7 tipp, amivel le tudod foglalni a gyereket az őszi szünetben

GettyImages-163832916
Olvasási idő kb. 4 perc

Ha a kiránduláshoz, kültéri programokhoz nem elég barátságos az időjárás, otthon is jól szórakozhattok.

Sok szülőnek fejtörést okoz, hogyan oldja meg az őszi szünetet – akárcsak a többit. Ha rugalmas munkarendben, home office-ban dolgozik, akkor sincs rosszabb unatkozó gyerekekkel eltölteni a napokat. Összegyűjtöttünk néhány vidám programot a négy fal közé, esős napokra. 

Rajzoljunk árnyékot!

Kényelmesen helyezkedjetek el a földön, vegyetek elő egy nagyobb fehér papírt és néhány kisebb figurát – dinót, autót, vonatot, majd hátulról világítsátok meg lámpával – akár a telefonod zseblámpája is jó lehet – úgy, hogy a tárgyak árnyéka a papírra vetüljön. A gyerekek körberajzolhatják a sziluetteket, majd kiszínezhetik. Ha már profik, felragaszthatjátok a papírt a falra, ülj elé oldalt, és a fejedről is készíthetnek árnyékrajzot. 

Árnyékrajzolás kicsiknek és nagyoknak az őszi szünetre
FamVeld / Getty Images Hungary

Egy csepp Kelet az őszi szünetben

Nem kell más hozzá, mint egy darab papír – a haladók vásárolhatnak kimondottan papírhajtogatáshoz valót –, és az interneten rengeteg videót találhattok, amely a legegyszerűbbtől a bonyolultabb, igazi mesterművekig elvezet az origami különleges világában. 

Jolly joker: sütisütés

Egy finom őszi ízvilágú sütemény mindig jól jön ebéd után. Ha egyszerű, bögrés édességet választasz, könnyedén együtt kimérhetitek a hozzávalókat és összekeverhetitek a tésztát. Alig egy fél óra alatt süteményillat lengi majd be a lakást. 

Mozizás otthon

Otthon is tudtok mozizni, sőt, egész kis játék kerekedhet ki belőle. A pattogatott kukoricát elkészíthetitek, elővehettek üdítőt és rajzolhattok jegyeket, az egyik gyerek lehet a jegyárus, a másik a büfés, fizethettek játék pénzekkel, így meglesz a teljes moziélmény. 

A mozis esték remek programok együtt
A mozis esték remek programok együttFG Trade / Getty Images Hungary

A kihagyhatatlan: tökfaragás

Ha ősz és halloween, akkor tökfaragás! Ki ne hagyjátok ezt a közös mókát, ami akár órákra is lekötheti a kicsiket.

Rajzolj meg nekik papírra egy tököt, amire először is megtervezhetik, milyen mintákat szeretnének a zöldségből kivájni, majd jöhet az alkotás.

Nem tiszta elfoglaltság – amikor a belsejéből szeditek ki a magokat és a húsát, valószínűleg nyakig maszatosak lesznek a gyerekek –, de egészen más élmény lesz úgy meggyújtani benne a fényt, hogy együtt készítettétek. 

Mi van a dobozban? 

Ha több gyereketek van, esetleg néhány környékbeli gyerkőc is nálatok vendégeskedik, ezzel a játékkal könnyen lefoglalhatjátok őket. Egy nagyobb doboz oldalába vágjatok egy akkora lyukat, hogy a gyerekek keze éppen beférjen, és tegyetek bele jó néhány használati tárgyat, lehetőleg olyanokat, amelyet nem lehet könnyen felismerni tapintás alapján. A gyerekeknek úgy, hogy közben nem kukucskálnak be a dobozba, meg kell tippelni, hogy mit tapogattak ki. 

Nem szabad belekukucskálni a dobozba!
Nem szabad belekukucskálni a dobozba!Catherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Divatszalon – az egész családnak

Négytagú családban az egyik legviccesebb játék, ami hiába verseny, de rendre óriási nevetés lesz a vége. Egy nagy dobozba pakoljatok annyi ruhát, amennyit csak tudtok. Nadrág, szoknya, kendő, szalmakalap – bármi, ami a versenyzőre ráfér –, és jöhetnek a kiegészítők is – napszemüveg, karperec, gyűrű. Egy csapatban ketten vannak – az egyik szülő és az egyik gyerek –, egymástól álljatok néhány méter távolságra, és amikor elindul a három perc, a feladat az, hogy egyikükre a másik annyi ruhát, kiegészítőt pakoljon, amennyit csak tud. Az a csapat nyer, akinek több darabot sikerült elhasználni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek