Ennyi idős korától élvezi a gyerek, ha nyaralni viszik

GettyImages-599780571
Ványik Dóra

Érdemes elautózni egy félkontinensnyi távolságra a pár hónapos gyerekkel? A válasz nem egyértelműen igen vagy nem. Gyermekpszichológus szakértőnk válaszol.

Sok családban téma, hogy érdemes-e útra kelni pici gyerekkel hosszabb útra. A szülők legtöbbször aggódnak, hogy az idegen hely megzavarja a csecsemőt, arra pedig nem szívesen szánnának pénzt, hogy az óvodás semmire ne emlékezzen a tengerparti élményekből. A nyaralás gyerekkel más műfaj, mint a kettesben töltött mézeshetek. 

Kicsi gyerekkel is lehet nyaralni

Gyermekpszichológus szakértőnk, Standovár Sára szerint egyáltalán nem mindegy, hogy milyen idős gyermekről beszélünk. A különböző korosztályok más és más megoldandó feladatokat adnak a szülőknek a nyaralás alatt.

„Néhány hónapos csecsemővel is útra lehet kelni, de érdemes a családnak meghallgatni, hogy az anya – vagy aki leginkább testközelben van a picivel – hogyan áll a nyaralás tervéhez – magyarázza Standovár Sára. Ha úgy ítélik meg, hogy a gyermek is viszonylag könnyen veszi a változásokat, és az anyuka is jól viseli, ha idegen környezetben kell a napi teendőket ellátni a kicsi körül, akkor nyugodtan vállaljanak akár egy hosszabb utazást is. Viszont, ha valamelyikük hajlamosabb a szorongásra, frusztrációra, mérlegre kell tenni, hogy érdemes-e sok pénzért elutazni, hogy aztán egy idegen városban várjuk, hogy a nyűgös gyerek végre elaludjon. Ilyenkor érdemes egy próbaéjszakára elmenni valamelyik közelebbi településre, így, ha nem sikerül jól a kiruccanás, legalább nem egy egész hetet kell kibírnunk.” 

Egy rövidebb kiruccanás jó főpróba lehet
Egy rövidebb kiruccanás jó főpróba lehetJasper James / Getty Images Hungary

Vannak szülők, akiknek a gyermek előtti életmódjukhoz szervesen kapcsolódott az utazás, és bizony előfordulhat, hogy nekik olyan gyerekük születik, aki ragaszkodik a megszokott dolgokhoz. Ha az anyuka nagyon vágyik rá, hogy új élményektől töltődjön, el kell döntenie, hogy – ha fájdalmas is számára –, de itthon maradnak, vagy vállalja, hogy a kicsi rosszul viseli a környezetváltozást, és ezért lesz benne feszültség.

„Ha viszont az anya érzi, hogy nem szeretne útra kelni a babával, ne engedjen a család nyomásának, és tartson ki a döntése mellett, miszerint nem akar utazni.” 

Nem a tengerpartra, a finom pizzára emlékszik

Nagy kérdés az is, hogy hová menjünk, már akinek megengedi a pénztárcája a külföldi vagy akár egzotikus üdülést is. 

„A kicsi egy-másfél éves koráig az a legfontosabb, hogy biztonságban érezze magát, de valójában teljesen mindegy, hogy a kerti, felfújható medencében, a Balatonban vagy a spanyol tengerparton fürdik. Óvodáskor előtt valószínűleg csak az élményre, az érzésekre emlékszik majd, de nem tudatosan. Óvodáskorban sem maradnak még igazán mély emlékek a nyaralásról, inkább a fényképek alapján, vagy olyan pillanatok, amikor együtt ettük a pizzát, és az milyen finom volt.”

Ebben a korban sem feltétlenül az a fontos, hogy a Velencei-tóhoz jutunk el vagy Balira, sokkal inkább az együtt töltött idő.

A szülőnek azonban figyelembe kell venni a gyerek igényeit is: legyen szó csecsemőről vagy óvodásról, az ő számukra kellemes élményeket kell keresni. Hiába szeretnék a szülők megnézni az óvárost a negyven fokban, bizony ilyenkor érdemes inkább a kicsik igényeire koncentrálni, és a vízparton, játékkal tölteni a napot.

Az a fontos, hogy a baba és a mama is biztonságban érezze magát
Az a fontos, hogy a baba és a mama is biztonságban érezze magátIryna Veklich / Getty Images Hungary

Iskoláskor: már fontos, hová utazunk

Kisiskolás korban viszont már egyértelműen fontossá válnak a nyaraláson szerzett élmények. Ahhoz azonban, hogy mindenki jól érezze magát, még mindig inkább az ő érdekeit kell figyelembe venni.

„Már a szállás kiválasztásánál is érdemes figyelni arra, hogy a gyerekek hol éreznék jól magukat – javasolja Standovár Sára. Válasszunk gyerekbarát szállást, és a program kialakításánál is a gyerekbarát attrakciókra szavazzunk. Így valóban élménygyűjtés lesz a vakáció, és nem úgy tekint vissza a kisdiák erre az időszakra, hogy több múzeumon is végigrángatták a szülei, miközben ő csak csúszdázni akart a strandon.

Inkább a gyerek igényeinek megfelelő programokkal készüljünk
Inkább a gyerek igényeinek megfelelő programokkal készüljünkWestend61 / Getty Images Hungary

Ebben a korban már felmerül az iskolatársakkal, barátokkal is, hogy ki hol nyaralt. Ha azt tapasztaljuk, hogy esetleg azt bántás éri, aki nem tengerparton vagy valamilyen egzotikus helyen töltötte a szünidő egy részét, azt ne hagyjuk szó nélkül. Egyrészt a gyerekben is erősíteni kell, hogy a mi belföldi nyaralásunk is ugyanolyan értékes, másrészt – ha azt látjuk, hogy az osztályban trend lekicsinyelni másokat –, azt beszéljük meg a pedagógussal.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra