6 étel, amelytől okosabb felnőtté válhat a gyerek

GettyImages-1206217977
Olvasási idő kb. 5 perc

Ha az evésről van szó, nem mindig könnyű a gyerekek kedvében járni. Sokszor, ha csak rajtuk állna, vajas kenyeret, pizzát, sült krumplit vagy valamilyen tésztát falatoznának. A Harvard szakemberei azonban nemrég összegyűjtötték, hogy melyek azok az ételek, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, hiszen nagyon fontosak a gyerekek fejlődése szempontjából, és még akár okosabbak is lehetnek tőle.

Életünk első hat évében különösen fontos a megfelelő táplálkozás, hiszen ekkor alakulnak ki az első személyiségjegyek és az érzelmi kötelékek, ahogyan a logikai összefüggéseket is ebben az életkorban tanuljuk meg. Abban, hogy ezek a folyamatok ne sérüljenek, sokat segíthetnek a jól megválasztott élelmiszerek.

Ha jobban és jót eszik, jobban tanul a gyerek

A Harvard dietetikusa nemrég hat olyan étel fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyek jelentős szerepet játszhatnak az agy fejlődésében, ezáltal segítenek abban, hogy a gyerekek okosabbak legyenek, és jobban tudjanak koncentrálni.

A szülőknek kreatívnak kell lenniük, hogy a gyerekek étrendje változatos és tápláló legyen
A szülőknek kreatívnak kell lenniük, hogy a gyerekek étrendje változatos és tápláló legyenJamie Grill / Getty Images Hungary

Az élet első néhány éve megalapozza az agy működését. Tanulmányok azt mutatják, hogy a tápláló étrend csecsemőkorban kulcsfontosságú a gyermek hosszú távú jóllétének elősegítésében, mert 

az ételek hatással lehetnek a tanulási képességekre, a temperamentumukra, a motoros készségeikre és a nyelvi fejlődésükre.

Az amerikai egyetem szakembere azt tapasztalta, hogy az ómega-3 zsírsavakban, folsavban, vasban, jódban, cinkben, kolinban, továbbá A-, B12- és D-vitaminban gazdag ételek támogatják az agyműködést, a viselkedést és a tanulást.

De kerülni kell a hozzáadott cukrot tartalmazó feldolgozott élelmiszereket.

Miután a gyerekek válogatósak lehetnek, ezért a szülőknek kreatívnak kell lenniük, hogy a kicsik étrendje valóban változatos és tápláló legyen. Az alábbi ételek segítenek abban, hogy jobban vágjon a gyerekek esze.

Szuperélelmiszer zöldségekből készült turmixok

A turmix kiváló módja annak, hogy a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bekerüljenek a gyerekek étrendjébe. Nem mellesleg még olyan zöldségek vagy gyümölcsök álcázására is kiváló, melyek sokszor nem tartoznak a kedvencek közé. 

A zöldségből és gyümölcsökből készült turmixok finomak és tápanyagban gazdagok
A zöldségből és gyümölcsökből készült turmixok finomak és tápanyagban gazdagokVictor Dyomin / Getty Images Hungary

A tápláló szuperélelmiszer-turmix mindenképpen tartalmazzon folsavban és rostban gazdag leveles zöldeket, például spenótot vagy kelkáposztát, valamint a növényi alapú ómega-3 zsírsavak, rostok és fehérjék érdekében chiamagot vagy diót. Az egészséges zsírok érdekében tegyünk bele avokádót, és az antioxidánsokban gazdag áfonyát se felejtsük ki.

Natúr, cukrozatlan joghurttal pedig nemcsak krémesebbé tehetjük a turmixot, hanem támogathatjuk a fehérjebevitelt, és a bélrendszer számára szükséges probiotikumokat is biztosítjuk.

Házi párolt és sült zöldségek

A változatos zöldségfogyasztás biztosítja az elegendő rostbevitelt, valamint hozzájárul a jól működő bélrendszer és a mentális egészség megőrzéséhez. Sült krumpli helyett kínáljuk a gyerekeket légsütőben, zsiradékmentesen elkészített ropogós zöldségekkel, melyek közül a szakember szerint a répa, a bab, a brokkoli és a cukkini a legfontosabb a gyermekek intelligenciájának fejlődése szempontjából. 

Házi hummusz

A hüvelyesek egészséges, növényi eredetű vas-, cink-, fehérje- és rostforrások, amelyek szintén elősegítik az agy fejlődését. A házilag készült hummusz számos lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek által sokszor mellőzött hüvelyeseket is beépítsük az étrendjükbe. Készíthetünk belőle például mártogatóst, amihez kiválóan illik az alma, a répa, a zellerszár, illetve a kápia vagy a kaliforniai paprika.

Élvezetesebb lesz az evés, ha színt viszünk a hummuszba
Élvezetesebb lesz az evés, ha színt viszünk a hummuszbaJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A játék kedvéért színezhetjük is a hummuszt. A sárgarépától élénk narancssárga lesz, míg a céklával mélylilára festhetjük.

Lazac

A hal zsírszegény, vitaminban és fehérjében gazdag étel, melyet érdemes már kisgyermekkorban beépíteni az étrendbe. Erre kiváló választás a lazac, hiszen kellően puha és ízletes lehet a kisgyermekek számára, emellett B12-vitamin- és ómega-3-forrás, melyek szintén szükségesek az agy egészséges fejlődéséhez, de a jó hangulatért is felelősek.

A halat minél hamarabb érdemes beépíteni az étrendbe
A halat minél hamarabb érdemes beépíteni az étrendbeRadist / Getty Images Hungary

Tojás

A tojásban megtalálgató az agyműködést serkentő A-, D- és B12-vitamin, valamint a B-vitaminok közé tartozó kolin, amely nemcsak az agyfejlődést segíti, hanem javítja a hosszú távú memóriát. A legjobb, ha házi tartásban, szabadon nevelt tyúkoktól származó tojást fogyaszt a gyermek, mert az kétszer annyi E-vitamint és majdnem háromszor annyi ómega-3-at tartalmazhat, mint a ketrecben tartott szárnyasok tojása.

A tojás egészben fogyasztva lesz igazán tápláló
A tojás egészben fogyasztva lesz igazán táplálóCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Fasírt

A hús nélkülözhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez, a húsgombócok pedig jó lehetőséget kínálnak arra, hogy a növényi alapú rostokat és a tápláló zöldségeket is becsempésszük a gyerekek étrendjébe. A legjobb, ha a fasírt szárnyashúsból készül, lehet az pulyka vagy csirke, és hogy még egészségesebb legyen, tehetünk hozzá babot, lencsét, apróra vágott spenótot vagy reszelt cukkinit. Ha pedig lenmagot is teszünk bele, nem csupán a fasírt állaga lesz jobb, hanem ómega-3 zsírsav is kerül bele. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek