ruhát a sebre, majd helyezz rá közvetlen nyomást. Makacs vérzés esetén előfordulhat, hogy ezt megszakítás nélkül akár 15 percig is folytatnod kell, hogy elősegítsd a véralvadást.
  2. Emeld a magasba. Ha a vágás a karon vagy a lábon van, a sérült végtagot emeld a magasba, úgy, hogy a szív vonala fölé kerüljön, ezáltal lelassítva a véráramlást. Közben továbbra is tartsd fenn a nyomást.
  3. Mosd le a sebet. Amikor eláll a vérzést, hagyj fel a nyomással, és az elfertőződés megakadályozása érdekében öblítsd le az érintett felületet szappannal és vízzel. Legyél nagyon óvatos, nehogy véletlenül felnyíljon a seb!
  4. Kösd be. Orvosok szerint a seb tisztán tartásához és védelméhez csupán szappanra, vízre és kötszerre van szükséged, így nem kell hidrogén-peroxidot, alkoholt vagy antibiotikumos krémet használnod. Az utolsó lépésben egyszerűen kösd be a sebet.
A legtöbb strandsérülésnél rövid időn belül eláll a vérzés
A legtöbb strandsérülésnél rövid időn belül eláll a vérzésemholk / Getty Images Hungary

Így lásd el a mély sebeket

A mélyebb sebek már a bőr alatti zsírréteget és izmokat is érinthetik, ezért még ha sikerül is elállítanod a vérzést, ajánlott mielőbb orvoshoz fordulnod, mert elképzelhető, hogy a keletkező vágást varratokkal kell lezárni.

Ha azonban az alábbi jelek valamelyikét tapasztalod, akkor egy pillanatig se késlekedj tovább, és haladéktalanul kérj segítséget a segélyhívó vonalon keresztül:

  • kifröccsenő vér
  • jelentős vérveszteség
  • a vérzés a nyomás ellenére sem áll el
  • a vér átüt a kötszeren keresztül
  • a seb a mellkason, vagy más olyan helyen van, ami létfontosságú szerveket érinthet

Ha van nálad elsősegélynyújtó készlet, akkor az erős vérzést vérzéscsillapító gézzel vagy érszorítóval csökkentheted, amíg megkapod a szükséges ellátást.

A vérző seb ellátásához kötszert vagy vérzéscsillapító gézt érdemes használni
A vérző seb ellátásához kötszert vagy vérzéscsillapító gézt érdemes használniSajee_Rd / Getty Images Hungary

A fenti módszerek a Dívány által megkérdezett dr. Kóródy Ágnes háziorvos szerint is hatásosak lehetnek. „Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy bár a felületes sérülések elsősegélyénél valóban elegendő lehet az óvatos szappanos lemosás, de a fertőtlenítő (pl. betadine) oldat alkalmazása sem ellenjavallt a seb átkötözése idején, azt mindig a sebből kifelé, óvatosan törölve.

Illetve, ha szúrt seb keletkezik, mely 1 centinél mélyebb, vagy a sérülés nagy kiterjedésű, földdel szennyezett, ebben az esetben is elengedhetetlen orvoshoz fordulni, mivel tetanusz védőoltásra van ilyenkor szükség” – jegyezte meg a szakember. 

Innen tudhatod, hogy elfertőződött a seb

A varasodás a gyógyulási folyamat részeként egyfajta védőpajzsot képez a seb felett. Néha azonban a fertőzés azelőtt jelentkezik, hogy ez megtörténhetne. Ha duzzanat, bőrpír vagy melegségérzet alakul ki a seb körül, genny szivárog belőle, vagy fokozódó fájdalmat tapasztalsz, netán hirtelen belázasodsz, az arra utalhat, hogy a seb elfertőződött, ezért feltétlenül kérj orvosi segítséget.

„A gyógyulási folyamat körülbelül 3 hétig tart, de az első lépés kulcsfontosságú. A kisebb vágások helyes ellátása megelőzheti a fertőzést, súlyos sérülés esetén pedig akár életmentő is lehet” – mondják az orvosok.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra