Megeszik kölykeiket, magukra hagyják a gyengét: íme, az állatvilág legrosszabb anyái

GettyImages-1326791987

Tedd a kezed a szívedre: ha anyaként olvasod ezt a cikket, mikor érezted utoljára úgy, hogy igazán rosszul teljesíted feladataidat? Nyugi, mindannyiunkkal gyakran előfordul ez, de szerencsére itt van nekünk az állatvilág a maga borzalmas példáival. Ennyire egyikünk sem lehet rossz anya!

Lehet, hogy amikor reggel, már késésben az óvodából kicsit túl ingerülten noszogattad a gyerekeket indulásra, esetleg nem vettél nekik kakaós csigát a boltban, hiába kérték, vagy nem adtál nekik tizenötödik pohár vizet is lefekvés előtt, utólag szégyellted magad tettedért – nos, ezek az állatanyák biztosan nem tesznek így. Őket tutira nem foglalkoztatja társaik véleménye sem – vagy ha mégis, azok ugyanúgy lazán magukra hagyják gyerekeiket, ha úgy hozza a sors. Lássuk a horrorsztorikat!

A kakukk, a rossz anyaság iskolapéldája

Ezt biztosan te is kívülről fújod: a kakukkmama szépen más fészkébe tojik, de nemcsak hogy a nehéz melót egy másik madárra hagyja, de

soha többé feléje sem néz gyermekének.

Ehhez a fajta örökbeadáshoz igazán vastag bőrnek kell lennie a madár képén: ő ugyanakkor láthatóan cseppet sem zavartatja magát.

Cuki, nem? Kár, hogy neki jutott az állatvilág egyik legrosszabb anyukája
Cuki, nem? Kár, hogy neki jutott az állatvilág egyik legrosszabb anyukájaKeren Su / Getty Images Hungary

Állati kegyetlenség fókáéknál

A grönlandi fóka sem sokkal különb ennél. A kicsik életének első két hetében az anyaság mintapéldájaként eteti kicsinyét, amikor azonban a bébifóka megfelelő vastagságú zsírréteget szed magára, anyja egyik pillanatról a másikra könyörtelenül elválasztja őt. Ne gondold, hogy ettől a ponttól kezdve egyéb gondoskodásban reménykedhetnek: a nőstények gyorsan újra teherbe esnek, a kis fókák pedig majd megoldják a dolgot, ahogy tudják.

A fekete medve kegyetlensége

Te is úgy tudtad, hogy egy anyamedve anyatigrisként védelmezi kölykeit, hogy kellemes képzavarral éljünk, ugye? Nos, ez azért nem minden esetben van így. A fekete medve, ha úgy érzi, hogy túl sok kölyke van, és 2-3 boccsal már nem bírja tartani az iramot,

kedvencet választ, akit mindenáron megvéd, a többi vagy többiek pedig… hát, az ő túlélésük egyáltalán nem garantált.

Ez a módszer egyébként más fajoknál is előfordul. A pandáknak általában két kölyke születik, az anya azonban rögtön kiválasztja közülük azt, amelyiket életképesebbnek tartja, és csak az ő felnevelésével fáradozik. (Állatkerti körülmények közt persze gondoskodnak arról is, hogy a másik kicsi se pusztuljon el, nyugi!) A tasmán ördögök akár ötven utódot is ellhetnek – természetesen ennyit nem tudnak táplálni, így itt is sokan pusztulnak el. A hörcsögök utódai is nagy számuk miatt kerülhetnek életveszélybe – a hörcsögmama ugyanakkor el is fogyasztja az elhullott kölyköket.

A fekete sas mindent megenged a kicsiknek

Még azt is, hogy végezzenek egymással. Ha a nagyobb erre is képes, az anya nem fékezi meg, hiszen nem fogja a gyengébbet megmenteni. De haladjunk tovább az állati furcsaságok sorában!

Az anyamezőny egyik legrosszabbul teljesítő tagja ő
Az anyamezőny egyik legrosszabbul teljesítő tagja őEdwardSnow / Getty Images Hungary

A temetőbogárhoz képest egy szent vagy

Ő ugyanis, ha egy kicsinye túl sok ételt követel, annyira nem viseli el a helyzetet, hogy fogja magát, és elfogyasztja leszármazottját. A háttérben persze az áll, hogy ezáltal az erősebbnek gondolt utódok élik túl a kemény gyerekkort.

A szkink előre gondolkodik

Ez a gyíkfajta tojásrakást követően felméri, mennyire sikerült jól megválasztania gyermekei születésének helyét. Ha arra jut, hogy túl sok veszélynek vannak kitéve, akkor inkább megeszi a tojást – ezzel a faramuci logikával megvédi a kölyköt a ragadozótól, és nem pazarolja el a tápanyagot sem.

A lovakat csak az érdekli

Jól érted: még ha teherbe is estek, minden hímmel párosodnak, aki körbeveszi őket, a cél ugyanakkor nemes – azt akarják, hogy minden hím sajátjának higgye a kicsit, és ne támadja meg. Fura, de ha a kanca közelében olyan hím van, akivel nem képes párosodni, szervezetében olyan folyamatok indulnak meg, melyek hatására a kiscsikót elveszti, attól tartva, hogy a csődörök úgyis végeznének vele – hisz nem az övék.

Az anyaoroszlán is képes fura dolgokra
Az anyaoroszlán is képes fura dolgokrasantanu nandy / Getty Images Hungary

Az anyaoroszlán sem semmi

Ha az apa, a domináns hím elveszti pozícióját, 

az új domináns állat kivégzi a tőle született gyermekeket, anyjuk pedig végignézi az egészet.

Az anyaoroszlán genetikai programja a legjobb génkészlet továbbadása – ha az apát le lehetett győzni, akkor az övé már nem ebbe a kategóriába tartozik.

És végül vannak a kurtafarkú kenguruk

Ha megtámadják őket, eldobják kölyküket – a csemete eltereli a támadó figyelmét, ők pedig megmenekülhetnek. Briliáns stratégia egy cukinak vélt állattól, ugye?

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra