18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

11 éves, és péniszfotókat kap: a mai lányoknál ez mindennapos jelenség

GettyImages-1338114858
Fekete Luca

Hanna – nagy bánatára – még alig serdül. Már nyurgák a lábai és fejlődik a melle, de még az első menstruációjára vár. Semmilyen szempontból sem lehetne még nőnek nevezni, mégis több férfi nemi szervvel találkozott, mint amennyiről a szülei tudnak.

Hanna ugyanis iskolás, és sajnos ma már ez elég ahhoz, hogy zaklatás áldozatává váljon. Nem egy eldugott, vidéki kis iskolában, nem egy nyolcgyerekes család elhanyagolt tagjaként: értelmiségi szülei a szégyen és az iszonyatos meglepetés erejével küzdöttek, amikor rádöbbentek, mi folyik a háttérben, és hogy messze nem csak az ő két gyerekük  – Hannának van egy nővére, Eszter – érintett.

Miközben mi, felnőttek a rezsi, a háború meg a járvány miatt aggódunk, a gyerekeinket szép lassan behálózzák. Ez nem valami bizarr sci-fi, hanem a valóság, amivel muszáj szembenéznünk. Elmondom, mi van. Az, hogy az internet korában már nem kell, hogy a gyerekednek Facebook- vagy Instagram-fiókja legyen ahhoz, hogy pornóképeket, meztelen férfiakat, nőket lásson, és hogy kéretlen ajánlatokat kapjon. Elég csak egy olyan telefon vagy tablet a kezében, amin megy a net, miközben ő játszik vagy csetel. Nem hiszed? Akkor figyelj: egy friss vizsgálati eredmény szerint a 11–18 éves lányok 76 százaléka kapott már péniszfotót életében. Nagy részüktől pedig cserébe kértek is valamit.

Ilyen kiskamasz lányok kapnak péniszfotókat – már egészen hozzászoktak
Ilyen kiskamasz lányok kapnak péniszfotókat – már egészen hozzászoktakKarrastock / Getty Images Hungary

Mit keres péniszfotó az osztálycsoportban?

Szülőként nagyon igyekszünk távol tartani magunktól a szex és a kamaszkor rémképeit. Azt hisszük, ha nem foglalkozunk velük, majd szépen megszűnnek létezni. Nos, ha így gondolod, van egy rossz hírünk… szinte nincs olyan gyerek az ötödik osztályban, aki ne látta volna legalább egy férfi nemi szervét a sima iskolai csetcsoportban. Mégis hogyan? Úgy, hogy a fiúk szórakoznak: amikor egyik osztálytársuk kijelentette, hogy ő barátnőt keres magának, hamis profilt készítettek, és kiadták magukat egy 13 éves lánynak. Húsz perc sem telt bele, már megkaptak a félrevezetett fiútól saját péniszének fényképét, amit aztán röhögve osztottak meg mindenkivel. 

A kamaszok között a péniszfotó szinte normális

Ennyi. Húsz perc. Egy pénisz. Látja az egész csoport, meg még akinek továbbosztották, sírva röhögős szmájlikkal tűzdelve. A fiú, akihez a testrész tartozik, azzal vigasztalja magát, hogy úgyis mások is ezt csinálják, és sajnos igaza van. Farkak mindenütt. Mondhatnánk, hogy alacsonyan szállnak, de ez a helyzet nem vicces. Egy kicsit sem. Ugyanis Hanna majdnem valódi, komoly bajba került. Egy magát fiatal fiúnak kiadó ember megkereste, és nem, nem az arcáról küldött neki mindenféle pózokban, megvilágításban és állapotban fényképeket. Arra is rávette, hogy viszonozza ezt a „szívességet”. Figyelem, már ott tartunk, hogy egy 11 éves lány meztelen fotókat küldött magáról. Szerencsére az apja észrevette, mit művel, és még időben kérdőre vonta. Hanna csak zavartan magyarázta, hogy de ő szerelmes, és akik együtt járnak, azok mind ezt csinálják. Az osztályban és azon kívül is. És hogy mindezt a tesójától tanulta. Hát, üdv 2022-ben. 

De hát mindenki fotózza magát!

Amint a szülők leültek, és kérdezgetni kezdték a lányokat, ömlött belőlük a szó. Kiderült, hogy Hanna és Eszter összes barátnője kapott már péniszfotót, vagy látta, hogy más egy ilyet néz. Ki ijedten törli, ki tovább osztja, ki analizálni kezdi. Emellett a lányok magukról is fényképeket készítenek. Még ha nem is küldik el, de divat megmutatni a kivillanó dekoltázst, a haspólós-miniszoknyás képeken pucsítani, megvillantani a meztelen combokat, fejlődő mellet. Mindezt aztán mindenféle filterekkel, programokkal lehet kidíszíteni. Aki pedig valahogy megszerzi ezeket, zsarolhat velük. 

Jó, de mit csináljak, ha ilyen a világ?

A mai kistinik egész mással vannak elfoglalva, mint mi voltunk annak idején. Talán nem kell ragoznunk, mennyire veszélyes trend ez. Muszáj, hogy megpróbáljunk tenni ellene, a magunk eszközeivel. Ez pedig nem más, mint a kommunikáció. Beszélnünk kell a fiainkkal és lányainkkal a szexről, a fényképezésről, a nemiségről, a szerelemről. Igen, már 11 évesen is késő. Ilyenkor a fiúk már pornót néznek a neten. Két kattintás, és már az orruk előtt van. Nem hiszed? Próbáld ki. Szülőként nem bízhatunk abban, hogy az iskolában majd megmondják a gyereknek a tutit. Addigra réges-rég késő. Mi vagyunk az egyetlenek, akik helyes, hiteles információkkal tudjuk ellátni a gyerekeinket. Talán ez a legnagyobb esélyünk, hogy megóvjuk őket. Nem attól, hogy péniszfotókat lássanak: úgy tűnik, ezt a mai világban egyszerűen nem lehet megúszni. De talán ennek a folytatását, a túl korán elkezdett nemi életet, a meztelen fotózást, a képek terjesztését és a zaklatások megjelenését megelőzhetjük. Nincs más, aki megtenné helyettünk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra