Először mentek nyaralni a gyerekek nélkül? Erre az 5 dologra figyelj

GettyImages-1140100487

A szülők is megérdemlik, hogy el tudjanak menni nyaralni kettesben is, ám az első, gyerek nélküli vakáció megszervezése sok szorongással járhat. Íme 5 hasznos tipp, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy mindenki számára jó és hasznos élménnyé válhasson.

Míg gyerekként és a szülővé válás előtti években a nyaralás az önfeledt pihenésről és szórakozásról szól csak, addig családos emberként már nehezebb megteremteni ugyanezt az élményt saját magadnak. Jóval több szempontot kell figyelembe venni, hogy mindenki számára (túl)élhető legyen az iskolai nyári szünet. Éveken keresztül a gyerekek köré szerveződik minden, hogy nekik mire lenne szükségük, és ebből mit lehet okosan kigazdálkodni előre. Azonban egyszer csak elérkezik az a pillanat, amikor a gyerekek már nagyobbacskák lesznek, és végre egyedül lehet őket hagyni akár egy hétre is a nagyszülőknél úgy, hogy a ház is és a nagyszülők idegszálai is egyben maradjanak. Ha először mész a pároddal nyaralni a gyerekek nélkül, érdemes odafigyelned erre az 5 dologra.

Első nyaralás gyerek nélkül okosan

A nyári időszak, bármennyire is szeretjük idealizálni, nem a legpihentetőbb időszaka az évnek. A nyaralás megszervezése mindig stresszel jár, akár van gyerek, akár nincs. Sokan túlvállalják magukat a munkahelyen közvetlenül a szabadságuk előtt, nem hagynak elég időt az indulás előtti előkészületekre, vagy képtelenek betartani a szabadidejük határait, és mégis megnézik a munka-e-maileket akár a tengerparton is, így végül egy jottányi pihenésre sem marad idejük, mire vissza kell ülniük az irodába. Ezt nehezíti a gyerekek iskolai vakációjának két és fél hónapnyi menedzselése, hogy valaki mindig legyen velük, amikor a szülőknek dolgozniuk kell, ami egy külön kálvária, és régóta rettegett része a szülői létnek. Ha mégis sikerül mindent összekoordinálni és leszervezni, akkor bejön az első, gyerek nélküli vakáció szorongása, hogy mégis hogyan fogja kibírni az egész család ezt a megmérettető mérföldkövet. Erre az 5 dologra érdemes odafigyelni a szakértők szerint, hogy sikeresen vegyétek az akadályt:

Gyerek nélkül nyaralni nem bűn, de attól még piszok nehéz az első alkalommal hátrahagyni a bűntudatot
Gyerek nélkül nyaralni nem bűn, de attól még piszok nehéz az első alkalommal hátrahagyni a bűntudatotHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

1. Beszéljetek nyíltan a gyerekekkel a terveitekről

Fontos, hogy a gyerekek tudják, a szüleik kettesben is terveznek nyaralni egyet. Meséljétek el nekik, mennyire várjátok, hogy egy kicsit kettesben is tudjatok időt tölteni egymással, ugyanis fontos dolgot tanítotok meg ezzel a gyerekeknek: hogy a párkapcsolat és annak ápolása érték. Ez a későbbiekben, amikor saját párt keresnek maguknak, rendkívül jól fog jönni, hogy egy kiegyensúlyozott, tartós és boldog kapcsolatot tudjanak kialakítani. Ha előreláthatóan örülni fognak annak, hogy a kijelölt „bébiszitterrel” tölthetnek egy kis időt, legyen az akár egy szakmabeli, akár a nagymama, a nagypapa, vagy az egyik nagynéni, nagybácsi, akkor érdemes már pár nappal előre szólni a gyerekeknek a betervezett szülői nyaralásról.

2. Találjátok meg a megfelelő „bébiszittert”

Ha már megvan a nyaralás időpontja, a következő lépés találni egy olyan bébiszittert, aki ráér, megbízható, és aki még a gyerekek számára is kedvelhető. Ha a nagyszülők ráérnek, érdemes első körben náluk érdeklődni, hogy tudnának-e időt szakítani gyerekfelvigyázásra a kijelölt időben, de bárki más is remek jelölt lehet, akit a gyerekek szeretnek. Hiszen ha első alkalommal mennek el a szüleik kettesben nyaralni őket hátrahagyva, a biztonságérzetüket növelheti az ismerős, szeretett személy jelenléte. Ha egy idegent szeretnétek felbérelni erre az alkalomra, érdemes elhívni egy előzetes próbafelvigyázásra, hogy kiderüljön, kompatibilis-e a gyerekekkel. 

3. Tegyétek világossá mindenki számára, milyen elvárásoknak kell megfelelni a gyerekeknek és a rájuk vigyázóknak

Legyenek tiszták a játékszabályok mindenki számára annak kapcsán, hogy mit lehet csinálni a szülők távollétében, és mit nem. A gyerekek egészségét illető szabályok ismertetése a legfontosabb, például, hogy milyen ételallergiáik vannak, vagy hogy mennyire hajlamosak felmászni bizonyos tárgyakra (és leesni onnan). Ugyanakkor az is fontos, hogy ne állítsatok fel túl sok szabályt, és ne vegyétek a betartatásukat véresen komolyan: ha a gyerekek egy pár perccel tovább maradnak fent este, vagy eggyel több snacket esznek meg, az hosszú távon semmilyen baljós következménnyel nem fog járni (inkább csak megerősítheti bennük azt a pozitív asszociációt, hogy néha jobb a szülők nélkül lenni, mert szabadabbak lehetnek, ez pedig még jól fog jönni a későbbiekben). Hasznos lehet a bébiszitter számára, ha megadjátok neki a gyerekek szokásos napi rutinját, hogy általában milyen programok kötik le őket. Továbbá illik pénzt hagyni a betervezett gyerekprogramokra és étkezésekre a bébiszitternél, még ha az az egyik családtagotok is.

Stresszes lehet megszervezni az első nyaralást gyerek nélkül, de mindenki számára hatalmas előnyökkel jár
Stresszes lehet megszervezni az első nyaralást gyerek nélkül, de mindenki számára hatalmas előnyökkel járRonnie Kaufman / Getty Images Hungary

4. Beszéljétek meg annak a szabályait, hogy mikor és milyen formában tartjátok a kapcsolatot a gyerekekkel a nyaralásotok alatt

Érdemes előre kitalálni, milyen szabályokat szeretnétek felállítani annak kapcsán, hogy mikor és milyen formában tartsátok a kapcsolatot a gyerekekkel. Például bevezethetitek a „jó éjt puszi” helyett a „jó éjt hívást”. Esetleg megkérhetitek a bébiszittert, hogy mindennap küldjön sms-t bizonyos időközönként, például amikor végeztek az evéssel, vagy amikor már ágyba bújtak. Ha úgy gondoljátok, hogy a gyerekek elég nagyok ahhoz, hogy tiszteletben tartsák a határaitokat, és meg tudjátok tartani a nyaralás célját (szerelmespárként töltött idő), akkor érdemes lehet felajánlani számukra, hogy bármikor felhívhatnak benneteket, ha valamilyen problémájuk akad.

5. Engedjétek el a bűntudatotokat

A legnehezebb teendő az első, gyerekek nélkül töltött vakációban talán az, hogy a szülők hátra tudják hagyni a bűntudatukat a gyerekekkel együtt. Ahogyan az első óvodai/bölcsődei nap alkalmával is nehéz szívvel hagyja ott csemetéjét az ember, úgy az első nyaralás is szülői szorongást idézhet elő. 

Azonban valójában mindenki számára hatalmas előnyökkel jár, ha a szülők a gyerekek nélkül is el mernek menni nyaralni.

A kisebb gyerekek számára nagyszerű alkalom a szülőktől való függetlenedésre és az új szabályrendszerhez való alkalmazkodó gondolkodás- és viselkedésmód megtanulására. A nagyobb gyerekek pedig megtapasztalhatják, hogyan oldják meg a saját problémáikat, továbbá türelemre, toleranciára, önkontrollra tanítja őket, valamint arra, hogy a szülőktől függetlenül miként tudnak megküzdeni a negatív érzéseikkel.

A szülők számára szintén nagyon hasznos élmény. Az öngondoskodás és a párkapcsolat gondozása elengedhetetlen az egészséges, kielégítő kapcsolathoz. Úgy is lehet rá tekinteni, mint egy jövőbe való befektetés, hogy a kapcsolat az után is fenn tudjon maradni, miután a gyerekek már kirepültek a fészekből.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra