Az iskolakezdés drága mulatság, de van, amin spórolhatunk

A legtöbb iskolában szeptember 1-jén a korábban megszokott módon indult a 2020/2021-es tanév. De hiába az ingyenes közoktatás, sok családra komoly pénzügyi terhet ró a szeptember, még akkor is, ha maradt olyan tanszer az előző tanévről, amit idén is tud használni a gyerek.

De mi mindenen lehet spórolni, és mi az, amit mindenképp meg kell vennünk? Mennyit segít az ingyenes tankönyvcsomag a kiadások csökkentésében, és mik azok a szempontok, amiket érdemes szem előtt tartani, mielőtt bevetjük magunkat a négyzetrácsos füzetek közé?

Nem biztos, hogy most kell az új laptop

Természetesen nem mindegy, hogy egy elsős gyereknek vásárolunk be az iskolakezdéshez, vagy a korábbi években már túlestünk bizonyos kiadásokon, hiszen egy íróasztal vagy egy hátizsák nagyot tud dobni a költségeken. Szintén kérdés, hogy szükség lesz-e bizonyos számítástechnikai eszközökre, hiszen egyelőre nem lehet tudni, hogy a koronavírus miatt visszaáll-e a digitális oktatás. Már önmagában ezek a kiadások akár több százezres pluszköltséget is jelenthetnek a családnak, de lássuk, mi az, amire mindenképp szükség van.

Épp a vírus miatt az idén eleve többet szánnak a szülők az iskolakezdésre, mint korábban. Gyerekenként átlagosan 33 560 forinttal számolnak, míg tavaly ez az összeg átlagosan 15-25 000 forint között mozgott – írja a Napi.hu a Vatera felmérésére hivatkozva. Korábban akár a 20-30 ezer forintot is elérhette egy-egy tankönyvcsomag ára, és bár idén már minden általános és középiskolás gyereknek jár az ingyenes tankönyvcsomag, mégis vannak olyan iskolák, ahol a tanárok külön, az alapcsomagban nem megtalálható tankönyvekkel dolgoznak, és ezeknek az ára elérheti akár a tízezer forintot is, ami szintén a szülőt terheli.

Érdemes átgondolni, hogy mire van valóban szükség
Érdemes átgondolni, hogy mire van valóban szükségMarta Ortiz / Getty Images Hungary

Mi mindenre van szükség?

A tankönyveket tehát megkapják a gyerekek, de füzetekre, tollakra, ceruzákra mindenképp szükség van, sőt nagy valószínűséggel a tavalyi tornacucc és ünneplő sem jó már. A legjobb, amit tehetsz, ha még a nagybevásárlás előtt leltárba veszed a tavalyi évről maradt dolgokat, hiszen könnyen lehet, hogy maradt még írólap, radír vagy csomagolóanyag, de arra is van esély, hogy a szeptemberi évnyitóra el tud menni a gyerek a júniusi évzáróra vásárolt ünneplőben. Szinte minden iskolatáskában lapulnak olyan mappák, tollak vagy füzetek, amelyek újrahasznosításával több ezer forintot is megspórolhatunk. Szintén költséghatékony (és környezetkímélő is), ha van a családban olyan testvér, rokon vagy barát, akitől meg lehet örökölni egy-egy hátizsákot, tolltartót vagy fehér inget.

Ha kiderült, hogy mi az, amiből mindenképp újat kell beszerezni, érdemes összehasonlítani a különböző boltok kínálatát, sőt van, ahol szeptember első napjaiban leárazásra lehet számítani. És bár sokszor kedvezőbb, ha egy adott dologból egyszerre többet vásárolunk, de érdemes végiggondolni, hogy a gyereknek valóban szüksége lesz-e mondjuk tíz darab radírra – nagy eséllyel nem. Ráadásul az első osztályban felhalmozott vonalas füzeteket másodikban már nem tudja használni a gyerek, így vásárláskor érdemes követni a tanár által előírt mennyiséget. Ha pedig valamiből mégis kifogynánk, év közben is beszerezhetjük az utánpótlást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Annak ellenére, hogy a legtöbben igyekszünk csökkenteni a felesleges kiadásokat, vannak bizonyos termékek, amelyekből érdemes megfizetni a nagyobb márka minőségét. Idetartoznak a színes és grafitceruzák, festékek, radírok és a füzetek, de a fogyóeszköznek számító hurkapálcán és rajzlapon, esetleg dobókockán, tükrön és számolópálcikán nyugodtan spórolhatunk.

Az idei extrák

A legtöbb iskolában tisztasági csomagot is kérnek az alsósoktól, amit eddig pár csomag zsebkendő, szalvéta és vécépapír alkotott, idén azonban sok helyen kötelező a kézfertőtlenítő és a felületi fertőtlenítő, sőt a saját lázmérő is, így a tisztasági csomag ára a legolcsóbb eszközökkel is könnyen elérheti a gyerekenkénti 10 ezer forintot. Ha pedig egy osztályban felüti a fejét a vírusgyanú, az iskolának két választása van: otthoni karantén vagy PCR-teszt – természetesen mindkettő saját költségre. Digitális oktatás esetén ugyanis a gyereknek szüksége van egy olyan táblagépre vagy laptopra, amit akár napi több órán át is használni tud, tehát az, amin a szülő otthonról dolgozik, nagy eséllyel nem lesz elég. A PCR-tesztekkel sem jár sokkal jobban a családi büdzsé, a 30 ezer forint körüli teszteket ugyanis sokan nem engedhetik meg maguknak.

A legtöbb önkormányzatnál idén is igényelhető a beiskolázási támogatás, amelynek összege általában 6-20 ezer forint között mozog. Ezzel szeretnének segíteni azoknak a diákoknak, akik többgyermekes családban élnek, ahol alacsony az egy főre jutó jövedelem, hátrányos helyzetűek, esetleg tartósan betegek. Az iskolakezdési támogatás összege és feltételei kerületenként, városonként változnak, az azonban egységes szempont, hogy a diák lakcíme az adott településen legyen. A részletes információkért érdemes felkeresni a lakhelyünk szerinti önkormányzatot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra