Ma van a Micimackó-nap: íme 10 dolog, amit talán még nem tudtál Micimackóról

GettyImages-119027059

A Micimackó-könyvek töretlen és széles körű sikerét bizonyítja, hogy 50 milliónál is több példányban adták el világszerte. Három ember viszont bizonyosan nem kedvelte ezeket a könyveket. Az író, A. A. Milne, az illusztrátor, Ernest H. Shepard és a szerző fia, Christopher Robin.

Előbbi kettő azért, mert az összes későbbi munkájukat elhomályosította a Micimackó sikere, az ifjabb Milne pedig azért, mert nem engedték felnőni a könyvek szerelmesei: még 60 évesen is arról panaszkodott újságíróknak, hogy sokan csak azért keresik fel dél-angliai könyvesboltjában, hogy kezet rázzanak annak a 4 könyvnek a főszereplőjével, Róbert Gidával. Mi, rajongók, sok mindent tudhatunk Micimackóval kapcsolatban, de mindig akadhatnak új felfedezések. Az alábbiak közül te melyiket tudtad már?

1. Január 18-án tartják a Micimackó-napot, ekkor született a kedves figura történeteinek megalkotója, Alan Alexander Milne, 1882-ben.

2. Micimackó angol nevének első fele, a Winnie egy nőstény fekete medvétől származik, akit a kanadai állatorvos, Harry Colebourn kölcsönadott a londoni állatkertnek, de amikor látta, hogy milyen boldog, végleg az állatkertnek adományozta. A Pooh-t pedig egy hattyú ihlette, amellyel egy családi vakáción találkoztak. Az író fia, Christopher Robin nevezte így el a hattyút. Egyesek szerint viszont a név az állatkerti Winnie büdös szaga miatt került Micimackó nevébe.

3. A könyvben az szerepel, hogy a „Mr. Sanders név alatt él” Micimackó, ami az angolban azt jelentené, hogy ez az álneve, de Milne szójátékot csinál belőle, és szó szerinti jelentésben használja. A Mr. Sanderz felirat Micimackó lakhelyén az ajtó fölött egyébként valószínűleg az előző lakó neve, aki feltehetőleg szintén medve volt, hiszen medvék számára teljesen ideális a környezet.

4. Ha már az elnevezéseknél tartunk: Varsón kívül Budapesten neveztek el utcát Micimackóról, nálunk egész pontosan a XXIII. kerületben található a Micimackó utca.

Sokan sok mindent tudnak Milne Micimackójáról, de ezeket talán még nem
Sokan sok mindent tudnak Milne Micimackójáról, de ezeket talán még nemtigrilla / Getty Images Hungary

5. A Micimackó-történeteket több mint 50 nyelvre fordították le. A latin fordítása, a Winnie ille Pu az egyetlen könyv, amely ezen a nyelven a The New York Times bestseller-listájára is felkerült, 125 ezer eladott példánnyal. Külön érdekesség, hogy ez az idén 50 éve elhunyt Lénárd Sándor fordítása.

6. 2016-ban, az eredeti mű megjelenésének 90. évfordulóján kiadott újabb történetben Micimackó legújabb barátja egy pingvin. A szerző, Brian Sibley szerint ugyanakkora valószínűséggel találkozhat Sussex erdeiben Micimackó egy pingvinnel, mint egy tigrissel vagy egy kenguruval.

7. Egy lengyel kisvárosban 2014-ben egy játszótérnek „védnököt” kerestek, de amikor felmerült Micimackó neve, az ötletet elvetették, mondván, nem való gyerekeknek egy olyan figura, amelyiken nincs alsónemű.

8. A Micimackó-könyvek egyetlen lány karaktere, Kanga a szerző eredeti jegyzeteiben fiúként szerepel még.

9. A Milne család sussexi birtokát, melynek környéke a Micimackó-történetek helyszínének ihletője, a Rolling Stones gitárosa, Brian Jones később megvette, és ott halt meg 1969-ben az úszómedencében.

10. Az amerikai Forbes magazin szerint a világ második legértékesebb mesefigurája Micimackó, az eladott relikviákból évente 3,75 milliárd font bevétel származik. Csak Miki egér tudja megelőzni a „csacsi öreg medvét”.

+1 Egyes mentális zavarokat, rendellenességeket többen is összefüggésbe hoztak már a Százholdas Pagony lakóival. Ranschburg Jenő Nyugtalan gyerekek című könyvében az ADHD különböző típusaival kapcsolja össze Micimackót, Tigrist és Nyuszit. Mások például Füles depressziójára, a Bagoly diszlexiájára vagy Róbert Gida skizofréniájára mutatnak rá.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek