Apák vagy kortársak: ki neveli ma a fiúkat, és kinek kellene?

GettyImages-509011807

A kisfiúk rendszerint keveset kapnak az apa általi férfimintából, amelyhez természetüknél fogva hasonulni szeretnének, így ezt pótolni kényszerülnek. Ennek módja pedig a szemezgetés más felnőtt férfiak, kamasz fiúk, illetve korosztályi bajtársak magatartásából, megnyilvánulásaiból. A kortársak még éretlen példájának követése, valamint az ő elsődleges elismerésükért való küzdelem azonban az egészséges személyiségfejlődés vonatkozásában sok veszéllyel járhat.

Habár a nemek közötti egyenlőségért különböző kontextusokban már régóta küzd a társadalmunk egy bizonyos rétege, a neveltetést, az értékrendek közvetítését és a dolgok jelentéstulajdonítását tekintve meglepően eltérő ingerek érik a lányokat és fiúkat egészen kisgyermekkortól kezdve. Ennek egy része evolúciós okokból fakad, másik része pedig a társadalmi (helyes vagy helytelen) elvárások tudatos megfeleltetésének érdekében történik.

Van azonban egy harmadik tényező is, ami befolyással van a nemek eltérő fejlődésére, és aminek meglehetősen kevesen vagyunk tudatában, s éppen ezért nem igazán nevezhető szándékos szülői törekvésnek. Ha azt mondom, hogy az apai férfiminta hiánya a cikk tárgya, azt gondolhatjuk, hogy mindez nem új információ, már túl van tárgyalva, sőt az egykori probléma talán kikopóban is van. A jelenség megjelenési formáiról, azok személyiségfejlődési hatásairól, az érzelmi érés megrekedéséről, s így a transzgenerációs (generációkon átívelő) minták hiányosságainak átörökítéséről ritkán beszélünk, pedig ezek nehezen kopnak ki a felnőttek felismerései nélkül. Társadalmunknak nagy szüksége van érzelmileg érett férfiakra, s hogy ennek ismeretében nevelhessük fiainkat, tisztában kell lennünk azzal, mi tud akadályt képezni benne.

Szerzőnkről

Tarkovács Cecília szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

Amikor nincs ott apa

A lányoknak általánosságba véve könnyebb dolguk van a női minta elsajátításában, mint a fiúknak a férfiéban. Az első évek során a gyerekek általában az édesanyjukkal töltik a nap nagy részét, ami az értékrend, gondolkodás- és viselkedésmód tekintetében a lányoknak kedvez. A fiúk keveset kapnak az apa általi férfimintából, amelyhez természetüknél fogva hasonulni szeretnének, így ezt pótolni kényszerülnek. Ennek módja pedig szemezgetés más felnőtt férfiak – ha van erre lehetőségük –, de inkább a kamasz fiúk, illetve korosztályi bajtársak magatartásából, megnyilvánulásaiból. A kortársak példájának követése, valamint az ő elsődleges elismerésükért való küzdelem viszont az egészséges személyiségfejlődés vonatkozásában veszélyekkel van tele.

A gyerekek még sok (bár nem minden) szempontból éretlennek bizonyulnak erre a feladatra. Gondolkodásmódjuk még szélsőségekkel teli, fekete-fehér, és hirtelen érzelmekkel túlfűtött. A beilleszkedést, a valahová tartozás érzését – amelyre a leginkább szüksége van az egyénnek – impulzívan adják vagy vonják meg, az egészséges érzelmi érést tehát inkább akadályozzák, mint támogatják. Ha nem elérhető számukra egy (elsősorban érzelmileg) érett férfi, aki segít elfogadni, megérteni, megfogalmazni a gyerekek saját tapasztalatait és helyesen reagálni rájuk, érzelmileg éretlenek maradnak, ami a felnőttkorukra és a kapcsolataikra is kihatással lesz. Ez a tapasztalat nem pótolható teljes mértékben az édesanyák által. Férfiminta kell, s ha a fiaink nem kaphatják meg így, megszerzik amúgy, hiányt szenvedve.

Amikor apa is éretlen

Az előzőekből kiindulva levonhatjuk azt a következtetést, hogy bizony sok férfi maradt éretlen érzelmileg a megfelelő férfiminta hiánya miatt a saját gyerekkorából. Akiknek nem volt ott az apja a nehéz helyzetekben, vagy ott volt ugyan, de olyan példával járt elöl, amit felnőtt fejjel már igencsak éretlennek gondolunk, azoknak nehéz feladat érett férfi képét nyújtani a saját gyerekeik számára, még ha meg is van ez a fajta belső felismerés.

Nem az együtt bohóckodás jelenti azt, hogy valaki éretlen apa
Nem az együtt bohóckodás jelenti azt, hogy valaki éretlen apaMorsa Images / Getty Images Hungary

Bár talán egyre nagyobb hangot kap napjainkban a fiúk érzelmi nevelése, a társadalmi norma még mindig a „Bírd ki!” elvet követi. Az érzelmek kimutatását gyengeségnek minősítjük a férfiak részéről, ezért az érzelmek elnyomására neveljük már a gyerekeket is (így pedig a kortársak is egymást), amivel az egyik legnagyobb baj, hogy nem előzi meg az érzelmek felismerésének megtanítása. Ízig-vérig érző lények vagyunk, ez nem neveltetés kérdése. Az viszont igen, hogy megtanuljuk-e ezeket felismerni, és megfelelő módon, időben és személynek kifejezni. Hogy képesek vagyunk-e olvasni mások viselkedéséből, és annak mentén megválogatni a vele való kommunikációnk mikéntjét. Gondolhatunk akármilyen férfias karrierre, vagy kapcsolatban betöltött szerepre, az érzelmi intelligencia a sikerességet segíti elő, mert részletesebb, tisztább és érthetőbb képet ad minden helyzetben. Ennek elsajátításához viszont minta kell. Női és férfi is.

Amikor önmagadon dolgozol, a gyerekeiden is dolgozol

Bizonyos mértékig mindannyian éretlenül válunk szülőkké, hiszen az ember személyiségének fejlődése örök. A kérdés tehát inkább, hogy mennyire állunk készen és vagyunk nyitottak arra, hogy ezt belássuk, és állandó jelleggel tegyünk is ellene. A múltunkat nem tudjuk megváltoztatni, nem büntethetjük örökké a szüleinket azért, mert úgy álltak mellettünk gyerekként, ahogy azt most helytelennek, kevésnek vagy mérgezőnek véljük. Mi magunk is fogunk véteni pár (akaratlan) hibát a gyerekeinkkel szemben.

A gyereknevelés azonban nem áll meg a felnőtté válással, a személyiségünk érett kibontakoztatásához magunkat is újra fel kell majd nevelnünk. Ha érett férfiakat akarunk nevelni a fiainkból, biztosítani kell számukra a mintát. Nem egy tökéletes mintát, hanem egy nyitott, sebezhető, de éppen ezért örökké fejlődő mintát.

A próbálkozásról adjunk tanúbizonyságot apaként is! Az érzelmi intelligencia felnőttként is fejleszthető, hatással van az önismeretünk, a kapcsolataink és a kommunikációnk minőségére, így az életben való boldogságunkra, sikerességünkre is. Könnyítsük meg hát a fiaink életét azzal, hogy már gyerekként fejleszthessék ezt a területet, mégpedig az apai segítséggel és példával. A kortársak ebben nem lesznek jó partnerek. Felnőttként pedig sokkal nehezebb dolguk lesz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra