Testvére javaslatára nevezték el, egy életre lelki sérült lett a neve miatt

GettyImages-918444568
Vermes Nikolett

Egy divatmárka után nevezték el a gyereküket, akinek komoly gondokat okozott ez a döntés. Nem csak egyszerű iskolai gúnyról van szó, sokkal nagyobb nehézségekkel kellett szembenéznie a lánynak.

Armani – ezt a nevet adták szülei egy angol lánynak, akinek később a személyisége is sérült a baklövés miatt. Hogyan juthat eszébe egy szülőnek, hogy a gyereke születése napján egy életre tönkretegye az életét? Vagy esetleg a lány hibázott, hogy nem tanult meg együtt élni a névvel? Pszichológus szakértővel kerestünk választ a kérdésekre.

A testvére nevezte el

A szülők nem azért választották az olasz luxusmárka nevét a lányuk nevének, mert márkafüggők, vagy mert mindenáron valami különleges keresztnevet akartak adni a kicsinek. A történet szerint a lány nővére még alig tudott beszélni, de azt édesen megjegyezte, hogy az anyukája hasában lévő baba neve lehetne Armani, mire a szülők felnevettek, és pontosan úgy tettek, ahogy a totyogó nővér javasolta. Amikor a felnőtt Armani ezt megtudta, mélységesen megharagudott a családjára, és azon gondolkodott, hogy inkább másik nevet használjon, ugyanis az Armanin kívül további két keresztnevet kapott. De a Catherine és az Anne sem illett hozzá, valamint ezeket a neveket a nagyszülei után kapta, ami szintén bosszantotta. Felnőtt fejjel azon kapta magát, hogy egy negyedik nevet kell választania, ha nem akar több szorongást.

A gyermek lelki sérülései maradandóak lehetnek egy rossz névválasztás miatt
A gyermek lelki sérülései maradandóak lehetnek egy rossz névválasztás miattGettyImages

Mindig bántották

Az iskolában a kezdetektől sokat bántották Armanit a neve miatt, nagyon kevesen voltak azok, akik a tetszésüket fejezték ki, és nekik sem akart hinni. Bárhova ment, mindenhol gúny tárgya lett. Fiatal felnőttként eljutott oda, hogy ha meghallotta a saját nevét, rosszul lett tőle. Ez az élet minden területére kihatott, legyen szó párválasztásról vagy karrierépítésről. Mint mondja, hiába választ új nevet, az Armani miatt annyi fájdalom érte, hogy a sebeket már semmi sem tudja begyógyítani. De vajon létezik megoldás egy ilyen szélsőséges helyzetre? Van bármi, ami valódi segítséget nyújt egy olyan embernek, aki képtelen együtt élni a nevével? 

A név kötelez

Egy név átörökítése a mai társadalomban szimbolikus jelentéssel bír, egyrészt köteléket jelölhet a különböző generációk tagjai között, vagy akár egy fontos dologra figyelmeztet – mint amikor egy sikeres ember után neveznek el valakit. Ezáltal kifejezhetővé válhat a megbecsülésünk, tiszteletünk az „elődünk” iránt, de akár rosszul is elsülhet a névörökítés.

„Megerősítő hatása lehet annak, ha valakit emlékeztetnek a névadója érdemeire, amikhez idővel felnőhet”

– mondja Szűcs Izabella pszichológus, majd hozzáteszi, hogy ez a segítő módszer csak akkor működik, amennyiben a gyerek szemében is értékeket jelöl a névadó. „Gyakori, hogy megterhelővé válik a névvel járó küldetés, például amikor a családban öt generációra visszatekintve minden férfi felmenő dr. Kovács János neurológus, és a gyerek, annak ellenére, hogy Kovács Jánosnak hívják, lemezlovas-karrierre szeretne készülni, de nem teheti meg.” 

Olyanná válik a gyerek, mint a név szelleme

Előfordulhat az is, hogy a gyerek negatív információkat kap a keresztnevéhez kapcsolódóan, vagy hogy a sztár, akiről a nevét kapta, valójában egy rettentő alak. Ez megnehezíti a stabil személyiség kialakulását.

„Fontos, hogy bármilyen kimondott kötelék fűz egy gyereket a névadóhoz, tisztázzák vele a szülei, hogy ő egy különálló ember, és nem egyenlő a másik személlyel csak azért, mert a nevük egyezik.

Ha rendben vagyunk a névadó történetével és a kapcsolódásaink kiegyensúlyozottak, akkor erőforrásul szolgálhat a névazonosság, azonban érdemes lehet reflektálni, hogy milyen jelentőségtartalommal ruházzuk fel ezt a kérdést. A szülőknek valóban megfontoltan kell dönteni, és sorra venni a névválasztás mögötti motivációkat.” Nem érdemes légből kapott keresztnevet adni egy születendő gyermeknek sem, és azt is javasolt mérlegre tenni, hogy milyen felmenő után nevezzük el. Mi fontosabb, a gyerek jövője, egy érzelmi töltetű gesztus, netán egy rajongói vágy? 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra