7 bibliai név, amit nem valószínű, hogy adnál a gyermekednek

GettyImages-1741981702
Olvasási idő kb. 7 perc

Hiába nem szab már a képzelet sem határt a hivatalosan adható keresztneveknek, van mégis néhány olyan történelmi és bibliai név, amelyet rossz képzettársításuk miatt nem választanak a szülők gyermeküknek. Az utóbbi időkben nincs egy Adolf, de Káin is csak nagyon ritkán. Ugyanakkor, érthető, bár számunkra talán meglepő, hogy spanyol nyelvterületen például csak úgy hemzsegnek a Rózsafüzérek, Remények és Jézusok.

A ma hivatalosan Magyarországon adható keresztnevek listája nemcsak egyre bővebb, de köztük egyre különlegesebb és szédítőbb nevek is megtalálhatók. Köztük számos történelmi hős, aki ma már mesefigura vagy akár vezető divatmárkanév is, sok a görög, az angolszász, de a bibliai eredetű név is, és van jó pár, amit soha senki nem adna gyermekének.

Te is bejegyeztethetsz új keresztnevet

Ha valaki mégsem tudna a meglévő rendkívül hosszú listáról születendő kisbabájának (vagy változtatási szándék esetén saját magának, lásd lentebb) választani, módjában áll új név bejegyzését kérvényezni. Amennyiben olyan nevet vagy névnek szánt szót sikerült a rengetegből kivadászni, amely még éppen nem szerepel a Nyelvtudományi Kutatóközpont honlapján levő női és férfiutónevek listáján, akkor bizony lépnünk kell.

Ma már számtalan keresztnév közül választhatnak a leendő szülők
Ma már számtalan keresztnév közül választhatnak a leendő szülőkCatherine Delahaye / Getty Images Hungary

Ezt úgy tehetjük meg, ha az erre a célra előkészített formanyomtatványt postai vagy elektronikus úton eljuttatjuk a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium részére. Mankóként a Nyelvtudományi Kutatóközpont Névbizottsága összeállított egy tekintélyes, 15 pontból álló listát, melyben felsorolják azokat az alapelveket, amelyeket a választásnál figyelembe kell venni ahhoz, hogy esélyünk legyen alkalmas jelölttel kilincselni a bizottságnál. A sok szempont közül talán az utolsó célkitűzései a legfontosabbak. Ennek értelmében

nem javasolt az olyan név, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik őt.

Ha nem tetszik, meg is változtathatod

Még akkor sem javasolt minden név, ha keresztnevének (de még a vezetéknevének) megváltoztatásához is minden magyar állampolgárnak joga van. Ehhez elsősorban egy kérelmet kell benyújtani, melynek elbírálását Budapest Főváros Kormányhivatala Állampolgársági és Anyakönyvezési Főosztályának Névváltoztatási és Anyakönyvi Osztálya végzi. A kérelem benyújtásához egy egyszeri 10 000 forintos igazgatási szolgáltatási díj befizetése szükséges, valamint néhány okirat és dokumentum, továbbá egy nyilatkozat arról, hogy a kérelmező névváltoztatása eredményeként viselt neve más személy személyiségi jogát nem sérti.

Keresztneved, de még vezetékneved megváltoztatását is kérvényezheted
Keresztneved, de még vezetékneved megváltoztatását is kérvényezhetedWeedezign / Getty Images Hungary

Nem anyakönyvezhető nevek: Júdás, Pilátus, Heródes

Júdás névvel többen is szerepeltek a Bibliában, de negatív figuraként csak Iskárióti Júdás, akit Jézus az apostolok közé választott, s aki mind a tizenkettő közös pénzét kezelte, ám pénzsóvár is volt, s Jézust elárulta, kiszolgáltatva az ellenségeinek

Pilátus, teljes nevén Pontius Pilátus Júdea tartományának a helytartója volt (Kr. u. 26–36). Bár maga nem találta Jézust bűnösnek, engedett a zsidók követelésének, és kiszolgáltatta őt, hogy megfeszítsék.

Góliát feltehetően az utolsó óriások egyike lehetett, több mint 2,70 méteres extrém magasságával. A filiszteus Góliátot, noha reménytelennek ígérkező küzdelemben, de végül legyőzte Dávid, miután az népét és istenét gyalázta.

A Heródes méltán mellőzött név, több antipatikus viselője is ismert a könyvek könyvéből: Nagy Heródes, Galilea első prokurátora, majd a zsidók királya (Kr. e. 37–4). Az ő parancsára gyilkolták le a betlehemi gyermekeket. Fia, Heródes Antipás, uralkodott Galilea és Perea fölött (Kr. e. 4 – Kr. u. 39). Az ő lelkén szárad Keresztelő János lefejeztetése. I. Heródes Agrippa, Nagy Heródes unokája, Galilea negyedesfejedelme, Palesztina királya (41–44) pedig Jakab apostolt fejeztette le, s végül visszataszító betegségben halt meg, férgek pusztították el.

De mellettük nem  nagyon tudunk Heródiás és Jézabel nevű kislányokról vagy nőkről sem, hiszen eredeti alakjuk számos embert végeztetett ki, vagy haláláért volt közvetve felelős, s saját haláluk sem volt irigylésre méltó. 

Abaddont pedig feltehetően azért nem ismerünk, mert ez annak az angyalnak a neve, aki a pokol mélysége felett uralkodik.

Káin és Ábel története egy bécsi templomi freskón
Káin és Ábel története egy bécsi templomi freskónsedmak / Getty Images Hungary

Anyakönyvezhető és viselt név: Káin

A Biblia első könyvében szerepel Káin, Ádám és Éva első fia, aki megölte Ábelt, a testvérét. Földműves lett, Ábel pedig juhpásztor. Amikor mindketten áldozatot vittek az Úrnak, Isten Kain áldozatára nem tekintett. Isten figyelmeztetése ellenére féltékenységében meggyilkolta testvérét, ezért büntetésből bujdosóvá és kóborlóvá kellett válnia. Hogy senki meg ne ölhesse, Isten jelet tett rá. Ennek a »kainbélyegnek« a mibenléte ismeretlen. Nád földjén, Édentől keletre telepedett le. Gyermeke született, majd várost épített, ezt gyermekéről Énóknak nevezte. Nagyon ritka keresztnév Magyarországon, de az utóbbi években is adták néhányan gyermeküknek.

Ilyen viszont nincs, és mégis van

Ennél meglepőbb lehet számunkra, hogy vannak olyan bibliai nevek, amelyekről itt Magyarországon eszünkbe sem jutna, hogy azok keresztnevek, a spanyol ajkú nemzetek viszont előszeretettel használják őket akképpen. Az még csak hagyján, hogy tömegével szaladgálnak az Ibériai-félszigeten és latin-Amerikában a Jézusok (Jesús), a Noék (Noé), a Mózesek (Moisés), a Máriák (María) és a Józsefek (José), de van María Jesús is, aki egyébként nő, és Jesús María, aki pedig férfi. A hagyományosan hithű katolikus spanyolok miután 700 éven keresztül küzdöttek területeik visszafoglalásáért az arabokkal, azok kiűzése után nagyszabású zsidóüldözésbe is kezdtek a katolikus királyokként ismert Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd uralkodása idején, mely történetesen Amerika felfedezésére esett. A 20. századi történelmükből jelentős szeletet kihasító Franco jobboldali diktatúrája szintén előtérbe helyezte a vallási nézeteket, így különböző bibliai jelenségek és fogalmak is keresztnevekként szerepelnek még napjainkban is, a Nazaret például női név. De ilyen a Rosario, melynek jelentése rózsafüzér, az Alma (lélek), a Dolores (fájdalmak) és az Esperanza (remény), de keresztnév az Inmaculada (szeplőtelen), a Concepción (fogantatás), a Clemencia (kegyelem) és a Cruz (kereszt) is.

Ha érdekelnek a furcsa fiúnevek is, ezt a korábbi cikkünket ajánljuk figyelmedbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek