Gyerekek közt terjed a parazita, nagyon nehéz tőle megszabadulni

GettyImages-1129375690
Olvasási idő kb. 3 perc

Sokan panaszkodnak arra, hogy az idei évben nagyon agresszívan terjed a fejtetű a gyerekek közt: a hivatalos adatok szerint ugyanakkor nemhogy több, éppen kevesebb esetről tudnak idén, mint a korábbi években.

Az óvodás, kisiskolás korú gyerekek szülei számára ismerős probléma a fejtetű terjedése a közösségekben – írja az RTL cikke, melynek apropóját az anyakivan blog szerzőjének, Semjén Nórának a rovarok elleni harca adta. Kevesen ússzák meg, ha egy csoportban vagy osztályban megjelennek a paraziták, akik ellen lehetséges távoltartó szerekkel is védekezni, ám sokak tapasztalata szerint ezek nem sokat érnek.

Kókusz- vagy olívaolaj, dunsztolás, tetűirtó hajszeszek alkalmazása, alapos átfésülés, a serkék a hajtőről való lehúzogatása és a ruhák, ágyneműk és plüssök fertőtlenítése – sok módszert ismernek a már gyakorlott szülők. Vannak olyan közösségek, amelyekben úgy érzik a szülők és a pedagógusok, hogy sokkal több az eset, mint a korábbi években, ráadásul továbbra is probléma, hogy vannak, akik nem is jelzik az intézménynek, ha a gyerek hajában tetvet találnak.

Egy védőnő szerint ez gond, mert az ovis csoportokban a gyerekek könnyen átadhatják egymásnak a fejtetűt, és ha nem tudnak arról, hogy valakinél megjelent a kis parazita, az észrevétlenebbül terjed tovább.

A tetű elleni küzdelem a kisgyerekes családok nagy terhe
A tetű elleni küzdelem a kisgyerekes családok nagy terheSBenitez / Getty Images Hungary

Kevesebb gyerek hajában van tetű manapság

Érdekes tapasztalat, hogy a tetvek a festett hajat nem kedvelik: a cikkben megszólalók is úgy látják, hogy akik hajfestéket használnak, azokban nem találnak később serkéket és tetvet sem.

A Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNGYK) szerint a gyermekközösségeket érintő tetvesség mértéke országos átlagban némiképp csökkent a néhány évvel ezelőtti állapothoz képest.

A tetvességi arány az óvodákban az elmúlt három évben 0,6-0,7% körül alakult, míg 2018-ban és előtte 1% feletti volt. Általános iskolákban az országos tetvességi arány 0,9%-os 2020 óra, előtte évekig 1,7-1,4% között mozgott.

Az NNGYK a Pedex és a Novoped tetűirtók hatékonyságát vizsgálta és igazolta, mellettük a serkék eltávolítását és a hajjal érintkező tárgyak fertőtlenítését is ajánlja, a házi praktikákat azonban nem. Amíg azokban a közösségekben, ahol megfordul valamely családtag, van tetű, a haj folyamatos átvizsgálása javasolt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek