Halálos orvosság: tudtukon kívül morfiumot itattak az anyák a gyerekeikkel a 19. században

GettyImages-1197355232

Mentségükre szóljon, fogalmuk sem volt, hogy halálos kockázattal járó gyógyszert itatnak gyermekeikkel – erről elfelejtette őket tájékoztatni a gyártó.

„Pihenését zavarja, hogy fogzó gyermeke szenved a fájdalomtól? Máris induljon a patikába, és vegyen egy üveggel Mrs. Winslow nyugtató szirupjából! Azonnal enyhíteni fogja szegény szenvedő fájdalmait. Tökéletesen ártalmatlan, íze kellemes, csendes alvást garantál a fájdalom megszüntetésével, a kis kerub kipihenten ébred majd fel” – kezdődött a szirup reklámszövege. Az biztos, hogy a morfiumtartalmú szer azonnali enyhülést jelentett, de hogy teljesen ártalmatlan lenne, az bizony vaskos hazugság volt.

Ezért okozott bajt a gyógyszer

A gyógyszer hatása a vártnál sokkal erősebb volt
A gyógyszer hatása a vártnál sokkal erősebb voltBuyenlarge / Getty Images Hungary

Az összetevők listájára a morfium mellé befért még az alkohol, a kálium-bromid, az ánizsolaj és a cukor is. Az utóbbi 56,5 százalékban adta az üvegcsék tartalmát.

A szert a fogzás mellett számos egyéb állapotra ajánlották a kétségbeesett szülőknek a 19. században: úgy hitték, tisztítja a fogakat, frissíti a leheletet és a szorulást is megoldja. A szirup ráadásul recept nélkül volt kapható, az üvegcsén pedig nem tüntették fel az összetevőket sem – mivel engedélyt kapott a készítmény, erre nem is volt köteles a gyártó.

A morfium kis mennyiségben is halálos lehet

A szirup tényleg azonnal megszüntette a fájdalmat, de a morfium azon túl, hogy igencsak addiktív, kisgyermekek számára már kis mennyiségben is halálos lehet. A függőséget okozó fájdalomcsillapítót ópiumból állítják elő. Egy Friedrich Sertürner nevű német tudós fedezte fel, amikor 1805-ben izolálta azt a nyers ópium nedvéből.

Több mint egy évtizeddel később a Merck lett az első gyógyszeripari vállalat, amely kereskedelmi forgalomba hozta a gyógyszert, de

más vállalatok és magánvállalkozók is használták a morfiumot a szabadalmaztatott gyógyszereikben,

aminek eredményeként 1870-re széles körben használták az Egyesült Államokban.

Halált is okozhatott a szirup
Halált is okozhatott a szirupHeritage Images / Getty Images Hungary

Sok csecsemő halála is a szirup miatt történt

Voltak ugyanakkor olyan csecsemők és kisdedek, aki egyetlen adagnyi Mrs. Winslow szirup hatására nem ébredtek fel soha többé: ez természetesen nagy vihart kavart Amerikában. A mérgezések, valamint a szennyezett élelmiszerek és gyógyszerek miatti közfelháborodás miatt 

a Kongresszus 1906-ban elfogadta a tiszta élelmiszerekről és gyógyszerekről szóló törvényt.

A törvény előírta bizonyos összetevők, köztük az ópiátok, a kokain és a kannabisz feltüntetését a termékek címkéin. Röviddel ezután az Amerikai Orvosi Kamara a Mrs. Winslow szirupot találta bűnösnek számos kisgyermek haláláért, melyet az összetevők veszélyes kombinációjának tudtak be. A termék – immár morfium nélkül – azonban egészen az 1930-as évekig a fogyasztók polcain maradt. Azért a fogzás enyhítésére mi inkább azt ajánljuk, hogy hűtött rágókát próbálj adni gyermekednek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra