Hihetetlen, de ikrek esetében nemcsak a bőrszín, az apuka is különbözhet

GettyImages-168251878

Csakis az egymásra két tojásként hasonlító ikrek, akiket néha még az édesanyjuk is nehezen különböztet meg egymástól, csak ők tehetik meg, hogy egymás helyett felelnek az iskolában, egymás randijaira vagy éppen állásinterjúira járnak. Emellett az ikerségnek számos egyéb előnye is van, mint például szoros barátként felnőni. Ezt annak a brit Guinness-rekorder családnak a gyerekei is megtapasztalhatják, akiknek két ikerpárjuk van, pedig ember nincs a világon, aki összekeverné őket…

500 000 esetből egyszer fordul elő az, ami Dean Durrant és Alison Spooner családjában alig 7 év leforgása alatt kétszer is megtörtént. Noha az ennyire ritka jelenségek előfordulására még statisztikákat sem készítettek soha, úgy tűnik, nagyjából 1:1 000 000 volt csupán az esély arra, hogy egy szülői pártól mindez még meg is ismétlődjön.

A fehér Alison és a színes bőrű Dean először akkor lepődött meg, amikor kiderült, ikreik lesznek. A következő, ennél sokkal nagyobb meghökkenést az okozta a brit házaspárnak, amikor szabad szemmel is jól látható különbséget fedeztek fel a 2001-ben született Hayleigh és Lauren között. Az ikrek közül Hayleigh az édesapjára ütött sötét szem- és bőrszínével, míg Lauren a mamájára hajaz világos tónusaival.

VAN tehát olyan, hogy kétrasszú ikrek
VAN tehát olyan, hogy kétrasszú ikrekVizerskaya / Getty Images Hungary

Kétszer kettő

Az ilyen, úgynevezett kétrasszú ikrek születésének esélye matematikailag ugyan van, de elenyésző. Ezért tökéletesen érthető, hogy Dean és Alison 2008-ban még kétszer dobtak hátast. Az elsőt, amikor újabb ikreik születésének hírét fogadták, a hatalmas bukfenc viszont akkor következett, amikor az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez a második ikerpár is rasszváltó, azaz egyikőjük fehér, másikuk sötét bőrű.

Amerikában, ahol több vegyes házasság fordul elő, gyakrabban detektált eset a kétrasszú ikrek születése, de persze még ott sincs több ilyen ikerpár egy családon belül.

A kétrasszú ikerség matematikai esélye elenyésző
A kétrasszú ikerség matematikai esélye elenyészőCavan Images / Natalie Brenner / Getty Images Hungary

Van ennél kínosabb is…

Ezeken a famíliákon ugyan idegig-óráig megdöbbenés lett úrrá, érthető módon, de legalább magyarázkodnia nem kellett senkinek. Nem így volt ez annál a vietnámi házaspárnál, akik olyan példával rukkoltak elő, ami inkább csak az állatvilágban szokványos jelenség…

Különbözik a két tojás…

2014-ben születettek azok a vietnámi ikrek, akikről szüleik, nagyjából két év elteltével, már kénytelenek voltak megállapítani, hogy szemernyit sem hasonlítanak egymásra. Az a sötét gyanú ette be magát a szülők fejébe, hogy esetleg egy szörnyű, de nem példa nélküli félreértés folytán, a kórházban elcserélhették egyik csemetéjüket. Ezért felkeresték Hanoiban a Genetikai Analízis és Technológiai Központot, hogy DNS-vizsgálattal győződjenek meg igazukról.

A „hétköznapi” egypetéjű ikreket, mondjuk, tényleg nem egyszerű megkülönböztetni…Getty Images Hungary
A „hétköznapi” egypetéjű ikreket, mondjuk, tényleg nem egyszerű megkülönböztetni…Getty Images HungaryEugenio Marongiu

Ilyen nincs, és mégis van…

Egyikőjük sem arra a megállapításra számított, amit eredményként kaptak, de ez először talán az édesanyát sokkolta inkább, bár rögtön utána az édesapa arcára is ráfagyhatott a mosoly. Az első megkönnyebbülést ugyanis, miszerint semmilyen kórházi baki nem történt, és a bébiket egyáltalán nem cserélték el senkivel, rögtön egy megosztóbb hír követett.

Az a különös, és embereknél rendkívül ritka helyzet állt elő, hogy 

az ikrek egy édesanyától, de két különböző édesapától származtak,

ami csak úgy lehetséges, ha az édesanya igen rövid időn belül két férfival is intim kapcsolatot létesít.

Vietnámban ezt megelőzően ilyet még nem regisztráltak, de az Amerikai Egyesült Államokban már igen, ahol az eset kapcsán még 2015-ben a CNN-nek nyilatkozó New York-i szülészorvos, Keith Eddleman elmondta, hogy körülbelül egy egyhetes intervallum alatt lehetséges csak az efféle kettős fogantatás: a női petesejt ugyanis 12–48 órán át, a hímivarsejtek pedig 7–10 napig tudnak életképesek maradni. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra