Segítség, anya covidos: meg sem puszilhatom a gyereket?

GettyImages-1313839898

Az elmúlt hetekben egyre több család szembesül azzal az élethelyzettel, amelyben a koronavírusos szülők gyerekeikkel karanténba kerülve próbálják elkerülni a kicsik megfertőzését. Szakértőt kérdeztünk a tennivalókról és az esélyekről.

Ha a gyorsteszten megjelenik a két csík, kisgyermekes családokban egyértelmű feladat a munkáltató és a háziorvos után az iskola vagy óvoda értesítése is. A karanténkötelezettség kapcsán sincsenek kérdések, az első sokkból ocsúdva azonban sokféle kérdés merülhet fel egy koronavírusos anyában. Vajon ha főzök – és még elég szerencsés vagyok ahhoz, hogy érezzem az ízeket , minden kóstolás után cseréljek kanalat? Megfújhatom a levest, ha túl melegnek találja a gyermekem? Hogy altassam, ha lehetőleg kerülnünk kellene a kontaktot, de ő testközelséget igényel – és egyáltalán, a covidos anya adhat jóéjtpuszit?

A koronavírus átadása szinte elkerülhetetlen

„Ha azt vesszük számításba, hogy most az omikron fertőz leginkább, akkor szinte mindegy, hogy a beteg szülő megfújja-e a gyerek ételét: nehezen kikerülhető, hogy a betegséget a szülők a gyermeknek átadják. Egy megoldás van erre: ha a fertőzött elhagyja a háztartást. Ha egy légtérben vannak, az esély nagy a megfertőződésre” – árulta el a rossz hírt dr. Pék Tamás, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika infektológus szakorvosa a Díványnak.

Van ugyanakkor egy olyan élethelyzet is, amelyben a szeparálódást nem is ajánlják, ez pedig a csecsemőjüket még szoptató anyáké.

 Az anyák testében keringő ellenanyag átmegy az anyatejbe és onnan a gyerekbe, ezért javasolt, hogy a fertőzött anyák is folytassák a szoptatást – mondja a szakértő.

Koronavírusos szülő mellett nincs sok esély arra, hogy az egy háztartásban élő gyerek ne kapja el a betegséget
Koronavírusos szülő mellett nincs sok esély arra, hogy az egy háztartásban élő gyerek ne kapja el a betegségetboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Az infektológus szerint az omikronnal szemben annak sincsen sok értelme, ha folyamatosan fertőtlenítjük otthonunkban a felületeket.

„Lehet, hogy a koronavírus rákerül a tükörre, de senki nem onnan fogja elkapni, hanem légúton keresztül. Otthon nem lehet ózonfertőtlenítőt használni” – mondta a szakember, hozzátéve, azért produkál furcsaságokat is a koronavírus: van, hogy egy háztartásban élők sem kapják el családtagjuktól azt – erre az igen ragályos delta esetében is volt példa.

Ne higgyünk minden negatív tesztnek

A jelenleg már széles körben elérhető gyorstesztek segítségével állapítja meg ma sok ember fertőzöttségét, és ezek kerülnek elő otthon akkor is, ha valaki azt akarja ellenőrizni, szeretteinek átadta-e a fertőzést. A leolvasott eredményekkel azonban érdemes vigyázni.

„Az úgynevezett gyorstesztek esetében a korábbiaknál gyakrabban előfordulhat, hogy negatív a teszt eredménye” – figyelmeztet dr. Pék Tamás, hozzáfűzve, hogy a várakozások szerint a következő 3-4 hétben a teljes országon végigszáguld majd az omikron variáns, így akinek koronavírusra jellemző tünetei vannak, az legvalószínűbben valóban meg is fertőződött: nem influenzás, hanem jó eséllyel covidos.

A gyerekekre a szövődmények lehetnek veszélyesek

Az infektológust arról is megkérdeztük, valójában mennyire kell aggódnunk, ha a gyermek is elkapja szülőjétől a betegséget.

„Maga a Covid nem annyira az akut szakaszban veszélyes a gyermekekre: a fertőzés lezajlása után 2-8 héttel jelentkezhetnek úgynevezett hosszú Covid tünetei, illetve ritkán, de megjelenhet a többszervi gyulladás tünetegyüttes (MIS-C).

Az elmúlt egy évben harminc ilyen esetünk volt, ha ezeket a hullámokhoz igazítjuk, akkor heti egy esettel számolhatunk.

Oltott gyermek egy sem volt köztük” – utal dr. Pék Tamás a vakcina védő hatására. A MIS-C lázzal, kiütéssel, hasmenéssel, cserepes ajkakkal és elesett állapottal jelentkező betegség: ezeket a jeleket a szülő általában észre szokta venni gyermekén.

Gyerekeknél nem a Covid, inkább a szövődmények okozhatnak bajt
Gyerekeknél nem a Covid, inkább a szövődmények okozhatnak bajtHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Érdemes ennek az állapotnak az elkerülésére is oltatni, de az infektológus arra is felhívta a figyelmünket, hogy a hosszú Covid tünetegyüttese gyakran előfordulhat a fertőzésen átesett gyerekeknél szédülés, álmatlanság, hajhullás, fáradékonyság képében: ez az állapot ritka az oltottaknál. Szívizomgyulladást is a vírus okoz gyakrabban, nem az oltás, így annak előnyei egyértelműen felülmúlják az esetleges kockázatokat – ráadásul a már egy adaggal oltott gyerekek sem karanténkötelesek, emelte ki dr. Pék Tamás. 

Nehéz helyzetben a szülők

A családok koronavíruson túli, másik nagy gondja a sok légúti fertőzés, amely az őszi hónapok óta a gyermekek körében bekövetkezik. A szakértő azt mondja: nagyon sok beteg érkezik mostanában hozzájuk úgy, hogy a szülők arról számolnak be, a gyerek orra gyakorlatilag hónapok óta folyik. Mint elmondta, 

a korábbi intézménybezárások alatt elmaradt vírusokkal való találkozásokat „pótolják” most a gyerekek,

amivel sok szülő nehéz helyzetbe kerül, hiszen nagyon sokat kell otthon maradnia gyermekével úgy, hogy az akár mehetne is intézménybe, de nem veszik be. Az orrfolyós gyerekeknél nagyobb járványügyi problémát is lát ugyanakkor a mindennapokban az infektológus.

„Amíg a maszkot sem viselik rendesen az emberek, kilóg belőle az orruk, addig nem érdemes erről beszélni” – fogalmazott. Nekünk, felnőtteknek kell jó példával elöl járnunk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra