Már egy Noel vagy Olívia sem különleges: ezért választják mégis a furcsa neveket a szülők

GettyImages-dv1953025

Ha mindenki különleges nevet akar adni a gyerekének, hogyhogy mégis pont a kiválasztott név lesz a legnépszerűbb az adott korosztályban?

Mindenki különleges nevet szeretne adni a gyerekének (hogy illjen a világ legédesebb babájához), de legalábbis olyat, amely még nem szerepelt a nagyszülőkig terjedő családfán, és lehetőleg még valamilyen kellemetlen személyhez sem kötődik a szülők fejében. Eléggé leszűkül a kör, ha mindezt figyelembe vesszük. Valamit mégis sikerül aztán kisajtolni magukból a friss szülőknek, valami igazán eredeti, szépen csengő nevet, esetleg a gyerekkoruk óta féltve őrzött, nagy gonddal kiválasztott nevet veszik végre elő a tarsolyukból… hogy aztán az első játszóterezés alkalmával öt különböző gyerek irányába öt különböző szülő szájából hallja viszont ugyanazt a nevet, aggódó-figyelmeztető kiáltások formájában. Hogy lehet az, hogy mindenki egyedi nevet szeretne adni a gyerekének, mégis az a név lesz a legelterjedtebb az adott korosztályban?

Miért nem lesz mégsem különleges a gondosan kiválasztott név?

Egy amerikai szociológus, Stanley Lieberson azt írta A Matter of Taste: How Names, Fashion, and Culture Change című könyvében (Ízlés kérdése: Változások a nevek, a divat és a kultúra területén) azt írta, hogy a 19. századtól kezdve már nem a hagyomány, hanem az ízlés irányította a névadási trendeket. Számos oka van annak, hogy a friss szülők ugyanazokhoz a nevekhez vonzódnak, például a generációs ízlés és a kulturális hatások mind befolyásolják ezt. 

A legtöbben nem találják annyira szépnek azokat a neveket, amelyek folyamatosan körbeveszik őket, mivel túlhasználtnak érződnek. Ellenben a nagyszülők vagy a dédszülők korosztályának nevei máris izgalmasabban hangzanak, így nem is olyan meglepő a megfigyelés, hogy 100 éves ciklikusság is előfordulhat a népszerű keresztnevek terén.

Mindenki különleges névvel szeretné megajándékozni gyermekét, mégis gyakran megesik, hogy pont az lesz a legnépszerűbb az adott korosztályban
Mindenki különleges névvel szeretné megajándékozni gyermekét, mégis gyakran megesik, hogy pont az lesz a legnépszerűbb az adott korosztálybanLisa5201 / Getty Images Hungary

Másrészt, a popkultúra is nagyszerű inspirációként szolgálhat a babanevek kiválasztásánál. Vegyük például Franciaországot 1991-ben: hirtelen több mint 14 ezer Kevint jegyeztek be, amelyre nagy hatással lehetett az előző évben megjelent Farkasokkal táncoló című film Kevin Costner rendezésével és főszereplésével, valamint a Reszkessetek, betörők! című film, amelyben a főszereplő karaktert Kevinnek hívják. Ennél szélesebb körű kulturális változások is számítanak, például a második világháború után a dánok már nem voltak elvágva az amerikai és brit kulturális hatásoktól. Ennek hatására pedig nagyon népszerűvé váltak az angol nevek, mint például a John vagy a Tommy.

A különböző kulturális háttérrel rendelkező szülőpárosoknál fontossá vált, hogy olyan nevet találjanak a gyermekeiknek, amelyek mindkettejük családjában otthonosan hangozhatnak. Legújabban pedig sok helyen népszerűvé vált olyan nevet választani a gyerekeknek, amely bármelyik nemhez illhet (magyar kontextusban a Gabriella–Gábor becézése, a Gabi lehetne ilyen, ha hivatalos keresztnévként anyakönyveztetné valaki).

Magyar nevek és trendek

Pár év alatt is sokat változhat a legnépszerűbb nevek listája. A női neveknél például 2020-ban tört be a listába az Olívia, 2021-ben pedig feljebb került a listán, előtte viszont évekig nem szerepelt a top 20-ban. Persze a férfi neveknél is sok változás következett be: például, amíg a 2000-es években még nyoma sem volt a Noeleknek, 2020-ra már ott virított a top 20-as lista ötödik helyén, és 2021-ben is benne volt a legnépszerűbb tíz névben. 

Ha pedig a 60 évvel ezelőtti állapotokra tekintünk, hatalmas váltást vehetünk észre. A férfiaknál a László, István, József, János, Sándor és Ferenc nevek uralták a pályát, amelyek mára már erőteljesen az ódivatú kategóriába esnek. A nőknél csupán az Anna örvend töretlen sikernek (de ez legalább az Árpád-kor óta), a 60 évvel ezelőtti Mária-, Erzsébet-, Éva-, Katalin-, Ilona-, Zsuzsanna-trendeknek leáldozott. Azonban Lieberson elmélete szerint megeshet, hogy pont ezek lesznek az új sztárok körülbelül 40 év múlva, és ilyen nevű unokák-dédunokák vesznek majd körbe minket.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra