Biztosan tudod, hogy mit jelent a zaklatás? Lehet, hogy a gyereked is áldozat

GettyImages-156917005
Vermes Nikolett

Nehéz különbséget tenni az internetes zaklatás és a gyakori üzenetküldés között. Amennyiben az előbbiről van szó, mielőbb cselekedjünk!

A zaklatók ellen jogszabály védi a fiatalokat, viszont sok szülő nem tud róla, hogy gyereke áldozat. Sőt, gyakran maguk az érintettek sem ismerik fel, hogy zaklatók áldozatává váltak. Ezért körbejártuk a kérdést, hogy felismerjük, hol húzódnak a határok: mi zaklatás és mi nem az? 

Az online bennszülöttek az áldozatok

Az online zaklatás legfőbb áldozatai az alfa-generáció tagjai, vagyis a mai fiatalkorúak, azok a tizenéves gyerekek, akiknek állandóan valamilyen multimédiás eszköz van a kezükben. Pillanatok alatt válaszolnak az online felvillanó üzenetekre – gyakran előbb is, mint személyesen a saját szüleiknek –, és ezek között az értesítések között olykor vannak kéretlen tartalmak is. Éppen ez okozza annak a nehézségét, hogy képesek legyenek megkülönböztetni: mi számít zaklatásnak, és mi az, ami egyszerűen csak túl sok. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány számos érdemi információt közölt a témában, amelyekből kiderült, az online zaklatásnak sokkal több áldozata van, mint bárki gondolta. A legfontosabb alapszabály a következő: online zaklatásnak számít minden, amitől egy gyerek nem érezheti magát biztonságban az interneten.

Az alfa-generáció különösen veszélyeztetett
Az alfa-generáció különösen veszélyeztetettGettyImages

A gyerekek nagy része érintett

A fiatalkorúak 44 százaléka érzi úgy, hogy online zaklatás áldozata. A zaklató fél lehet egy idősebb személy, egy ismerős vagy idegen, de gyakori az is, hogy a kamasz saját kortársa az elkövető. Nem ritka a szerelmi féltésből történő zaklatás, noha ez sosem jelent mentséget a zaklató számára. Ezekben az esetekben a zaklató naponta több üzenetet küld kéretlenül az áldozatnak, hívogatja vagy képekkel bombázza. A zaklatás 3 fő típusa a szexuális, a faji, etnikai alapú, illetve a személyes indíttatású.

Az üzenetek stílusa és hangneme változhat, nem ezen múlik, hogy zaklatásról van szó, vagy sem, hanem egyrészt a mennyiségen, vagyis tartós és rendszeres a háborgatás, amely félelmet kelt, és önkényesen beleavatkozik az áldozat magánéletébe, illetve elhangozhat konkrét fenyegetés is az áldozat vagy hozzátartozója irányában.

Ha a fogadó várja a feladó üzenetét, szívesen reagál arra, és aktívan bevonódik a számára is fontos kommunikációba, akkor a zaklatás nyilvánvalóan nem valósul meg, ellentétben azzal, ha a feladó akkor is küld üzeneteket, amikor a fogadó fél nem kommunikál vele, mi több, egyértelműen jelzi a számára, hogy ne keresse őt. A zaklatók azonban nem állnak meg ezen a ponton, számukra nem elég a tiszta visszautasítás.

A zaklatás következményei

Az áldozatban frusztrációt, félelmet, szorongást keltenek a kéretlen üzenetek, miközben elterelik a figyelmét más dolgokról, arról nem is beszélve, hogy mindez alapvetően meghaladja a fiatalok lehetőségeit, eszközeit. Ugyanis egy gyerektől nem elvárható, hogy határozottan fellépjen a zaklatóval szemben, mert az ember ebben a korban még nem feltétlenül ismeri a saját határait, ezáltal nem is tudja betartani azokat.

A szülők csak egy módon képesek megelőzni a zaklató-zaklatott közötti toxikus kapcsolatot, ha bevonódnak.

Ennek érdekében a Gyermekjogi Alapítvány azt tanácsolja, hogy beszéljenek az online zaklatásról, ismertessék a gyerekkel a fogalmat, és ismerjék fel, ha a csemetéjük áldozatul esett, végül: cselekedjenek. Dr. Bakos Éva kollégiumvezető bíró 3 alapvető szabályt említ: Ne válaszolj! Ne vágj vissza! És mentsd a bizonyítékot! Ha már olyan pszichés helyzetben van az áldozat, hogy nem bírja elviselni az állandó háborgatást, akkor feljelentést kell tenni a hatóságoknál, a szülők felelőssége hatalmas a probléma kezelésében. Kérdéseikkel bátran fordulhatnak a Gyermekjogi Alapítványhoz, a legideálisabb helyzet nyilvánvalóan a megelőzés, vagyis az online zaklatás sajátosságainak megismerése és kivédése.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra