18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az Elf Bar után itt az újabb veszélyes trend: füst nélkül is okozhat rákot

GettyImages-151149050 (1)

Snüsszként terjedt el, de valójában egész más, mint a svéd dohánytermék, szinte észrevétlenül fogyasztható, s bár biztonságosnak állítják, rengeteg egészségkárosító hatással bír az a nikotinpárna, amelyhez bármely dohányboltban hozzá lehet jutni.

Óvodáskorú gyerekek szülőjeként őszintén meglepett, amikor néhány hete egy kamaszokat is terelgető ismerősöm bejegyzésében arról olvastam, itthon is terjed a snüssz. Én erről a dohánytermékről a skandináv krimik világából hallottam, eddig a pillanatig elképzelésem se volt arról, hogy Magyarországon is kapható lenne ilyesmi.

Nikotinpárna, nem snüssz!

Gyorsan megkérdeztem hát az épp mellettem ülő, nagyobb iskolás gyereket is nevelő Viki kolléganőmet arról, hallott-e már a snüsszről, ő pedig azonnal bólogatott, és később más szülőktől is hallottam, olvastam az ízesített és valamelyest divatos tasakocskáról, mely a dohányboltok kínálatában szerepel. Ezután fordultam csak az internethez, ahol azonnal kiderült, hogy máris rendelhetnék belőle – egyébként illegálisan –, és az is, hogy vannak, akik már problémaként is szembesülnek hazai terjedésével.

„A snüssz Svédországban és egy-két skandináv államban hivatalosan engedélyezett termék, uniós kiskereskedelmi forgalma tiltott. Ez egy kis zacskóban dohányt tartalmazó termék, ami itthon kapható, az nikotinos tasak, amelyben nincs dohány”

– ezt már Demjén Tibortól, a Belügyminisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának Népegészségügyi Főosztályán működő Dohányzás Fókuszpont vezetőjétől tudtam meg. A teafilterhez hasonlító, méretében annak harmadának megfelelő tasakokban dehidratált nikotin, só és ízesítőanyagok vannak, a kis tasakot pedig a száj nyálkahártyájára, a fogínyre helyezik fel, és ott szopogatják nagyjából 5-10 percen keresztül a használók.

Ez a valódi snüssz, nem az itthon kapható nikotinpárna
Ez a valódi snüssz, nem az itthon kapható nikotinpárnaWikimedia Commons

„Másfél-két éve folyamatosan terjed az országban, és odafigyelést érdemel. Se füst, se aeroszol nem keletkezik használatakor – a hagyományos cigarettával vagy az e-cigarettával ellentétben –, használata szinte észrevehetetlen, bár vannak jelei” – árulta el a nikotinos tasakról Demjén Tibor.

Füst nélkül is veszélyes

A termékben dohány ugyan nincsen, de ettől még biztonságosnak nem nevezhető: fő összetevője, a nikotin idegméreg, amely függőséget okoz, és nagyon nem mindegy, mennyit viszünk be belőle szervezetünkbe, mivel túl is adagolható.

„Egy szál hagyományos cigarettában egy milligramm nikotin van, egy tasakban pedig minimum négy, de akár 40-50 milligrammnyi is lehet.

A nikotinról ismert, hogy érelmeszesedést, inzulinrezisztenciát, daganatos betegségeket is okozhat, de hat a termékenységre, okozhat magzati fejlődészavart vagy fiatalkori viselkedészavart is”

– sorolja a szakértő a nikotin káros hatásait, ez azonban még csak a kezdet.

A tasakonként lórúgásnyi mennyiségű nikotint tartalmazó termék kapcsán ugyanis jogos amiatt is aggódni, hogy túladagolhatja azt használója, ennek pedig azonnal halálos következménye is lehet.

„A mérgezés enyhe esetben hányingerrel, hányással, görcsökkel, szívritmuszavarral, fejfájással, szédüléssel, esetleg kómával járhat. Súlyos esetben gyakorlatilag leállítja a légzést, ott, helyben meghalhat az illető” – summázta Demjén Tibor, mire számíthat az, aki egyszerre több tasakot is a szájába helyez, túl nagy adagot választ, vagy túl hosszan szopogatja a tasakot. Nikotinmérgezés gyanúja esetén érdemes a 06-80-201-199-es számot hívni, de ha nagy a baj, azonnal a mentőket tárcsázzuk.

Az ízesített párnák kerek fémdobozokban kerülnek forgalomba
Az ízesített párnák kerek fémdobozokban kerülnek forgalombaJohn Keeble / Getty Images Hungary

Nem igazán értjük és ismerjük még

Főként fiatalok esetén felmerülhet a kérdés: a szülő hogyan ismerheti fel, ha gyermeke nikotinos tasakot használ, ha ettől sem a ruhája, sem a lehelete nem lesz jellegzetesen dohányszagú, de a fogai sem sárgulnak?

A depresszió, az álmatlanság, a düh, a szorongás, a nagy étvágy és a súlygyarapodás egyaránt jelezhetik akár azt is, hogy épp elvonási tünetei vannak a fiatalnak, aki órákon át nem jut hozzá a tasakból származó nikotinhoz.

Érdemes a kérdésről elbeszélgetni is a gyerekekkel, mivel könnyen csapdába ejtheti őket az ipar ígérete arról, hogy itt nincs sem füst, sem egészségi kockázat. Veszélyes lehet az is, ha valaki 2-3 párnát tesz egyszerre szájába, akárcsak az, ha valaki serkentőszerként folyamodik hozzá.

Demjén Tibor azt sem ajánlja, hogy valaki leszokásra a párnát vegye igénybe.

Innen tájékozódj

 A cikiacigi.hu oldalon hiteles tájékoztató anyagok várják az öt év fölöttieket, külön a kamaszoknak és a fiataloknak szánt tudnivalókkal.

„A nikotinpótláson alapuló leszokásterápia lényege az egyre csökkenő adag kiszámítható, engedélyezett szerek, tapaszok, rágók segítségével. Folyamatosan csökkentve a bevitt nikotinmennyiséget ezeket addig használja valaki, míg teljesen le nem szokik. A tasaknál a kiinduló, legkisebb adag is magasabb, mint ami egy cigarettában van” – világít rá a tényekre Demjén Tibor, aki azt is hozzátette: nincs vizsgálat a tasakok közép- vagy hosszú távú használatának potenciális kockázatáról: azt tudjuk, hogy kevesebb a károsanyag-kibocsátás, de azt nem, hogy az ízesítőként használt szerek mit okozhatnak a használóknál; az biztos, hogy a használt tasakok súlyosan környezetszennyező hatással is bírnak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra