Ez az amerikai sztársportoló olyan titkot rejtegetett, amiről egy férfi sem beszél soha

Egy bizonyos életkoron túl a párt kereső nők nemcsak azt nézik, egy férfi mennyire jóképű, kedves, vagy hajlandó elköteleződni, de azt is felmérik, vajon milyen apa lenne.

A családról szőtt álmokat pedig nagyon hamar keresztbe húzhatja, ha az adott férfiről kiderül, hogy nem lehet saját gyereke. Nagyon sok mindent át kell ezen a ponton gondolni a kapcsolatról, a jövőről, az álmokról. Ám botorság lenne azt hinni, hogy a fertilitás csupán a nőknek fontos. A férfiak éppúgy ragaszkodnak a tudathoz, hogy bármikor lehet gyerekük – gyakran még akkor is, ha a szándék nincs is meg bennük. A spermiumok egészsége, életrevalósága, fogamzókészsége, az ejakulációra való képesség egyet jelent a férfiassággal, a jó öreg teremtő erővel (ami persze a nőkben is ugyanúgy jelen van a pete és a tápláló méh formájában). Mi történik, ha ez elveszik?

meddőséggel nagyon nehéz megbirkózni. Még ha nem is szeretnénk gyereket, a tudat, hogy erre minden esélyünk megvan (a férfiaknál ráadásul az öregkorban is), fontos marad. Épp ezért hatalmas csapás megtudni, hogy nem vagyunk képesek szaporodni. Megrengeti az önbizalmat, az életről, a személyiségről való gondolkodást, megváltoztatja a párkeresést. Mindenki, aki megkapta már a meddő címkét, tudja, mennyire értéktelennek, selejtesnek érzi magát – pláne akkor, ha szeretne is családot alapítani. Minden terv borul. Hosszú idő, mire – szakember segítségével – újra képesek vagyunk kerek egészként magunkra gondolni. Ezt az utat járta be Brian Mazza is, akinek elege lett abból, hogy a meddő férfiakat megbélyegzik és megszégyenítik, ráadásul mindkét nem tagjai. Ötven mérföldes futásra indult New York Cityben, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen károkat okozhatnak a mérgező szavak, s hogy pénzt gyűjtsön sorstársainak.

A magas, kigyúrt testű edző, Brian Mazza ugyanis meddő. A legutolsó ember, akinek férfiasságát, erejét, magabiztosságát megkérdőjeleznénk. Nagyon valószínű, hogy mielőtt nyilvánosságra hozta volna, hogy nem tud gyereket nemzeni, nem sokan szóltak be neki vagy próbálták megalázni. Ismerkednie sem lehetett túl bonyolult. A szerelem Chloe Melas személyében jelent meg az életében, őt vette el feleségül. Amikor hiába próbáltak családot alapítani, felvetődött a teljes kivizsgálás lehetősége. Brian persze azonnal hárított. Egészséges életmódot élt, tudatos férfiként, kétszer szerepelt a Men’s Health Magazine címlapján, biztos volt benne, hogy a termékenységével sem lehet semmi baj. Amikor az orvos ragaszkodott hozzá, hogy ellenőrizzék az örökítőanyagát, az egója hatalmas csapást szenvedett el – ezt ő maga vallja be a CNN-nek adott interjújában. 

A vizsgálat után hamar kiderült, hogy nem Chloe szaporítórendszerében van a hiba. Mazza alacsony spermaszáma azt jelentette, hogy természetes úton csak kis eséllyel foganhatott volna gyermekük. A termékenységi klinikán ezért – miután több inszemináció is sikertelennek bizonyult – mesterséges megtermékenyítést alkalmaztak: azaz ők hozták létre az embriót, majd már készen ültették be Chloe méhébe. Mind a két alkalommal sikerült be is ágyazódnia. A sokáig tiltakozó Mazza a mai napig hálás feleségének, amiért nem volt hajlandó elfogadni a kifogásait, és teljes körű kivizsgálást kért. Két gyönyörű fiuk született a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően. Ám miközben Chloénak volt hova fordulnia saját értéktelenségérzésével, csalódottságával, tehetetlenségével, addig Brian, aki ugyanezeken ment át, nem talált ilyen lehetőségeket. Hiába élünk hiperszexualizált társadalomban, a férfiak erekciós problémáiról, terméketlenségéről, a számukra járható utakról, a bűntudat csökkentéséről egyszerűen nem beszélünk sehol. Pedig a válság, ami a hírt követi, nem kicsi. Dr. Paul Turek reproduktív urológus és vezető meddőségi szakértő szerint betegei a hír hallatán biológiai identitásválságot élnek át. Olyan fájdalmat, amilyet semmi más nem okozhatna nekik.

A férfiak meddősége nem szégyen

No de hogy birkózott meg meddősége tényével a sportoló? Nagyon nehezen. Nemcsak a saját büszkesége miatt. A férfiak ilyen problémáiról egyszerűen nem beszélünk, pedig olyan gyakoriak, hogy a gyermektelen párok fele emiatt nem tud családot alapítani. Brian Mazza szerint a nagy hallgatásnak az az oka, hogy a férfiak bizonytalannak érzik magukat, attól félnek, kevésbé férfiasak, ha szóba kerül a spermiumszámuk, épp ezért nagyon mélyen hallgatnak még az esetleges félelmeikről is. A vizsgálatokat még nagyobb ívben kerülik. Ha ehhez hozzávesszük azt a több évezredes gyakorlatot, amely szerint a fogantatás elmaradásáért csakis a nő lehet a hibás, hamar megértjük, milyen változásokon kellett átesnie Mazzának ahhoz, hogy a szégyenérzettől és bűntudattól eljusson a maratonig.

A férfi ugyanis fogta magát, és nyilvános ügyet csinált a terméketlenségéből. Ötven mérföldes maratonba kezdett a városon belül azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a férfiak agyonhallgatott meddőségére és hogy pénzt gyűjtsön a klinikának, ahol kezelték őt a feleségével együtt. Végül több mint nyolcvanezer dollárral tudták támogatni a koronavírus miatt átmenetileg bezárt termékenységi klinikát. Mazza szeretné megértetni mindenkivel, hogy a férfiak is lehetnek terméketlenek. Ha ezzel nem foglalkoznak, akkor elveszíthetik a család lehetőségét is. Míg ha rábízzák magukat az orvosokra, át tudják adni az örökítőanyagukat és saját gyereket nevelhetnek. Az apuka arra is fel akarta hívni a figyelmet, hogy az Instagram milyen csalóka csodavilágot tár a nézők szeme elé. Róla sem gondolná senki, milyen kezeléseken kellett keresztülmennie annak érdekében, hogy gyerekei legyenek. Amióta más férfiak vallomását olvasva rájött, mekkora erőt tud meríteni a sorstársaktól, ő maga is igyekszik minél nyíltabban kommunikálni erről. Normalizálni kéne a meddőséget – mondja, hiszen akik megküzdenek vele, nagyon el tudnak szigetelődni a környezetüktől. Ez pedig sem nekik, sem a születendő gyerekeiknek nem használ. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra