Így hazudnak a gyerekek a különböző életkorokban

GettyImages-893110848
Berényi Bianka

A gyerekek hazugságait nem érdemes elítélni. Pszichológusok szerint ez a jellemvonás hozzájuk tartozik minden életkorban, de a kamaszkorba lépve csak erősödni fog. A kérdés az, hogy hogyan kezelik ezt a szülők. A jó hozzáállás, az őszinte példamutatás kiemelten fontos, mert idővel ez lesz a meghatározó a gyerek későbbi őszinteségével.

Füllentés és hazugság között nagy különbség van: a gyerekeknél inkább az előbbi kifejezést használjuk, de egy bizonyos kor után már ezek az apró valótlanságok átcsaphatnak hazugságokba. 

Az NPR szerint „a korai gyermekkorban a hazugság, a kognitív fejlődés fontos mérföldköve”. Az emberi természethez hozzátartozik ez a szokás, azonban a gyerekek és a kamaszok kiemelten sokat hazudnakLássuk, melyik életkor mi jellemzi!

2-3 éves kor: a kisgyerekek hazugságai

A kisgyermekek számos okból hazudnak, és egyik sem rosszindulatú. Elizabeth Berger gyermekpszichiáter szerint a gyerekek ebben a korban még nem tudják, mi a különbség „a valóság, az álmodozás, a vágyak, a fantáziák és a félelmek” között. Lehet, hogy túl fiatalok ahhoz, hogy tudják, hogy a hazugság helytelen, egyszerűen csak elmosódik a határ a játék és a valóság között.

Néha csak azért hazudnak, hogy kifejezzenek valamit, amiről azt kívánják, hogy igaz legyen. „Erős érzelmek késztethetnek egy két- vagy hároméves gyereket arra, hogy azt állítsa: »Megette a sütimet!«, amikor a kistestvér nyilvánvalóan nem tett semmi ilyesmit” – mondja Berger.

A következőket teheted:

  • Dicsérd meg a képzelőerejüket és a történetmesélést. Idővel ez segít nekik abban, hogy különbséget tudjanak tenni a fantázia és a valóság között.
  • Segítsünk nekik azonosítani a hazugság mögött rejlő érzéseket olyan kijelentésekkel, mint például „úgy hangzik, mintha azt szeretnéd, hogy a bátyád veled játsszon”.
  • Segítsünk nekik elkerülni a „bajt” azzal, hogy kijelentjük: „A könyveid a padlón vannak. Tedd vissza őket, kérlek.” Ez hatékonyabb, mint egy olyan kérdés, amely hazugságra invitálja őket: „Levetted az összes könyvedet a polcról?”.
  • Az igazmondás fontosságáról szóló kioktatás mindig süket fülekre talál. 
A gyerekek kiemelten sokat füllentenek a szüleiknek
A gyerekek kiemelten sokat füllentenek a szüleiknekHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Az óvodáskorúak így füllentenek

Ahogy a gyerekek egyre beszédesebbé válnak – és egyre jobban kiismerik azokat a helyzeteket, amelyek büntetéshez vezethetnek –, a hazugságaik is egyre gyakoribbá válhatnak. Lehet, hogy azért hazudnak, mert azt kívánják, bárcsak ne tették volna meg azt, amiért most mérgesek rá a szülők, vagy mert a fantáziájuk túlpörög.

Amikor Kimball Lewist, az Empowering Parents vezérigazgatójától kértek tanácsot a gyermekkori hazugság kérdésének kezelésével kapcsolatban, azt mondta: „Ne kezeljük a hazugságot erkölcsi kérdésként – kezeljük inkább viselkedési problémaként. Amikor a gyermeked hazudik neked, természetes, hogy elárulva és dühösnek érzed magad. De itt az igazság:

a hazugság normális gyermeki viselkedési probléma. Meg kell vele küzdeni, de a legtöbb gyerek esetében ez nem jellemhiba és nem erkölcsi kérdés. Inkább egy éretlen és hatástalan módszer, amellyel a gyermek megold egy problémát.”

A füllentés visszaszorítása érdekében mindig hangsúlyozd az őszinteség fontosságát, mutass te is példát az őszinteségre, és segíts gyermekednek megérteni a hazugság következményeit. A hazugsággal közvetlen az eset után foglalkozz, hogy az emlék még friss legyen még benne is.

Ebben a fiatal korban még tanácsos a valótlanságokat megkérdőjelezni! A gyerek nem fog ezen megsértődni vagy neheztelni érte. Gyakran előfordulhat, hogy meglepnek azzal, hogy beismerik a valótlanságot.

Az alsósok ferdítései

Amikor a gyerekek az általános iskola elején járnak, hazudhatnak, hogy így keresgéljék határaikat – Berger szerint ez azért van, mert „az ebben a korban a szabályok és felelősség gyakran túl sok egy gyereknek. Ennek eredményeképpen gyakran hazudnak, hogy megbékítsék azokat az erőket, amelyek látszólag több teljesítményt követelnek, mint amennyit ők képesek ebben a korban nyújtani”.

A szülők számíthatnak arra, hogy a hazugságok az iskola, a házi feladat, a tanárok, sőt még a barátok kapcsán is felbukkannak. Bár a gyerekek egyre jobban elfedik a hazugságokat, azokat még mindig viszonylag könnyű észrevenni. Az a fajta hazugság, hogy nincs matek-házifeladat, gyakran gyorsan leellenőrizhető.

  • Ebben a korban is nyíltan beszélj továbbra is az őszinteség fontosságáról, és kerüld el, hogy olyan helyzetbe szorítsd a gyereket, ahol hazudnia kell.
  • Tudasd vele, hogy nem fogsz haragudni, amíg ő igazat mond, bármi is legyen az igazság – és tartsd is be ezt az ígéretedet.
  • Bátorítsd őket arra, hogy képzeljék magukat a másik helyébe azzal a kérdéssel, hogy „Te hogy éreznéd magad, ha a legjobb barátod hazudna neked?”. 
  • Vedd észre és dicsérd meg a gyermeket, amikor őszinte, különösen akkor, ha ez az őszinteség nem feltétlenül válik az ő javára.

Ebben az életkorban a hazugságra adott válaszod már közvetlenebbé válhat. Victoria Talwar, a McGill Egyetem Nevelési és Tanácsadási Pszichológia Tanszékének docense a következőket tanácsolja:

„A hazugságra válaszul legyünk határozottak és komolyak, és mondjuk azt: »Ez úgy hangzik, mintha nem mondanál igazat« vagy »Teljesen biztos vagy benne, hogy ez történt?«. Tedd világossá, hogy nem dőlsz be a hazugságoknak, hanem méltóságteljesen lépj tovább, miután meghallgattad, és ha kell, gyengéden kijavítottad a gyereket. Viszont kerüld a további szembesítést a gyermekkel, illetve az igazság túlzott kikutatását, kivéve, ha a helyzet komoly és nagyobb figyelmet igényel a téma.”

A 9-10 éves korúak így ködösítenek

Amikor egy gyermek eléri a kamaszkor küszöbét, azt az átmeneti kort, amikor már nem kisgyerek, de még nem is kamasz, a hazugságok okai kezdenek megváltozni. Ahogy dr. Jeffery Bernstein pszichológus írja a Psychology Todayben: „A tizenévesek és tinédzserek hazudhatnak azért, hogy megpróbálják elkerülni a bajt, hogy megvédjék egy barátjukat, akit kedvelnek, vagy hazudhatnak, mert túl zaklatottak ahhoz, hogy beszéljenek fájdalmas tapasztalataikról, például a kortársak elutasításáról. A legjobb, amit szülőként tehetsz, hogy nem reagálod túl a gyermeked hazugságait. Ha túlreagálod, akkor csak egy nagyobb akadályt építesz magad és a gyermeked közé, aki nem érzi magát elég biztonságban, hogy megnyíljon előtted.”

Kamaszkorban a szakértők azt tanácsolják a szülőknek: álljanak ellen a késztetésnek, hogy személyeskedjenek. Fontos, hogy biztosítsd a gyermeket arról, hogy nem fogsz felháborodni vagy megbüntetni őt azért, amit mond, és tartsd is be a szavad. Maradj pártatlan, és próbáld meg feltárni azokat a mélyebb érzelmeket vagy félelmeket, amelyek arra késztették a gyereket, hogy hazudjon – szégyen és ítélkezés nélkül.

Az Empowering Parents azt mondja, hogy: „A mögöttes viselkedés okaira összpontosítsunk, ne magára a hazugságra. A gyerekek általában azért hazudnak, hogy ne kerüljenek bajba azért, mert valami rosszat tettek.” Természetesen ne hagyd figyelmen kívül a hazugságot, de energiád inkább összpontosítsd arra, hogy megértsd és megszakítsd az azt kiváltó viselkedést.

Ebben a korban már azt is elmagyarázhatod, hogy mi a különbség az „igazi” hazugságok és a „kegyes hazugságok” között,

amelyekkel valakinek az érzéseit akarod kímélni. Bármikor, amikor a gyermek beismeri, hogy hazudott vagy valami rosszat tett, dicsérd meg az őszinteségéért.

Gyakran akár hiúsági okokból is hazudnak a gyerekek, például jobbnak mondja a látását, ha nem akar szemüveges lenni
Gyakran akár hiúsági okokból is hazudnak a gyerekek, például jobbnak mondja a látását, ha nem akar szemüveges lenniJulieanneBirch / Getty Images Hungary

Kiskamaszhazugságok

Kamaszkorban a fizikai és érzelmi változások rohamos mértéke miatt a tizenévesek sebezhetőbbnek érzik magukat, mint valaha. Hazudhatnak azért, hogy beilleszkedjenek, hogy a növekvő bizonytalanság érzésén keresztül a magabiztosság külső látszatát keltsék, vagy hogy különlegesnek vagy kevésbé kínosan érezzék magukat.

Lehet, hogy a hazugságok által szembeszállnak a szülői szabályokkal, és gyakran hazudnak a társadalmi nyomás hatására is, hogy egy bizonyos módon reprezentálják a külső megjelenésüket, vagy hogy bizonyos tevékenységekben vegyenek részt, amelyek „menőnek” tűnnek.

Vagy egyszerűen azért nem mondanak igazat, mert egy átmeneti fejlődési szakaszban vannak, amikor a függetlenségre törekedve eltávolodnak a szüleiktől, miközben még mindig vonzódnak hozzájuk a szülői kapcsolat és az útmutatás miatt. De lehet az is, hogy azért hazudnak, „mert úgy érzik, megtehetik” – azért, hogy megerősítsék saját személyes autonómia- és tekintélyérzetüket. És persze azért is, hogy elkerüljék vagy késleltessék cselekményeik következményeit.

A kamasz életkor kihívásai

Egy, a Science Directben közzétett, a hazugságról szóló tanulmány szerint a tizenévesek többet hazudnak, mint bármely más korosztály. (Más tanulmányok ugyanerre a következtetésre jutottak.) Dr. Nancy Darling, az Oberlin College pszichológiai tanszékének vezetője, aki több mint 20 éve kutatja a tinédzserek hazugságait, három fő kategóriáját azonosított: a kerülő hazugságot (olyan témákról, amelyekről nem akarnak beszélni), a kihagyásos hazugságot (azaz kulcsfontosságú információk kihagyása) és az elkövetési hazugságot (szándékos, nyilvánvaló hazugság).

A tizenévesek hazudozásának leggyakoribb okai a következők: a bajtól való megmenekülés, tiltott cselekvések, magánéletük megóvása, függetlenségük megteremtése, vagy mert úgy gondolják, hogy a szüleik szabályai igazságtalanok velük szemben. Gyakran hazudnak a pénzköltésről és arról is, hogy kivel lógnak együtt, mit csinálnak, hogy felnőtt felügyelete alatt állnak-e, a romantikus kapcsolatokkal kapcsolatban is, valamint az ivási szokásaikról, pornóról vagy a szerhasználatról.

Ebben a szakaszban Bernstein szerint egyre fontosabbá válik, hogy „tisztában legyünk a különbséggel a kockázatos viselkedést, köztük a droghasználatot leplező hazugságok és a kisebb, mindennapi hazugságok között”.

A serdülők őszinteségét vizsgáló 2017-es longitudinális tanulmány megállapította, hogy a meleg, bizalomteljes gyermek-szülő kapcsolat (különösen az anyai kapcsolatok) összefüggésbe hozható a kamaszkori hazugság (és az alkoholfogyasztás) csökkenésével. Adataik rávilágítottak az „összetartó, szemben a túlságosan korlátozó szülői magatartás előnyeire”. Laikusan fogalmazva, a tizenévesek őszintébbek a szüleikkel, ha szeretőnek és támogatónak érzik őket; és nagyobb valószínűséggel hazudnak, ha túlzottan ellenőrzöttnek és felügyeltnek érzik magukat.

Az egyik legjobb dolog, amit egy szülő tehet a tinédzserekkel, hogy elősegíti a nyílt, ítélkezésmentes kommunikációt.

Ha a tizenévesek nem félnek attól, hogy keményen megbüntetik őket, nagyobb valószínűséggel mondanak majd igazat.

Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell, hogy legyenek szabályok: világos határokat kell betartani észszerű következményekkel.

Gyakran a szerelmi életükről is hazudnak a kamaszok
Gyakran a szerelmi életükről is hazudnak a kamaszokEmilija Manevska / Getty Images Hungary

Kimball Lewis, az Empowering Parents munkatársa azt javasolja, hogy a viselkedés és a hazugság külön-külön következményekkel járjon. „Ha a gyermek későn jön haza a megbeszélt takarodóhoz képest, majd hazudik arról, hogy miért késett, adj két külön következetes büntetést: egyet a takarodó elmulasztásáért, és egy másikat magáért a hazugságért. Így a következő alkalommal, amikor a gyermeke elmulasztja a takarodót, választhat, hogy őszinte lesz, és csak egy büntetést kap, vagy hazudik, és két következménnyel is jár a tette.”

És ne félj elmesélni a tinédzser gyerekednek, amikor te hibáztál, vagy valamit rosszul csináltál, akkor hogyan mondtad el az igazat, hogy orvosold a helyzetet. Például: „Ma hibát követtem el egy jelentésben. Aggódtam miatta, de azonnal elmondtam a főnökömnek, ahelyett, hogy megvártam volna, amíg ő rájön.” Ha látják, hogy te is példát mutatsz az őszinteségre, az arra fogja ösztönözni a gyereket is, hogy ők is kövessék a példád.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra