Új divattrend terjed, hogy a nők megvédjék magukat a zaklatóktól

GettyImages-1257537610

Kevés olyan szerencsés nő van, aki élete során nem volt kitéve zaklatásnak, például amikor este szórakozni indult. De vajon megvédhet minket egy nagy méretű póló, hogy elkerüljük a férfiaktól érkező durva megjegyzéseket?

New York és az Egyesült Királyság után Magyarországon is terjedni kezdett a metrópóló jelenség. Ennek lényege, hogy a szórakozni induló fiatal lányok a rövid szoknyájuk, mélyen dekoltált felsőjük fölé egy XXL-es férfipólót vesznek, hogy ne legyenek kitéve beszólásoknak, zaklatásnak, míg az otthonuktól eljutnak a szórakozóhelyre. 

Soha nem az áldozat hibája 

Az ilyen típusú, alulról induló szerveződések alapvetően pozitívak, viszont fontos, hogy az üzenet mögé lássunk. Erre hívja fel a figyelmet Mérő Vera jogvédő, a Nem tehetsz róla, de tehetsz ellene mozgalom létrehozója.

„Sajnos, sok helyütt még az van a fejekben, hogy ha egy nő rövidebb szoknyában van, az feljogosítja a férfiakat, hogy vérmérsékletüknek megfelelően utánafütyüljenek az utcán, vagy akár fizikailag is zaklassák” – mondja Mérő Vera. „Gyakran szembesülünk azzal az áldozathibáztatással is, hogy mire számított, ha így öltözik fel. Pedig ami történik, az soha nem az áldozat, hanem a zaklató hibája, ráadásul az én tapasztalatom az, hogy egy nőt akár mackónadrágban is érhet inzultus, vagy éppen a szórakozóhelyen, ahol már leveszi a metrópólót.”

A nők zaklatása nem csak a nőkről szól
A nők zaklatása nem csak a nőkről szóltomazl / Getty Images Hungary

Ez nem a nőkről, hanem a társadalomról szól

A szakember azt mondja, ebben a témában van haladás – mert legalább beszélünk róla –, de közben szomorú, hogy a 21. században még feladatunk, hogy egy nő biztonságban érezhesse magát, ha este kilép a házból.

„Jó 4-5 évvel ezelőtt az oldalamon elindítottam egy felhívást #te mit viselsz? címmel. 3500 komment érkezett, és minden nő beszámolt valamilyen számára kellemetlen helyzetről a füttytől a fizikai atrocitásig. Sokan azt gondolják, hogy ha ők minden szabályt betartanak – például a testüket takaró öltözéket viselnek , akkor nem érheti őket semmilyen bántás. De ez nem így van.

Mérő Vera kiemelte, hogy a változáshoz szükséges, hogy a társadalomban egy nagyobb, kritikus tömeg is felemelje a szavát a nők zaklatása ellen, hiszen ez nem olyan, amit bárkinek el kellene viselnie. Ezenkívül fontos, hogy ne női ügyként kezeljük, hiszen, akivel történik, annak is van bátyja, apja, férje, akinek bizonyára fontos, hogy a szerettét ne zaklathassák a nyílt utcán.

Ha közösen lépünk fel, a zaklató általában meghátrál
Ha közösen lépünk fel, a zaklató általában meghátrálMartin Barraud / Getty Images Hungary

„Önök szerint rendben van, ami velem történik?”

Fontos, hogy ha egy nő ilyen szituációba kerül, akkor legyen neki is eszköze, hogy ez abbamaradjon, illetve, hogy mi se maradjunk tehetetlenek, ha szemtanúi leszünk zaklatásnak. A Hősök Tere Alapítvány évek óta tart tréningeket, amelynek az a célja, hogy kilépjünk a bámészkodó tömegből, és képesek legyünk cselekedni.

„A tréningek során azt is elmondjuk, hogy mit tehet az, akit zaklatnak” – magyarázza Orosz Györgyi, az alapítvány kuratóriumának elnöke. „Szólítsunk meg több embert, valami módon beazonosítva őket, hogy érezzék; ez a felelősség most az övék, de nem egyedül kell szembeszállniuk a zaklatóval. Például »a kockás inges úr vagy a piros pólós férfi segítene nekem? Önök szerint rendben van, ami velem történik?« Így együtt mernek és tudnak fellépni a zaklató ellen.” 

Akkor sem elvárás, hogy egyedül szálljunk szembe a zaklatóval, ha szemtanúi vagyunk az esetnek. 

Először is ne érezzük magunkat azért felmentve a cselekvés alól, mert sietünk, mert túl idősnek érezzük már magunkat, vagy mert félünk az esetleges következményektől, de nem is kell egyedül megoldani mindent.

„Ebben az esetben is a kulcs az, hogy többen cselekedjünk, és mi magunk elindíthatjuk az összefogást” – szögezi le Orosz Györgyi. Ha többen reagálunk, például kimentjük a hölgyet ebből a helyzetből, és körbeálljuk, a támadó meg fog hátrálni.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra