Ki az a Braxton Hicks, akit annyit átkozunk a szülések előtti jóslófájásoknál?

GettyImages-168615083

Ez már a szülés! – kiált fel a leendő anyuka, aki a görcstől kiegyenesedni sem bír. Nem, ez csak egy Braxton-Hicks-összehúzódás – lombozza le az orvos, aki sajnos sok olyan esetet látott már, ahol emiatt tévesen vonultak kórházba az anyukák.

Az ilyen típusú összehúzódások a várandósság 30. hetétől érezhetően megkeményítik a méhet, és valódi fájdalmat is okozhatnak. Olyannyira, hogy a terhesség végén egy-egy erősebb, hosszabban tartó görcsöt könnyű összetéveszteni a szülés megindulásával. Márpedig a kilencedik hónap végén a legtöbb anyuka már nagyon várja, hogy a baba elinduljon kifelé, és megszűnjenek a terhességgel járó nehézségek, ezért nagyon lelkes lesz, ha azt érzi, hogy elkezdődött a folyamat. Erre ilyenkor csak további fájdalmat kap, aminek úgy tűnhet, még csak értelme sincs. De nézzük meg, ki az a férfi, akinek a Braxton-Hicks-összehúzódások elnevezését köszönhetjük?

A kötőjel miatt úgy tűnhet, két orvosról van szó, pedig John Braxton Hicks egymaga felel a szülés előtti méhösszehúzódások felismeréséért. Az 1823-ban született angol férfi halottkém apjától örökölhette a természettudományok iránti érdeklődését. A londoni Guy's Hospital Medical School elvégzése után orvosként kezdett praktizálni. 1856-ban kinevezték a Guy's Hospital szülészeti segédorvosának, 1868-tól pedig már teljes értékű, a szülésekre specializálódott szakemberként tevékenykedett. Nem csupán levezette a szüléseket, de figyelemmel kísérte a terhességek alakulását, s 1872-ben leírta azokat a méhösszehúzódásokat, amelyek nem eredményeztek igazi vajúdást. Ezeket nevezték el róla.

John Braxton Hicks 1881-ben
John Braxton Hicks 1881-benMaterialscientist / Wikimedia Commons

A Braxton-Hicks-összehúzódások magyarázata

No de mit is jelentenek ezek a görcsök pontosan? Elsősorban azt, hogy a méh tényleg masszív izomzattal rendelkezik. Márpedig minden izom összehúzódik olykor, még a simaizomzat is. Az összehúzódások két ok miatt következnek be még a terhesség szülés előtti szakaszaiban: az egyik az oxitocin, amit jól ismerünk izomösszehúzó és szülésmegindító hatásáról. A hormon az anyai szervezetben folyamatosan termelődik, de nincs hatással a méhizmokra egészen a várandósság utolsó szakaszáig. Minél közelebb kerülünk a szüléshez, annál érzékenyebbé válik a test az oxitocinra, és annál gyakoribbak lehetnek az összehúzódások. 

A másik ok a szervezet felkészülése 

A kilencedik hónapra a méh izmai már jelentősen megnyúltak, a méhszáj pedig elkezd felpuhulni. Ám ahhoz, hogy természetes úton világra jöhessen a baba, a start előtt további változásokra van szükség. A méhszájhoz közeli részen a méh izmai elkezdenek görcsöket produkálni, amik hozzájárulnak annak kitágulásához. Ez még a szüléshez köthető, nagy változás előtt megtörténik, hiszen a test szép fokozatosan készül rá a gyerek világra hozására. Ezek a görcsök már akár műszerekkel is mérhetők, az anyuka alaposan meg is érezheti őket, folyamatosan egyre gyakoribbá és erősebbé válnak, mégsem (feltétlenül) jelentik a szülés megindulását. 

Mikor induljak a kórházba?

Ezek az utolsó hetekben már konkrét, akár 2 perces, erős fájdalmakkal járhatnak, de a szülész csak a fejét csóválja, mondván, csupán jóslófájásról van szó, semmi többről. Ez az a pont, amikor az először várandós anyuka elkezd még alaposabban tájékozódni a szülés során kérhető fájdalomcsillapítási lehetőségekről. Hiszen ha a jóslófájástól összeesik az utcán, akkor milyen lesz az igazi? Ha a szülés időpontja még relatíve messze van, akkor az orvos akár gyógyszert is írhat fel az erős görcsök és keményedések ellen. Amennyiben már tulajdonképpen bármikor beindulhatnak az igazi fájások, gyakran a Braxton-Hicks-összehúzódások átfolynak igazi, mérhetően rendszeres szülési görcsökbe. Tehát a jóslófájásokra igenis oda kell figyelnünk, szólni róla az orvosnak, aki el tudja dönteni, kell-e a fájdalmat csillapítani vagy sem. Érdemes észben tartani azt is, hogy ezek az összehúzódások bármikor ráfordulhatnak a célegyenesre, azaz legyen összekészítve a kórházi csomagunk, és intézzük el, amit szükséges. 

A szülés igazi jelei

S honnan tudhatjuk, melyik összehúzódás rántja össze a testünket? A szülési fájások rendszeresek, és egyre erősebbé válnak. A Braxton-Hicks-összehúzódások rendszertelenek, egy adott időszakon belül nem erősödnek folyamatosan, sőt pihenés vagy egy pohár víz hatására akár el is múlhatnak. A szüléskor jelentkező görcsök sajnos nem reagálnak ilyen jól, azaz nem hajlandóak elmúlni semmilyen otthoni praktikától. Amennyiben emellett vérzés, magzatvíz (meg lehet különböztetni a nyomás alatt álló hólyag eresztésétől), vagy épp nyákos furcsa dolog jelenik meg a bugyinkon, gyomorrontáshoz hasonló tüneteink vannak, akkor már érdemes készülni arra, hogy itt bizony szülés lesz.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra