Ez a 8 dolog segít, hogy a gyerek soha ne féljen a fogorvostól

GettyImages-1297000671

A hétéves lányom szerint az a jó orvos, aki minimum cukorkát ad a kis pácienseinek, ha vége a vizsgálatnak. Mindig! Akkor is, ha sírnak! Nem vagyok benne biztos, hogy a fogorvosok szívesen osztogatnának éppen cukorkát, mi sem kaptunk még sehol. De azért ha pozitív élményeket szeretnénk kötni a fogorvosi székhez, bevethető még néhány trükk, amellyel zökkenőmentessé tehetjük egy kezdő páciens első látogatásait.

A szakirodalom egybehangzóan állítja, ha minél előbb elvisszük a kicsit fogorvoshoz, annál jobb. Egyes ajánlások szerint már az első tejfogak megjelenésekor, mások szerint legkésőbb egyéves koráig ildomos megejteni az első fogorvosi vizsgálatot.

A tejfogak ápolása azért nagyon fontos, mert ha fogszuvasodás keletkezik a tejfogon, az sérülést okozhat a maradó fog ínyben megbújó csíráján is, és a maradó foggal később nagyobb valószínűséggel lehetnek gondok.

Bármikor is iktassuk be a látogatást, a legfontosabb az, hogy ne misztifikáljuk túl az eseményt, és próbáljunk hozzá pozitív élményeket kötni. Tegyük félre a saját fogorvosi székben megélt gyerek- és felnőttkori traumáinkat, szorongásainkat, és adjunk esélyt annak, hogy a gyerekünknek sikerüljön egészséges kapcsolatot kialakítania a fogorvossal. De mitől érezheti magát jobban a gyerek a fogorvosi székben?

#1 Keressünk gyermekfogászatot

Ha mód van rá, keressünk gyermekfogorvost, aki teljes mértékben felkészülten várja a kicsiket. A gyermekfogászati rendelőkben mindig van játszósarok, izgalmas játékok, és adott a kedves doktor bácsi és doktor néni is. Ha szépen megkérjük az orvosokat, szinte biztos, hogy kaphatók egy kis liftezésre a fogorvosi székben, vagy lufifújásra a levegőfújó berendezéssel. Ha nincs lehetőségünk gyerekfogászatra menni, keressünk egy olyan megbízható fogorvost, akinek van tapasztalata gyerekekkel is.

#2 Itt is fontos a beszoktatás

Az első látogatás legyen beszoktató jellegű, amikor még nem történik semmi, csak megismerkedünk a környezettel, a fogorvossal és természetesen a játékokkal. Az is jó trükk, ha az idősebb gyereket kíséri el a kicsi, és látja, milyen különleges helyre érkezett. Az első igazi fogorvosi vizitet követően rendszeresítsük a látogatásokat, legalább félévente nézessük meg a gyerekünk fogait. Ezzel nemcsak a gyereknek válik természetessé, hogy be kell ülnie a fogorvosi székbe, de idejében ki tudjuk szűrni a fogszuvasodásra utaló első jeleket is, és minimális beavatkozással tehetünk ellene.

Szülőként éljünk a lehetőséggel, hogy egy szakemberrel beszélgethetünk, faggassuk ki alaposan, hogy mit tehetünk odahaza a gyerekünk megfelelő szájhigiénés szokásainak kialakításáért.

#3 Készítsük fel a gyereket a látogatásra

Nem ajánlott készületlenül elvinni a gyereket a fogorvoshoz, de az egyéni, hogy mikor érdemes beavatni. Adjunk neki időt a mentális felkészülésre, amiben mi is nagyon sokat tudunk nekik segíteni, az életkori sajátosságaikat figyelembe véve.

Olyan fogorvost keressünk, aki tudja, hogy kell bánni a gyerekekkel
Olyan fogorvost keressünk, aki tudja, hogy kell bánni a gyerekekkelsvetikd / Getty Images Hungary

Lehet témába vágó mesekönyvet olvasni, fogorvosos szituációs játékot játszani, de ilyenkor a páciensnek még véletlenül se fájjon a foga, és főleg ne féljen az egésztől! Nagyon könnyű már a játékba belevinni a saját berögződéseinket és a bennünk élő félelmeket. A nagyobb gyerekekkel lehet beszélgetni is a fogorvosról, és ha esetleg már kialakult a fóbia, akkor próbáljunk rájönni, mi áll a hátterében.

#4 Vigyük a kedvenc játékát is

Legyen az események aktív részese a gyerekünk egyik kedvenc plüssállata is, vigyük magunkkal a fogorvosi vizitre. Az orvos biztosan partner lesz abban, hogy először a plüss fogacskáit nézze meg, hogy milyen szépen nőnek.

#5 Türelem, türelem, türelem!

Ne essünk abba a hibába, hogy azonnali és teljes együttműködést várunk el a csemeténktől. Valószínűleg nem elsőre fog a székbe ülni, vagy nehezen adja meg magát, hogy kinyissa a száját, esetleg néhány könnycsepp is kigördül. Bízzunk a fogorvosunkban, hogy megvannak a megfelelő trükkjei, amikkel együttműködésre bírja, mi pedig maradjunk pozitívak és végtelenül türelmesek a látogatás alatt. Ha az első alkalommal nagyon nem megy, akkor lehetőség szerint próbáljuk a látogatást elnapolni.

#6 Szájápolás odahaza

A rendszeres fogászati ellenőrzés része ugyan a szájápolási kultúrának, de van ennél fontosabb is. Szánjunk rá elegendő időt, hogy a gyerekünk elsajátítsa a megfelelő szájhigiénés szokásokat, megtanuljon alaposan fogat mosni, és tisztában legyen azzal, miért van erre a macerára szükség. Ahogy idősödik, érdemes újra és újra elővenni a témát, és átbeszélni, hogyan kell helyesen fogat mosni, milyen egyéb szájápolási technikák léteznek, és úgy egyáltalán, miért romolhat el a fogunk.

#7 Ne vigyük magunkkal a saját fogorvosunkhoz

Nem biztos, hogy jó ötlet magunkkal vinni a gyereket a saját fogászati kezelésünkre, különösen akkor, ha komolyabb, fájdalommal járó beavatkozásra számíthatunk. Tanulmányok szerint a saját szorongásunk ragadós, hiába is próbáljuk nagy erőkkel titkolni. Ráadásul a felnőtt fogorvosi váróterem sokkal ridegebbnek tűnhet egy gyerek számára, és ha kellemetlen élményekkel távozik, az befolyással lehet az őt érintő fogászati vizitekre is.

Viszont ha a saját fogászati ellenőrzésünkre megyünk, utána lehet róla mesélni, hogy milyen pikk-pakk túl voltunk rajta. De hisz egy beütemezett kontroll természetes dolog, nem igaz?

#8 Minden jó, ha a vége jó

Minden látogatás, kezelés záruljon pozitív megerősítéssel – az sem baj, ha a gyerek kisebbfajta hősnek érzi magát a fogorvosi székből kiszállva.

Oszd meg másokkal is!
Mustra