Fontos változások jönnek az orvosi rendelőkben

GettyImages-1408024367

Ezzel az újítással teljesebb körű lehet a diagnózis az orvosi rendelőkben, emellett még a fiatalok is kedvet kaphatnak az orvosi pályához.

A praxisok ingyen jutottak olyan eszközökhöz, amely abban segít, hogy a rendelőkben az alapellátás szintjén teljesebb körű diagnózis születhessen.

Minden eszköz – köztük különféle hordozható ultrahanggépek, hitelesített vérnyomás- és testsúlymérők, gyermekek és csecsemők számára is használható pulzoxyméterek – elkelt annak a közel 22 milliárd forintos uniós projektnek a keretében, amelyre a gyermekpraxisok pályázhattak.

Amint azt a Medicalonline.hu-t idézve az Economx.hu is megírta, Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke szerint a medikai rendszerekkel összekapcsolható és a telemedicinában is használható eszközparkkal közelebb kerültek az orvosok ahhoz, hogy betegeik számára definitív ellátást nyújtsanak – így megkönnyítve azt a lehetőséget, hogy az adott ellátóhely maga tudja meggyógyítani a beteget. Emellett a jelentős eszközfejlesztés reményt ad ahhoz is, hogy a fiatalok számára vonzóbbá tegye a házi gyermekorvosi pályát.

A jóslatok szerint öt éven belül a házi gyermekorvosok 70 százaléka nyugdíjas korú lesz, ezzel szemben csak csupán negyven új lép a rendszerbe. 

Havasi Katalin az új gyermekorvosi ügyeleti rendszerrel kapcsolatban azt mondta, hogy jelenleg vármegyénként 1-5 ellátási pontot alakítottak ki, amelyet csak akkor szükséges igénybe venni, ha a gyermeket nem tudják ellátni a lakóhelyéhez legközelebb eső háziorvosi ügyeletben, és a telefonos gyermekorvosi támogatás sem elég. Azt, hogy a beteg milyen szintű ellátást igényel, gyermekorvos részvételével történő telefonos triázzsal állapítják meg.

Öt éven belül a gyermekorvosok 70 százaléka nyugdíjas korú lesz
Öt éven belül a gyermekorvosok 70 százaléka nyugdíjas korú leszmiodrag ignjatovic / Getty Images Hungary

Vége az igazolásgyárnak?

Az iskolai igazolások kiadásának Havas Katalin szerint az EESZT és a Kréta rendszer összekötése vethetne véget. Mint mondta, a két online rendszer összekötésével elérhető lenne, hogy a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthatnák a kiadott orvosi igazolást, és az adott betegség becsült gyógyulási idejét, emellett a szülő is igazolhat egy-két napot. Az egyesület javaslatát már döntéshozói szintre is eljuttatták.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek