Tízezrekbe kerül az iskolakezdés – aki táskát is vesz, ötvenezer fölött költhet

GettyImages-1273891151
Olvasási idő kb. 4 perc

Hús-vér anyákat kérdeztünk meg költségeikről: úgy fest, 30 ezer forint alatt szinte ki sem lehet jönni még akkor sem, ha az iskolatáska és a tolltartó megvan tavalyról. Ekkora ára van az iskolakezdésnek 2022-ben!

Úgy tűnik, igazán azon lehet spórolni, ha valaki az előző évben használt iskolatáskát és tolltartót tudja bevetni idén is: ez a két tétel gyakorlatilag képes megduplázni a szeptember előtti iskolai kiadásokat. Ha van táska a nagytestvértől, barátnőtől, esetleg sikerül kéz alatt szép állapotút szerezni, az nagy segítség. Az ünneplőruha vásárlását ugyanakkor többen is teljesen feleslegesnek tartják, főként a kisebbek körében.

Iskolakezdés: segít az újrahasznosítás!

Éva középső gyermeke szeptemberben kezdi az első osztályt: iskolatáskát és tolltartót családon belül kapott, ünneplőcipőnek egy fekete sportcipőt vet be, és használt ruhából oldja meg a fekete-fehér viseletet is. Egyedül tanszerekre költ, az osztályfőnök listáját követve rendelte meg az interneten a szükséges darabokat. Így közel 30 ezer forintot költött azon az oldalon, ahonnan nagyfiának évek óta rendeli a papír-írószert.

„Egy kicsit megbántam már, látva a hipermarketek felhozatalát: ott olcsóbban kijöttem volna, úgy érzem”

 – mondja.

Nem is kérdés, hogy súlyos tízezrekben mérhető az iskolakezdés ára
Nem is kérdés, hogy súlyos tízezrekben mérhető az iskolakezdés áramartin-dm / Getty Images Hungary

Zsófia szintén egy elsőst indít majd iskolába szeptemberben, neki nagyobb gyermeke kezdi el ezzel tanulmányait. Táskával és tolltartóval együtt ötvenezer forintot költöttek, de ebben nincsen még benne sem a tornafelszerelés, sem pedig az ünneplőruha – a rajzórára szükséges felszerelések egy részét pedig közösen veszik meg az osztály tagjainak szülei.

A táskának és a ruháknak nagyon magas az ára

A nagyobbak kiadásairól druszája, egy másik Zsófia mesélt nekünk. „Másodikba megy a legkisebb gyerek, hatvanezer lesz a vége körülbelül, de ebben a tornafelszerelése, váltócipő és új táska is van, sajnos a tavalyi idén már kicsi lesz, most már hazahordják a tankönyveket. A nagyobbaknak kevesebb, mert felsőben nem kell már annyi felszerelés rajzórára, ott füzetből van több” – mondja, hozzátéve: jó körzőre és számológépre ugyanakkor nekik már szükségük van, igaz, ezek elvileg éveken át szolgálják majd ki őket.

Nikolett két alsóst indít iskolába: ő tankönyvet, táskát, tolltartót, füzetet és egyéb felszerelést, ünneplőt, tornaruhát, benti cipőt és egyéb felszereléseket egybevéve mindkét lánya esetében 100 ezer forintos költséggel számol: ez a legátfogóbb kalkuláció is egyben.

Annak, aki mindent újonnan vásárol meg az iskolakezdésre, tényleg ilyen nagyságrendű kiadással kell számolnia, ha ünneplőruházatot, több váltás tornaórán viselhető pólót, váltócipőt és egyebeket is beleszámítunk a feneketlen aljú kosárba.

A sok kis kiadás is nagy végösszeget eredményez
A sok kis kiadás is nagy végösszeget eredményezKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Sokat pazarlunk is ilyenkor

Egy harmadikos kislány anyukájaként egy másik Éva azt mondja, úgy kerül neki valószínűleg 60 ezer forintba az iskolakezdés, hogy sok holmit még tavasszal megvásárolt. Ő reméli, hogy tízezerből kijön majd az ünneplőruha – amit egyébként többen teljesen felesleges kiadásnak vélnek, lévén hogy

az évnyitón, az évzárón, illetve két-három ünnepi megemlékezésen túl ezeket – főként alsóban –- nem viselik máshol a gyerekek.

Virág és családja épp ezért nem is fehér blúzt, hanem egy csinosabb alkalmi felsőt vesznek, hogy ne legyen pazarlás a dolog – a csinos felső ugyanis színházba vagy egy családi összejövetelre is jó lesz még.

Van, ahol a füzetek bekötése is emeli a költségeket: az egyelőre az iskolakezdésben még nem érintett Veronika szerint ez hatalmas pazarlást jelent, ő ünneplő helyett akár az iskolából „kölcsönözhető” egyenruha, illetve a pőrén hagyott, be nem kötött füzet pártján lenne pazarlás helyett.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek