5 dolog, amit mindenképp mondj el a pornóról a kamaszodnak

Sok szülő nem szívesen ismeri el, de a legtöbb gyerek ma minden korábbinál hamarabb találkozik a pornóval. Bármilyen szülői ellenőrzést beállíthatunk az eszközökön, bármilyen szűrő lehet az interneten, akarva vagy akaratlanul, de a gyerek találkozni fog a pornóval.

Nem könnyű megbarátkozni a gondolattal, hogy a gyerekünk pornót néz, de talán még kevésbé szeretnénk, ha a neten látottakkal azonosítaná a szexet. Éppen ezért borzasztóan fontos, hogy tiltás helyett párbeszédet indítsunk a témáról. Ebben segít Lea Lis amerikai pszichiáter, aki összeszedte az öt legfontosabb dolgot, amiről érdemes beszélni.

#1 A pornó nagy része színjáték

Persze vannak felnőttek, akik a filmekben látottakhoz hasonló módon szexelnek, de a legtöbb esetben nem ez a jellemző. A pornórendezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a videóban látottak természetesnek hassanak, ez viszont még nem jelenti azt, hogy valósan ábrázolják a szexet. A pornóban sokszor kellemesnek tűnnek azok a tevékenységek, amik a hétköznapi emberek számára fájdalommal járnak, emellett pedig gyakran hamisan ábrázolnak bizonyos részleteket, például az orgazmust vagy a magömlést.

#2 A legtöbb ember teste nem hasonlít a pornóban látottakhoz

A pornófilmek szereplői általában olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amik miatt kívánatosnak tartják őket. Legyen szó nagy mellekről, méretes péniszről vagy teljesen csupasz testről, a legtöbb pornószínész kozmetikusoknak és plasztikai sebészeknek köszönheti a külsejét.

#3 Nem muszáj pornót nézni

Előfordul, hogy a tizenévesek együtt néznek pornót, vagy nyomást gyakorolnak a kevésbé kíváncsi társaikra. A gyerekek számára sok jelenet felkavaró lehet, de előfordul az is, hogy egyáltalán nem értik, hogy mi történik a filmben. Tanítsd meg neki, hogy bármikor kikapcsolhatja a pornót, otthagyhatja a társait, ha pedig nem érti, amit látott, nyugodtan forduljon hozzád.

#4 A pornó gyakran a szélsőséges szexuális aktusokat mutatja

A legtöbb ember nem, vagy legalábbis ritkán vesz részt a pornó által normalizált szexuális tevékenységekben. A való életben ezekhez határokra, bizalomra és a partnerek közötti kommunikációra van szükség – ezek pedig mind olyan dolgok, amik a legritkábban jelennek meg a pornófilmekben. Beszélgessetek az intimitás és a kölcsönösség fontosságáról, akkor is, ha az interneten látottak nem tulajdonítanak ezeknek különösebb jelentőséget.

#5 Konszenzus

Talán a legfontosabb, amire szex során szükség van, az a kölcsönös beleegyezés. Lehet, hogy a gyerek azt gondolja, hogy oké szó nélkül fojtogatni vagy megpofozni valakit, hiszen ezt látta a filmekben. A valóságban azonban minden új tevékenységnek konszenzuson kell alapulnia.

Oszd meg másokkal is!
Mustra