Te se szeretnéd, ha önző lenne a gyereked, ugye? Így neveld önzetlenségre

GettyImages-1321074497

Nem szeretnéd, hogy a gyerekedből önző személyiség váljon, aki csak a saját érdekeit nézi, és nem törődik senki mással? A szakember elmondja, mit kell tenned.

A Medium Inc Magazine blogja a nemrég megjelent How to Raise Kids Who Aren’t A**holes (Hogyan nevelj nem s***fej gyerekeket) című könyv szerzőjével, Melissa Wenner Moyer tudományos újságíróval készült interjút szemlézte: a kötet hasznos tanácsokkal szolgál a szülőknek, miként kerüljék el, hogy a gyerekük akaratossá, önzővé váljon. A szerző szerint a kulcs az érzelmek egészséges megélése és hogy erre megtanítsd a kicsiket.

A magas érzelmi intelligencia a kulcs

Amikor a szülő azt látja, hogy gyereke nem hajlandó odaadni másnak a játékát, folyton követelőzik, úgy gondolja, az egész világ körülötte forog, és azt várja, hogy azonnal teljesítsék minden kívánságát, akkor a nagy többségük leülteti beszélgetni, és próbálja elmagyarázni neki, miért fontos az önzetlenség és a másokkal szembeni tisztelet. Ez az ősi módszer természetesen nyugodtan bevethető – véli Wenner Moyer –, de létezik egy ennél hatékonyabb is.

A gyerekek akkor válnak képessé mások érzelmeinek megértésére, átélésére – és rájönni, hogy például miért akar a testvérük is a labdával játszani –, ha a saját érzelmeikkel is tisztában vannak. Ehhez az szükséges, hogy nyíltan elmondhassák, megbeszélhessék veled, a szülővel, mit éreznek, és rájöjjenek, hogy nem szégyen megosztani másokkal az érzelmeiket.

Kérd meg a gyereked, mondja el, miért érzi úgy, hogy csakis őt illeti a labda, miért gondolja, hogy mások nem játszhatnak vele. Mondd el neki, hogy nyugodtan, retorzió nélkül beavathat téged bármilyen belső gondolatába, jó vagy rossz érzésébe. Fontos, hogy viszonzásként te is megoszd vele a saját érzéseidet és ezzel példát mutass: még a felnőttek számára sem szégyen elmondani másnak, mit éreznek.

Az önzetlen, nagylelkű, másokkal kedves személyiség titka a magas érzelmi intelligencia (EQ), vagyis az a képesség, hogy saját és mások érzelmeit értékelni, kezelni és pozitívan befolyásolni tudja valaki. Minél korábbi életkorban alakul ki a megfelelő EQ, annál pozitívabb hatása lesz a személyiségre a későbbiekben. Az érzelmek közös megbeszélésének hála a gyerek megtanulja, hogy érdemes időt fordítani érzelmei feldolgozására és megértésére, elsajátítja a szükséges képességeket – és remélhetőleg kevesebb eséllyel válik belőle s***fej.

Oszd meg másokkal is!
Mustra