Nyűgös, hisztis a gyerek? Lehet, hogy csak erre érzékeny

GettyImages-1135717770

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is érzékenyek lehetnek az időjárásra. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermekünk nyűgösebb, sírósabb, akaratosabb, nehezebben koncentrál vagy morcosabb, esetleg élénkebb, kezelhetetlenebb a megszokottnál, és talán még fejfájásra is panaszkodik, akkor ennek akár az is lehet az oka, hogy fokozottan időjárás- és stresszérzékeny.

Megesik, hogy a fent említett problémákat tévesen azonosítják, és az időjárás-változásra adott állapotváltozást a gyerekeknél valamilyen veleszületett vagy fejlődési rendellenességgel, esetleg beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel magyarázzák. A témában dr. Pintér Ferenc meteogyógyászt, a Meteo Klinika igazgatóját kérdeztük.

Mit jelent az, hogy valaki frontérzékeny, és hogyan jelentkezik ez a gyerekeknél? 

A frontérzékenység nem egy szerencsés megfogalmazás, hiszen alapvetően nem front-, hanem időjárás-érzékenyek vagyunk. Tehát nem csak a frontok okozzák azokat az élettani hatásokat, amelyek különböző tüneteket okoznak. Hatással vannak ránk azok az időjárási folyamatok is, amelyek nap mint nap zajlanak, és terhelik a testünket, ezáltal pedig alkalmazkodásra kényszerítik a szervezetünket, és bizony ez nagyon sok esetben nem megy könnyen.

Egy-egy időjárás-változás alkalmával fejfájás és nyugtalanság is jelentkezhet a gyerekeknél
Egy-egy időjárás-változás alkalmával fejfájás és nyugtalanság is jelentkezhet a gyerekeknélbrightstars / Getty Images Hungary

Az a szervezet, amelyik nem tud alkalmazkodni, különféle tüneteket produkál.

Rendkívül gyakori a gyerekek körében is a fejfájás, ennek különböző formái jelentkeznek, de van, amikor csak viszonylag egyszerűbbnek tűnő problémákat látunk, ilyenek például a magatartásbeli, a viselkedésbeli és a tanulási problémák, vagy a figyelemzavar.

Ezek nagyon gyakoriak, és sokszor ezeket nem megfelelően minősítik és értelmezik. Pedig a gyerekek körében rendkívül elterjedt az időjárás-érzékenység. Az idős korosztály után a gyerekek korosztálya a második legérintettebb korcsoport. Komoly kutatásokat végeztünk az iskolások körében, és vizsgálatok igazolják, az említett panaszok csoportosan jelennek meg. A pedagógusok is nagyon sokszor tapasztalják, hogy vannak olyan időszakok, amikor a gyerekek nagy százaléka kezelhetetlen, figyelmetlen, emiatt sokszor romlik a tanítás minősége is. A helyzetet nehezíti, hogy az időjárás-változásokra egyénileg reagálnak az emberek, tehát mindenki a saját érzékenysége szerint reflektál az időjárási hatásokra. Emellett vannak azok az időjárási helyzetek, amikor csoportosan jelentkeznek a tünetek. 

Említette, hogy rosszul értékelik ezeket az időjárás okozta tüneteket. Pontosan mivel keverhetők össze?

Általában, amikor egy gyereknek a tanulásával, figyelmével, viselkedésével vannak problémák, akkor nagyon gyakran úgy vélekednek a szakemberek, hogy a gyerek ADHD-s, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzd, esetleg BTM áll fenn, vagyis beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségek állnak fenn. A helyzet az, hogy ezek bizony nagyon komoly kórképek, és mindenképpen pontos diagnózison kell, hogy alapuljanak Ám sokszor előfordul, nem a fent említett betegségek okozzák a gyerek magatartásának és stressztűrő képességének a megváltozását.

Dr. Pintér Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a problémák okát nagyon pontosan kell diagnosztizálni
Dr. Pintér Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a problémák okát nagyon pontosan kell diagnosztizálni

Nagyon gyakori, hogy egy gyerek figyelmetlen, nem tud egy helyben ülni és tanulni, nem fog a feje, fékezhetetlen, vagy éppen lehangolt és kedvetlen ugyanúgy, ahogy a felnőttek is. Ám a gyerekek esetében más okok váltják ki a problémát. Elsősorban az, hogy ők még növésben, fejlődésben vannak, még nem alakul ki náluk az időjáráshoz való alkalmazkodás képessége.

A kutatások során találtak arra magyarázatot, mi lehet az oka annak, hogy egyre érzékenyebbek az időjárás-változásra a gyerekek?

Súlyos problémának érzem, hogy a gyerekek egyre kevésbé vannak kitéve a különböző időjárási hatásoknak, túlságosan izoláltan nevelik őket. Légkondicionált a lakás, az autó, az iskola, így nincsenek kitéve azoknak a terhelő tényezőknek, amelyek kellenének az alkalmazkodóképesség megfelelő kialakításához; hasonló ez az immunrendszer kialakulás kérdéséhez. Úgy kell ezt elképzelni, mint amikor valaki túlságosan steril környezetben nevelkedik.

Komoly problémát jelent továbbá a természettől való óriási mértékű elszakadás, vagyis hogy a gyerekek jóval több időt töltenek a szobában, mint a szabad levegőn.

Ennek megváltoztatásával sokat lehetne tenni az időjárás-érzékenység megelőzése érdekében. Ám, akinek már komolyabb jellegű tünetei vannak, annak már csak a megfelelő kivizsgálás és kezelés segíthet.

Az időjárás-érzékenység az év mely szakaszaiban jellemző leginkább? Vannak-e olyan évszakok, időjárási viszonyok, amelyek jobban előhívják az érzékenységet?

Az időjárás-érzékenység folyamatosan, egész évben jelen van, csak mindenkinél más-más tényező váltja ki, és mindenki másként reagál rá, az egyéni szervezeti adottságai függvényében. Természetesen lehetnek olyan túlterheléses, „stresszes” időszakok, amikor még fokozottabban jelentkeznek a panaszok, de ez is az egyéni körülmények kérdése.

Az időjárás-változásra való érzékenység egész évben hatással van a gyerekek szervezetére is
Az időjárás-változásra való érzékenység egész évben hatással van a gyerekek szervezetére isDimitri Otis / Getty Images Hungary

Ezért van szükség arra, hogy az időjárás-érzékenységet mindig személyre szólóan vizsgáljuk ki, hiszen csak így derülhet ki, hogy miben áll az érzékenység, és azt hogyan lehet megfelelően kezelni. Az időjárás-érzékenységet ugyanis komolyan kell venni, mert nagyon súlyos életminőség-rontó tényező lehet, és akár szervi problémák kialakulásához is vezethet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra