Ezért öltöztették régen szoknyába a kisfiúkat

GettyImages-144711783

Hosszú út vezetett odáig, amíg az üzletek polcain nemek szerint osztályozva megjelentek a kényelmes, cuki és bőrbarát anyagból készült baba- és gyerekruhák.

„Elégedetten gondolt arra, hogy ezentúl már mindig hosszúnadrágban jár majd, mint a felnőttek. Egész délután örült a hosszúnadrágjának, még este is, még másnap délelőtt is. Persze nem egyfolytában örvendezett neki, hanem több ízben eszébe jutott a dolog, újra meg újra; számon tartotta a hosszúnadrágját másnap késő délutánig; attól fogva aztán soha többé életében” – írja Ottlik Géza Iskola a határon című nagy hatású regényében. A hosszúnadrág ugyanis több volt mint egy ruhadarab: a felnőtté válást jelképezte.

Hálóing mint babaruha

De mit viseltek a gyerekek addig is, amíg a hosszúnadrágot – vagy lányok esetében a hosszú ruhát – felvehették? Legelőször is pólyát: gyakran egészségtelenül szorosan bepólyálva tartották őket, mivel az volt a közvélekedés és a hiedelem, hogy végtagjaik különben elgörbülnek. Ezekben a pólyákban a babák alig-alig tudtak mozogni, így valóságos megváltás lehetett számukra, amikor átöltöztették őket a gyakran leginkább hálóingre emlékeztető (és sokszor igen hosszú) babaruhába. Amikor járni kezdtek, a ruhácska hossza rövidülni kezdett, viszont az uniszex jelleg megmaradt: kislányok és kisfiúk egyaránt viselték ezt a pamutból vagy vászonból készült ruhadarabot.

„Fiús ruha egy igazi fiúnak”, hirdette a korabeli reklám
„Fiús ruha egy igazi fiúnak”, hirdette a korabeli reklámWikimedia Commons

A korabeli szülőkben valószínűleg fel sem merült, hogy ez furcsa volna, hiszen ezt szokták meg, emellett praktikus szempontok is közrejátszottak: a modern ruhaipar (és az eldobható pelenka) megszületése előtt a ruhanemű sokkal drágább holmi volt, mint manapság. (Ráadásul korábban, a 17–18. században a bonyolult gombolások nehézkessé tették sokszor még felnőttek számára is az öltözést-vetkőzést.) A szobatisztaságra szoktatáskor minden bizonnyal szintén könnyebbséget jelentett, hogy nem kellett a gombolással (és a nehéz kelmék tisztításával) bajlódni.

Gyerekdivat régen

Ha régi, 17–18. századi festményeket nézegetünk, feltűnik, hogy valamikor a gyerek 2 és 8 éves kora között elérkezett az idő, hogy a felnőttek kényelmesnek nem mondható ruháihoz hasonló öltözékbe bújjanak. Valóságos miniatűr felnőtteket látunk ezeken a képeken, akik óriási spanyol gallért, nehéz bársonyruhát, szoros sapkát viselnek, a nemesi családokból származó gyerekeken ékszereket is láthatunk, például nyakláncot vagy korallból készült karperecet. Ennek szintén praktikus oka volt: a karperec a testhőmérséklet megemelkedésével elszíneződött, így a szülő ebből is észrevehette, ha a gyereke belázasodott.

A zárt, merev szabású, túldíszített ruhákban, különösen a spanyol és a holland viseletben, nemigen lehetett futkározni.

A serdülő lányok ruhájának szabása hasonló volt a felnőtt női ruhákhoz, a felsőrészt merevítették, majd hamarosan előkerült a fűző is, hogy hozzászoktassák bordáikat a női divat legegészségtelenebb kiegészítőjéhez.

III. (Vasa) Zsigmond gyerekkorában
III. (Vasa) Zsigmond gyerekkorábanWikimedia Commons

Később, Jean-Jacques Rousseau és John Locke nézeteinek elterjedése nyomán valamelyest javultak a kényelmi szempontok, és lehetővé vált a gyerekek számára a szabad mozgás. Az uniszex fehér babaruha után a kislányok térdig, majd lábszárközépig érő, lenge szabású egyberuhát kaptak, de a felnőttség jelképe számukra is a hosszú, bokáig érő ruha volt. „Kisfiúk, kislányok haja vállig ért három-négy éves korukig, s egyforma inget is viseltek. Az első hátulgombolós rövidnadrág négy-öt éves korukban »járt« a kisfiúknak. A leánykák pasztellszínű, habos, csipkés ruhái térdig értek, hosszú kibontott hajukon kis kalapok vagy szalagcsokrok díszelegtek, tízéves koruktól a szoknya már lábszárközépig nyúlt” – írja a téma kiváló ismerője, F. Dózsa Katalin Letűnt idők, eltűnt divatok című könyvében. A nők ruházata valójában nem sokat változott a szabás tekintetében: születésüktől kezdve gyakorlatilag egész életükben egyberuhákat viseltek, az egyetlen lényegi változás a ruha hosszát érintette: mire a serdülőkor befejeződött, ruhájuk már a padlót söpörte.

Franklin D. Roosevelt gyermekkorában
Franklin D. Roosevelt gyermekkorábanWikimedia Commons

Ki hordja a nadrágot?

A fiúgyerekek viselete ennél szignifikánsabban változott: rendszerint valamikor 4 és 7 éves koruk között hagyták el a hálóingszerű babaruhát, és kapták meg az első térdnadrágjukat, amit télen is viseltek, vastag harisnyával. Ingüknek gallérja is volt (különösen népszerű volt a módosabb középosztály körében a matrózgallér), föléje kardigánt, kabátkát húztak. Már a térdnadrág viselete is fontos mérföldkő volt az életükben: azt szimbolizálta, hogy elhagyják gyermekkorukat, és elkezdtek férfiszerepeket és felelősségeket vállalni. Ennek a folyamatnak a betetőzése volt a hosszúnadrág felvétele, amely által a férfitársadalom teljes jogú tagjának ismerte el az illetőt. (Ezt egyesek úgy is értelmezhetik, hogy a férfiak szoknyába kényszerítették a társadalom nekik leginkább alárendelt tagjait, a nőket és a legfiatalabb fiúkat. Innen nézve érthető, miért tűnt olyan forradalminak a nők nadrágviselése.)

Nem (csak) divat: a térdnadrág szimbolikus jelentőségű volt a századelőn
Nem (csak) divat: a térdnadrág szimbolikus jelentőségű volt a századelőnFortepan / Nagy Sándor

Fiúknak rózsaszín, lányoknak kék ruhák

Érdekes a gyerekdivatot sokáig meghatározó rózsaszín és kék szín története is. Jó ideig teljesen véletlenszerű színekbe öltöztették a gyerekeket; a babaruha fehérségének pedig praktikus oka volt: a fehérítés. 1916-ban az Infants' and Children's Wear Review című kereskedelmi kiadvány viszont már arról írt, hogy „az elfogadott szabály szerint a fiúnak rózsaszín, a lánynak kék színű ruhákat illik hordani”. 1939-ben a Parents Magazine cikke még meg is okolta mindezt: úgy vélték, a rózsaszín a piros halvány árnyalata, ami Mars hadisten színe, ezért alkalmas a fiúk számára. A kéket ezzel szemben Vénusszal és Szűz Máriával hozták kapcsolatba, így a lányok színének vélték. A második világháború után a közvélemény és a gyártók végül felcserélték a két színhez társított jelentéstartalmat, így lett máig a rózsaszín a kislányok, a kék pedig a kisfiúk színe. (Borítókép: II. Miklós orosz cár gyermekkorában, édesanyjával)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra