Valójában ennyi kilót cipelhetne egy iskolás, hogy ne sérüljön a gerince

GettyImages-996992576

A napokban határozták meg a 2022/2023-as tanév menetrendjét, amiben sok meglepetés nincs: az első tanítási nap szeptember 1. (csütörtök), az utolsó tanítási nap pedig június 15. (szintén csütörtök) lesz. Ez azt jelenti, hogy már egy hónap sincs a nyári szünetből, és szeptember elsején több ezer diák kezdi meg a tanévet. Ám sokan közülük először lépnek be az iskola kapuján, és első osztályba menni mindig hatalmas mérföldkő szülőnek és gyereknek is.

„De nehéz az iskolatáska”– megénekelte már Demjén Ferenc is. A dal a Bergendy-zenekar 1973-as Hétfő című albumán jelent meg, és azóta örök slágerré vált. Hogy mi változott a dal születése óta? Az eltelt, közel 50 év alatt az a bizonyos iskolatáska még nehezebb lett, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen táskát választ a szülő a csemetéjének.

Az Egészségfejlesztési Tanács (HPB) általános irányelve szerint a gyermekek testsúlyuk legfeljebb 15 százalékát hordozhatják. A gyakorlatban ez általában legfeljebb 3,5–5 kg-ot jelentene egy gyermek számára az iskola első néhány évében. A testtömeg legalább 30 százalékát kitevő nehéz hátizsákok módosíthatják a testtartást és a járást.

Az iskolatáskák két általános kategóriába sorolhatók
Az iskolatáskák két általános kategóriába sorolhatókKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

A megfelelő iskolatáska kiválasztása a gyermek számára

Az iskolatáskák két általános kategóriába sorolhatók: dupla pántos táskák (hátizsákok) vagy egypántos táskák (pántos táskák). Az ajánlottnál nagyobb terhelés az egyik vállán kiegyensúlyozatlan erőket fejt ki a még növekvő gyermekek gerinc- és törzsszerkezetére. Az egyoldalú terhelés gerinckompressziót és izomfájdalmat is okozhat. 

A megfelelően felszerelt, két vállpánttal rendelkező hátizsák úgy van kialakítva, hogy a súlyt mindkét vállon elosztja.

A hátizsák viselése azonban gyakran a törzs kínosan történő megcsavarásához vezet, amikor a gyermek megpróbálja felemelni a táskát, és mindkét pántot viselni. A táska ismételt fel- és levétele izomfáradtságot és izomfeszülést okozhat, különösen, ha nagy a terhelés.

Az ergonomikus iskolatáska előnyei

Hogy milyen a jó iskolatáska? Kényelmes és praktikus, vághatnánk rá azonnal, de ennél kicsit összetettebb. Fontos, hogy a gyereknek a megfelelő méretű iskolatáskát válasszuk. Az ideális táska nem szélesebb a gyermeknél, alja a csípője felett helyezkedik el, teteje pedig nem ér túl a tarkóján. 

Azok, akik a legbiztonságosabb megoldást keresik – hogy ne sérüljön a gyerek tartása –, az ergonomikus, merev falú iskolatáska a legjobb választás.

Ezeknek a táskáknak a hátkiképzése segíti a gyerekek helyes testtartását. Nem okoz annyi nyak-, váll- és hátfájást, a gerincoszlophoz igazodó hátfal pedig minden oldalról megtámasztja a gerincet.

Az ergonomikus iskolatáskába pakolni is könnyebb
Az ergonomikus iskolatáskába pakolni is könnyebbDivany / Dívány

Egy jó iskolatáskáról semmi nem hiányozhat

A megfelelő hátizsáknak a C7 csigolya között kell pihennie, amely a gerinc első és legkiemelkedőbb csontja. Ha a táska hosszabb, mint a törzs, nem lesz ergonomikus az illeszkedés. Az alábbi szempontok is segíthetnek a választásban:

  • Széles, párnázott pántok: a vékony pántok belevághatnak a vállakba, így kényelmetlenné teszik a táskát.
  • Szegycsontöv: mely helyükön tartja a vállpántokat.
  • Elválasztható rekeszek egyetlen felső betöltőnyílás helyett: a rekeszek segítik a tartalom rendszerezését, és szorosan a törzsön tartják a tárgyakat.
  • Zsebek és mágneses fülek. Sokkal könnyebbé teszi a palackokhoz és tolltartókhoz való hozzáférést.
  • Öv: elosztja a terhelést a csípőn.
  • Párnázott és szellőző háttámla: ez kényelmesebbé teszi a táska hordozását.
  • Vízszigetelés: ezzel elkerülhető, hogy az eső vagy az izzadt hát tönkretegye a tárgyakat.
  • Kompressziós hevederek: a teher szorosan és tömören tartja a hátat.

A legtöbb ergonomikus iskolatáska rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, de sokan csak annak hirdetik a táskáikat, miközben ez nem felel meg a valóságnak. Nem árt ellenőrizni, hogy mit vásárolunk meg. Apróságnak tűnhet, de fontos szerepe van a táskán található fényvisszaverő csíkoknak is.

Fontos szerepe van a táskán található fényvisszaverő csíkoknak
Fontos szerepe van a táskán található fényvisszaverő csíkoknakDivany / Dívány

A gyerek biztonsága és jól láthatósága érdekében érdemes olyan táskát választani, ami rendelkezik ilyen felülettel. Az első iskolatáska akár 3-4 évig is kiszolgálhatja a tanulót, egy jó táska valódi beruházásnak számít.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra