Kutya-gyerek barátság: jobb, ha a gyerek nem az állat feje búbját simogatja meg először

Végre itt a jó idő, a vírus miatti korlátozások is lazulóban vannak, egyre több időt töltünk a szabadban. Gyerekekkel és kutyákkal is.

De mi történik, ha a két társaság találkozik? Mit tehetünk annak érdekében, hogy biztonságos és jó élmény legyen az ismerkedés? John-Tyler Binfet oktatáspszichológus összeszedte a legfontosabb szempontokat, amikre érdemes figyelni.

Nyugi, barátságos!

Nemcsak nekünk, felnőtteknek, de a gyerekeknek is fegyelmezetten kell viselkedniük a kutyákkal való ismerkedés során. A barátkozást minden alkalommal a gazdával kezdjük, hiszen ő az, aki a legjobban ismeri az állatot.

  • Kérdezzük meg, hogy barátságos-e a kutya, ha pedig igen, akkor kérjünk engedélyt arra, hogy megsimogathassuk.
  • Simogatás közben érdemes figyelni arra is, hogy ne legyen a gyerek kezében étel vagy ital.
  • Ha nem akarjuk, hogy az állat átvegye az izgalmi állapotot, a gyerek nyugodtan közelítsen a kutya felé, nyitott tenyérrel.
  • Ha a kutya úgy dönt, hogy nem lép interakcióba a gyerekkel, ne erőltessük. Ha viszont az állat kifejezi érdeklődését, a gazdi felügyelete mellett kezdődhet a simogatás!
  • Bár a legtöbben a fejük tetején simogatják a kutyákat, a szakemberek szerint biztonságosabb, ha az álluknál kezdjük vakargatni. Így a kutya könnyebben kommunikálhatja az elfogadását, illetve az elutasítását is.
  • Ezt követően jöhet a mellkas, majd pedig a has! A kutyák gyakran hátravetik magukat, ezzel jelezve, hogy készen állnak a hassimire.
  • Az interakció egésze alatt figyeljünk a gyerek és a kutya reakcióira is.

A gyerekek tudatos közeledése nemcsak a kutyákkal, de más emberekkel történő kapcsolatépítést is segíti, hiszen megtanul udvariasan közeledni a másik felé, kontrollálni az érzéseit és tekintettel lenni a másik félre.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra