Ha így kérdezel, kiderül, valójában mi történt aznap a gyerekeddel

GettyImages-962131396

A gyerekek kicsiként még nagyon sokat kérdeznek, beszélnek, mesélnek az álmaikról, a barátaikról, így szülőként igen sokat tudunk róluk. Aztán jönnek az iskolás évek, és a kamaszodó gyerekek megváltoznak, és saját magukról szinte alig beszélnek. A kérdésekre jó esetben csupán tőmondatokban válaszolnak.

Sokszor olyannyira elmerülnek a gondolataikban, hogy meg sem hallják, ha afelől érdeklődünk, milyen napjuk volt, mi történt velük az iskolában. Ha mégis eljut a fülükig a kérdés, a választ elintézik annyival, hogy „jó” és „semmi”. Nem könnyű megtalálni az utat a kamaszok szívéhez. Az alábbi módszerek azonban segíthetnek egy jó beszélgetés elindításában.

Gondolkodásra is késztesd

A gyerekek érdeklődését leginkább kérdésekkel motiválhatjuk. De egyáltalán nem mindegy, hogyan fogalmazzuk meg, és az sem, hogy mire vagyunk kíváncsiak. Néha valóban kihívást jelenthet a beszélgetés elindítása. Ha szeretnéd a gyermeked érdeklődését felkelteni, és túllépni a „Hogy telt a napod?” kérdésen, vess be sokkal szórakoztatóbb kérdéseket, melyek nemcsak beszélgetésre, hanem gondolkodásra is késztetik a gyerekeket.

Ha szeretnéd a gyermeked érdeklődését felkelteni, tegyél fel neki szórakoztató kérdéseket
Ha szeretnéd a gyermeked érdeklődését felkelteni, tegyél fel neki szórakoztató kérdéseketKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

A kérdés legyen mindig kifejtendő

A sikeres kommunikáció érdekében ne eldöntendő, „igen” vagy „nem” válaszokkal elintézhető, hanem kifejtendő kérdéseket tegyünk fel a gyerekeknek. Ezzel nem csupán beszélgetést generálunk, hanem fejlesztjük a gyerekek szókincsét, kommunikációs készségét, logikus gondolkodását és szociális készségeit.

Az eldöntendő kérdések a kreativitást, az önbecsülést és az önbizalmat is erősítik.

És ami talán a legfontosabb, a gyerekektől kapott válaszok segítenek jobban megismerni őket, a gondolkodásuk működését, ami elmélyíti a családon belüli kötődést.

A jó kommunikáció erősíti a kötődést

A gyerekeinkhez fűződő erős kötődés kulcsfontosságú egészséges fejlődésük és érzelmi jólétük szempontjából. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a jó kommunikáció erősíti a szülő-gyermek köteléket.

A szakemberek azt javasolják a szülőknek, hogy a beszélgetés során maradjanak a jó hallgatóság szerepében.

Ez a hozzáállás biztonságos teret ad a gyerekeknek, hogy kifejtsék ötleteiket és érzelmeiket. A kutatások azt is kimutatták, hogy az egészséges szülő-gyermek kapcsolat segíthet megelőzni a mentális egészségi zavarokat és a viselkedési problémákat az élet későbbi szakaszában.

Így tegyél fel jó kérdéseket

Bármit kérdezhetsz a gyerekedtől, vonatkozzon az a múltra, a mindennapi életünkre vagy a jövőre. Kérdések szólhatnak a valóságról vagy egy képzeletbeli világról. Lehetnek szórakoztatóak vagy akár komolyak is. Érdemes kipróbálni, hogy a saját kérdéseiket tesszük fel a gyerekeknek. Például ha valamiről megkérdezik a véleményedet, egyszerűen fordítsd meg a helyzetet, és a kérdésre válaszolj te is kérdéssel: „És te mit gondolsz erről?”.

Izgalmas beszélgetés kerekedhet ki abból, ha kérdésre kérdéssel válaszolunk
Izgalmas beszélgetés kerekedhet ki abból, ha kérdésre kérdéssel válaszolunkskynesher / Getty Images Hungary

A gyerekek biztos, hogy nem teszik hallatlanná azokat a kérdéseket sem, amelyek a hobbijukhoz, a barátaikhoz és az őket érdeklő kulturális témákhoz kapcsolódnak. Ha szeretik a szuperhősöket, a focit, a zenét vagy az állatokat, tegyél fel nekik kérdéseket ezekkel kapcsolatban. 

A beszélgetés akkor is eredményes lesz, ha nem eldöntendő kérdéseket teszel fel, hanem úgy indítod a kommunikációt, hogy „Mi történne, ha…”, „Mit gondolsz, ha…”, „Mit tennél…”, „Hogyan tudnánk…” és „Miért gondolod…”.

Kérdések kisgyermekeknek és óvodásoknak

Ha a plüssállataid beszélni tudnának, mit mondanának?

Milyen érzés, amikor megölellek?

Ha mindent lerajzolnál, ami a fejedbe jutott, mit rajzolnál most?

Mit gondolsz, miről fogsz álmodni ma este?

Ha az egész napot a szabadban töltenéd, mivel foglalkoznál?

Mitől lesz jó egy napod?

Mosolyogtál vagy nevettél ma?

Ha bármit megkérdezhetnél egy vadállattól, mi lenne az?

Szórakoztató kérdések iskolás gyerekeknek

Miről szeretsz álmodozni?

Mi az az emlék, ami boldoggá tesz?

Mit vársz a legjobban, amikor reggel felébredsz?

Mitől érzed magad bátornak?

Mitől érzed, hogy szeretnek téged?

Ha írnál egy könyvet, miről szólna?

Ha ruhákat terveznél, milyenek lennének?

Miért vagy hálás?

Ha egy barlangban élnél az erdőben, mi lenne benne?

Milyen jó tulajdonságai vannak a barátaidnak?

Mitől félsz a legjobban?

Mi az a három dolog, amit szeretnél megtenni ezen a nyáron/télen?

Ha tanár lennél, mit tanítanál a diákoknak?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra