Ez az egyik legveszélyesebb játék: ha belenézel, érteni fogod, miért

GettyImages-504325708

Attól, hogy valami állandóan vízben van, még nem lesz automatikusan tiszta: a penész a játékok belsejében valódi veszélyforrás lehet!

Az esti fürdés kisgyermekes családok életében olyan rituálé, amely nemcsak segít abban, hogy a baba vagy gyermek ráhangolódjon az esti rutinra, hanem a játék ideje is. A boltok polcain sokféle, a fürdőkádban használható gumi- és műanyag holmit találsz, de vajon tisztában vagy vele, milyen veszélyeket is jelentenek ezek?

A játék is rejthet penészt!

Ha eddig meg sem fordult a fejedben, hogy a fürdőjátékokkal gond lehet, rossz hírünk van: még ha esetleg kívülről teljesen tisztának is tűnnek, belsejükben penész tanyázhat. Nézd csak át alaposan a játékokat: biztosan lesz olyan gumikacsa nálatok is, melyben gyanús, sötét foltok találhatók belül. Ez nem más, mint penész – a figurák általában lyukasak, a lyukon keresztül víz kerülhet beléjük, innentől kezdve pedig már csak idő kérdése, hogy mikor üti fel a fejét az egészségkárosító penészesedés bennük.

Az ebben rejlő veszélyeket talán nem kell ecsetelnünk, mégis két aspektusra felhívjuk a figyelmed:

ha azon a kis lyukon víz jut a játékba, akkor a játékból penész is kerülhet a vízbe.

Sok kisded és kisgyermek időről időre beleiszik a kád vizébe, ami ezek után veszélytelennek semmiképp sem nevezhető, azok pedig talán még többen vannak – főként a fogzó kicsik közt, akik rágcsálni kezdik a játékokat. Ugye te sem szeretnél penésznyalókát adni a gyerekek kezébe?

Penész és játék: íme, kettő az egyben
Penész és játék: íme, kettő az egybennadisja / Getty Images Hungary

Így tisztítsd ki

Ezek után a legkézenfekvőbb persze az lenne, ha azonnal kidobhatnád a fenébe az összes fürdőjátékot, de ezt azért kevés kisgyermek kezelné lakonikus nyugalommal, így viszont fontos lehet megtisztítani a játékokat.

Ha nem játékról lenne szó, valószínűleg erős fertőtlenítőszert használnál a penészesedés megszüntetésére, de mivel ezeket a figurákat tényleg a szájukba veszik a gyerekek, az ember nehezen venné magát rá arra, hogy Domestosszal kínálja meg a kiskacsákat. Szerencsére van természetes alternatívája is a penészmentesítésnek, mégpedig az ecet.

Vízzel hígított ecetben áztasd a figurákat, közben nyomkodd is őket, hogy átjárhassa a szer azok belsejét.

Könnyebb a dolgod, ha világosabb, vékonyabb anyagú a gumiállat, mert könnyen kivehetőbb benne a penész, és az is, ha sikerült rendesen kipucolni a belsejét.

Ki is főzheted a figurát – vigyázz, ilyenkor mindig csipesszel vedd ki a forró vízből a játékot! –, de nem biztos, hogy alapos átnyomkodás nélkül teljességgel eltávolítható belőle a penész.

Oda kell figyelni, hogy tiszták is maradjanak a fürdőjátékok
Oda kell figyelni, hogy tiszták is maradjanak a fürdőjátékokJacqui Elliot-Williams / Getty Images Hungary

És őrizd is meg tisztának

Ha végre tiszta a játék, felmerül a kérdés: meddig marad az? Elég macerás lenne hetente kipucolni minden egyes fürdőjátékot, és az is nehezen kivitelezhető, hogy minden egyes fürdés után maradéktalanul eltávolítsd belőlük a vizet.

Megoldás lehet, ha olyan játékokat választasz, amelyeken nincs lyuk, ha pedig van, azt pillanatragasztóval lezárod, vagy pont hogy megnagyobbítod

– a nagyobb lyukon már beférhet egy cumisüveg-tisztító kefe, amellyel alaposabban kipucolhatod a kacsát. Persze felmerülhet az aggály azzal kapcsolatosan, hogy a ragasztódarabot is kirágja a gyermek: valahogy itt szinte lehetetlen biztosra menni. Próbálkozni ugyanakkor fontos, hiszen a penész elfogyasztása emésztőrendszeri problémákkal járhat, és a penésznek való tartós kitettség sem egészséges, úgyhogy hajrá, nézd át minél hamarabb a fürdőjátékokat!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra