A világ legnépszerűbb böngészőjének álcázza magát egy vírus: becsaphat bárkit

GettyImages-1269868294
Olvasási idő kb. 3 perc

Google Chrome böngészőnek álcázza magát egy frissen felfedezett vírus: a rosszindulatú program az androidos telefonokat veszélyezteti. A fiatalok és idősebbek telefonjait sem árt ellenőrizni.

Ismét vírustámadásnak vannak kitéve a telefonok, a legveszélyeztetettebbek ebből a szempontból a nem tudatos okoseszköz-használók. Nem árt, ha idősebb rokonaid és gyermekeid figyelmét is felhívod a biztonságos nethasználatra. 

A GData kiberbiztonsági szakportál hívta fel a figyelmet a frissen felfedezett, telefonokat fertőző internetes vírusra, mely Google Chrome böngészőnek álcázza magátA trójai vírus a Chrome ikonját utánozza, szinte megkülönböztethetetlen az eredeti alkalmazástól. Az egyetlen, látható különbséget a fekete kontúrvonal jelenti az emblémában, amely könnyen figyelmen kívül hagyható, ha nem figyelünk oda.

A vírus a Google Chrome ikonjára hasonlít, egyetlen apró különbség van csak
A vírus a Google Chrome ikonjára hasonlít, egyetlen apró különbség van csakThomas Trutschel / Getty Images Hungary

A Google Chrome népszerűségét használja ki a vírus

"A telepítés után a rosszindulatú alkalmazás azonnal elindul, majd engedélyt kér a felhasználótól telefonhívások kezdeményezésére és kezelésére. Ezenkívül engedélyt kér SMS-üzenetek küldésére és fogadására. A szükséges engedélyek megszerzése után a rosszindulatú program hamisan arról tájékoztatja a felhasználót, hogy egy sorsoláson pénznyereményt nyert, és felszólítja a telefonszáma és hitelkártyaadatainak megadására. Ezt követően az alkalmazás arra utasítja a felhasználót, hogy a következő 24 órában tartózkodjon az alkalmazás törlésétől, hogy a feltételezett pénznyereményt igényelhesse és begyűjthesse" - összegzik az alkalmazással kapcsolatos legfontosabb információkat a GData szerzői. 

A kártevő program neve Mamont: az orosz szó a gyapjas mamutot jelenti, de szlengszóként a számítógépes bűnözés áldozataira használják. A vírus átvizsgálja az áldozat telefonján található SMS-eit, előre meghatározott kulcsszavak után kutat.

Célja, hogy elkülönítse a pénzügyi szolgáltatókhoz tartozó üzeneteket, mivel a banki adatokkal élne vissza. 

A támadók így megszerezhetik az áldozat telefonszámát, bankkártyaszámát, a pénzintézetekkel folytatott tranzakciók engedélyezéséhez szükséges hitelesítési kódokat tartalmazó SMS-eket is. 

Az idősek és a gyermekek is veszélyben vannak

Bár a mai fiatal felnőtt korosztály már mindennapi internethasználatra szocializálódott, egyre több idős ember és sok fiatal, gyermek most ismerkedik élesben az okoseszközök használatával. Sokan telefonjukhoz nyúlnak fizetéskor is, az érintés nélküli kártyás vásárlások a tizenévesek körében messze felülreprezentáltak. Érdemes tehát nem csak saját telefonunkat ellenőrizni, hanem gyermekeinkét is, és nem árt felhívni a figyelmüket arra, hogy miként tudnak biztonságosan alkalmazásokat telepíteni telefonjukra, akár a mi segítségünkkel is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek