Szeret sminkelni a lányod? Ezeket azonnal vedd el tőle

GettyImages-1272574859
Olvasási idő kb. 5 perc

Egyes kozmetikumokat nem is kell lenyelnie a gyereknek ahhoz, hogy baja legyen tőle, elegendő, ha megérinti őket.

Az olyan köztudottan veszélyes termékeket, mint a gyógyszerek és a tisztítószerek, minden szülő próbálja távol tartani gyermekétől. Sokan azonban nem gondolnak arra, hogy a felnőttek által biztonságosan használható termékek is veszélyesek lehetnek a gyerekekre nézve. Ennek tipikus példái a kozmetikai cikkek, amelyek a legtöbb idevágó háztartási balesetért is felelősek.

Te például nyilván tisztában vagy vele, hogy a körömlakklemosó nem iható, de egy kíváncsi gyermeknek még nincs tudomása arról, hogy mi biztonságos, és mi az, ami árthat neki.

A helyzeten tovább ront, hogy sok kozmetikai terméket úgy terveznek, hogy vizuálisan tetszetősek és kellemes illatúak legyenek. Valószínűleg ez az oka annak, hogy az esetek többsége 2 év alatti gyermekeket érint. A „bűnösök” a leggyakrabban a következők.

Ezeket a kozmetikumokat zárd el a gyerektől: körömápoló termékek

A körömlakk önmagában is kockázatot jelent, de a körömlakklemosó még veszélyesebb. Lenyelése esetén a benne lévő vegyszerek irritálhatják a torkot és a gyomrot, sőt acetonmérgezést és más súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Nemcsak a tisztítószerek veszélyesek a gyerekekre, hanem a kozmetikumok is
Nemcsak a tisztítószerek veszélyesek a gyerekekre, hanem a kozmetikumok isH_Barth / Getty Images Hungary

Hajtermékek

A hajfestékek és daueroldatok már érintésre is panaszokat okozhatnak, ami jobb esetben csak kiütés, rossz esetben viszont égési sérülés is lehet. Azok a gyerekek, akik érintkeznek velük, háromszor nagyobb eséllyel szorulnak kórházi ellátásra, mint azok, akik más kozmetikai termékek miatt szenvednek balesetet.

Illatszerek

A parfümök, kölnik és borotválkozás utáni szerek leginkább szemsérülést okozhatnak – például úgy, hogy a gyerek véletlenül arcon fújja magát velük.

Bőrápoló krémek és testápolók

Attól, hogy jó az illata, egy krém még nem biztos, hogy ehető, de ezt egy kisgyermek nem feltétlenül képes felismerni. Nem véletlen, hogy a test- és bőrápoló krémek a kozmetikumokkal kapcsolatos balesetek 10 százalékáért felelősek.

Más termékek

A sérülésveszély az alábbi termékek esetében is felmerülhet:

 • dezodorok és izzadásgátlók
 • illóolajok
 • sminktermékek
 • körömalapozók
 • púderek
 • samponok és balzsamok
 • bőrápoló olajok
 • fényvédő krémek

Milyen tüneteik lehetnek?

A legtöbb kozmetikumra visszavezethető balesetet véletlen mérgezés vagy vegyi égés okozza. Ha a gyerekek lenyelnek valamit, igazából nem is kell nagy mennyiség ahhoz, hogy tüneteik legyenek. Ezek a következők lehetnek:

 • emésztési zavar
 • hasi fájdalom
 • intoxikáció
 • légzési gondok
 • a bőr és a száj égési sérülései

A kozmetikai termékek emellett szemsérüléseket is kiválthatnak, amelyek égető érzéssel, fájdalommal és homályos látással járhatnak.

Egy pillanatnyi figyelmetlenség is elegendő lehet ahhoz, hogy megtörténjen a baj
Egy pillanatnyi figyelmetlenség is elegendő lehet ahhoz, hogy megtörténjen a bajNSimages / Getty Images Hungary

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A kozmetikumokkal kapcsolatos sérülések általában kezelhetők, és nem halálosak. De ha gyermekedet ilyen baleset éri, fontos, hogy sürgősen orvosi segítséget kérj.

Íme, néhány ajánlás, hogy a különféle esetekben mi a teendő:

 • Kozmetikumok lenyelése: Ne próbáld hánytatni a gyereket, még akkor sem, ha valamilyen veszélyes anyagot, például körömlakklemosót vagy parfümöt nyelt le.
 • Kiütések és égési sérülések: Ha a gyerek olyan hajtermékekkel érintkezett, ami kiütésekhez vagy égési sérülésekhez vezetett, az érintett területet mosd le bő vízzel, mielőtt orvoshoz vinnéd.
 • Maró anyag a szemben: Alaposan öblítsd ki a szemét, és kérj orvosi segítséget.
 • Légzési nehézségek: Ha úgy tapasztalod, hogy a gyereknek légzési nehézségei támadtak, azonnal hívj mentőt.

Amikor a gyereket ellátják, elengedhetetlen, hogy pontosan tájékoztasd az orvost, milyen termék került a kezébe, ha megitta, akkor mekkora mennyiségben, illetve mikor történt az eset, és azóta milyen tünetei jelentkeztek.

Hol kell tárolni a problémás termékeket?

Szakemberek azt javasolják, hogy ne kockáztass, és bármilyen kozmetikai cikket, amit a gyerek megfoghat vagy a szájába vehet, ugyanúgy kezeld, mint a gyógyszereket, vagyis zárt szekrényben tárold, ahol véletlenül sem férhet hozzá.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek