A legdurvább retró kamasztrükkök, amiket mi is elkövettünk

GettyImages-471081004

A gyerekeknek nem biztos, hogy szívesen meséljük, de a kamaszok már régen is simliskedtek bőven. Nézzük, mire voltunk képesek annak idején.

Elektronikus napló helyett még a kemény, könyvkötéses papírformátum volt a tanár szinte  „mindentudó” fóruma a jegyekről, melyeket a szülő felé a rojtos szélűre pödört, előbb világoskék, majd barnás kartonborítású ellenőrző könyvecske közvetített. Nem informáltak azonnal mindenről az interneten, anyáink és apáink nem látták telefonos applikációjukon a pontos földrajzi koordinátáinkat. A menzai ebédet nem átutalással fizettük, és nem volt törvény arról sem, hogy az iskolának még csak a közelében sem lehet rágyújtani egy cigire.

Hát így nőttünk fel, és ahogy mondani szokás, alkalom szüli a tolvajt…

Suli előtti ráhangolódás

Mivel se szonda, se biztonsági őr nem fogadta a középiskolába lépőket reggelente, egyesek fejében megfordult egy kis pánikűző, tudáselőhívó tömény korty legurítása. Másoknak a gyomrában is megfordult ugyanez, nem csak a fejében. Persze módjával, mert azért mindenki résen volt. Épp csak annyira, hogy ne tűnjön olyan félelmetesnek egy röpdolgozat vagy egy kémiafelelés.

Orvosi igazolás

Az orvosi igazolást a háziorvos egy aprócska, fehér szelvényre tintával írva adta, mindezt pecsétjével hitelesítve. Mindeközben ugyanakkor az Ápiszok és Papír-írószer kereskedések polcain könnyen elérhető volt a Tipex nevű kifehérítő. Ezzel elég volt a dátumtól megszabadítani az igazolást, majd egy színes fénymásoló segítségével előre betankolni a gimnáziumi négy év és az osztály, vagy a baráti kör számos tagjának orvosi igazolásaival.

Érdemes volt kezet mosni, mielőtt orvoshoz ment az ember
Érdemes volt kezet mosni, mielőtt orvoshoz ment az embervchal / Getty Images Hungary

Ellenőrző: a retró Kréta

A papíralapú világ másik csodálatos manifesztuma a kis világoskék ellenőrző könyvecske volt. Itt a Tipex már nem volt annyira segítségünkre, ha szerencsénk volt, a pengével kikaparás hatékonyabb módszer volt, amíg a szebb napokhoz szokott papírlapocska ki nem lyukadt a strapától. A tintával beírt 1-esből mondjuk nem volt lehetetlen 2-est csinálni, de ha már lúd, legyen kövér, és a kettes nem is olyan jó jegy, ne blamáljuk vele magunkat, amikor az 1-est 4-esre is könnyen át lehetett kozmetikázni. Hadd örüljenek apáék!

A barátok jóban-rosszban elkísérték az embert, minden retró kamasztrükkben… Getty Images Hungary
A barátok jóban-rosszban elkísérték az embert, minden retró kamasztrükkben… Getty Images HungaryJena Ardell

Napló, a kamasz örök ellensége

A napló mindig a tanár keze ügyében volt, amikor nem, akkor pedig a tanáriban őrizték gondosan, diákok általi megszerzése Mission Impossible-be illő kihívás volt, de ha valakinek mégis sikerült, és elég elszánt vagy kétségbeesett volt, hogy a bűncselekményszámba menőre is vállalkozzon, hát a naplóban megmásíthatta a valóságot.

Ebédbefizetés

Ugyan még nem nagyon volt mobiltelefon, és talán a márkás ruhák versenyét sem vették a középiskolások ilyen véresen komolyan, a lányoknak ráadásul sok szülő festetni vagy daueroltatni sem engedett, de azért egy kamasz élete akkor is pénzbe került már. Így aztán voltak, akik otthon elkérték szüleiktől a következő havi ebédbefizetés összegét, ami aztán sosem jutott el rendeltetésszerűen az iskola titkárságára. Igaz, az éhség néha maró volt, de máskor jól jött a kis plusztőke.

Cigizés a mosdóban, szekrényeknél, tesiöltözőben

Ha az iskolai szekrények mesélni tudnának… Getty Images Hungary
Ha az iskolai szekrények mesélni tudnának… Getty Images HungaryJena Ardell

Az egészséges életmódot még csak nyomokban tartalmazó fiatalságunkban ugyan természetesen tiltott volt az iskola területén a diákoknak rágyújtani, de azért ezzel mégiscsak igen sokan próbálkoztak. Terepnek alkalmas lehetett a mosdó, a tornatermek öltözői, jó esetben nyitott ablak mellett, vagy a kabátok, és egyeseknek váltócipő, illetve papucs tárolására szánt szekrények oltalma is. A keskeny fémszekrények egyébként is sokat látott bútordarabok voltak, akadtak, akik sosem vitték haza a tankönyveiket, kímélve tulajdon hátukat a felesleges napi cipekedéstől. Mások a tornacuccukat nem vitték onnan soha haza, ezt már a szomszédok is hamar kiszagolhatták. De volt, aki az elpasszolásra behozott kismacskakölyköt tartotta benne pár órán át, és olyan is, aki saját magát próbálta benne elrejteni.

Suli utáni levezetés

A fáradt gőzt azért már a kilencvenes években is ki kellett valahol ereszteni, a nyomás, a társadalmi helyzet, a mágneses viharok és a témazáró dolgozatok már akkor is nagy teherként nehezedtek a zsenge kamaszvállakra. Nem csoda, hogy a középiskolák közelében elhelyezkedő ivók, kocsmák, főleg, ha szolgálhattak kedvező árú tablettás borral is, kiváló gyülekezőhelyként és pszichés regeneráló központként szolgálhattak iskola után. A mi „rekreációs szanatóriumunkban” 50 forintért adtak egy deci bort, és zenegép is volt!

A legpofátlanabb trükkök dolgozatíráshoz

Fontos volt figyelni a testtartásra és a gyanú látszatának elkerülésére
Fontos volt figyelni a testtartásra és a gyanú látszatának elkerüléséreLuckyBusiness / Getty Images Hungary
  • Nyilván az egyik legnagyobb kiheverendő trauma egy-egy témazáró megírása volt, amikhez már kezdeti stádiumban is megpróbált az ember mankókat felállítani, mert az egyik első lecke, amit az életről megtanult, az volt: segíts magadon, Isten is megsegít! A matematika-tankönyv, például volt olyan felhasználóbarát, hogy hasonló formátumú kiadásban megoldókulcskötettel is megörvendeztette használóit. Innen már csak kis lépés volt a mindkét kötetet megszabadítani eredeti címlapjától, és azokat kicserélve visszaragasztani. Ez a momentumdolgozatnál sokat segíthetett, ha csak le nem bukott az ember vele.
  • A tollba rejtett, padra rotringgal előre felírt, lábszárra tintával felvésett, vagy a padon kint hagyott egyéb tanszerek csomagolására írt, mintába kódolt információk, köznapi nyelvén puskák választéka széles spektrumon mozgott. De ha röpdolgozatnál mondjuk a tanár nem írta fel magának előre, mely feladatokat vagy szavakat kéri, csak spontán tollba mondta azokat, a felkészült diáksereg megtévesztésül az általuk előre kitalált és leegyeztetett feladatokat, vagy szavakat válaszolhatta meg, bízva a kritikus tömeg erejében. „Egy osztály nem tévedhet, biztos én emlékszem rosszul” alapon. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek