Ezzel a módszerrel kevesebbet sírnak a csecsemők

GettyImages-1449605028
Vermes Nikolett

Van egy módszer, ami segíthet megérteni a kicsit, ezáltal serkenti a szülő-gyerek közötti kommunikációt, és csökkenti a „miért sír már megint egy a gyerek?” vészkiáltásokat. A módszert babajelbeszédnek nevezik. A fogalom szorosan kapcsolódik a hallássérült emberek beszédtechnikájához, hiszen a kommunikáció nonverbálisan történik, és a kezek helyettesítik a verbalitást. A babajelbeszéd nem más, mint egy ajtó, ami megnyitja előttünk a gyerek gondolatait.

Amikor Béczi Bernadett babajelbeszéd-oktató arról kezd beszélni, hogy a kézjelek által kiegyensúlyozottabb a baba és a szülő, kételkedve fogadom az érveket. Ugyan, mégis hogyan lehet megelőzni a sírást? Mindenki tudja, ha a gyerek sír, akkor vagy éhes, vagy tisztába kell tenni, vagy fáj valamije. De az oktató éppen erre alapozza módszerét. Jó esetben minden gyerek mutat valamit a kezeivel gügyögés és sírás közben, vagyis metanyelvet kapcsolnak a még fejletlen verbális kommunikációhoz. A babajelbeszéd pedig ezeket a kézjeleket figyeli, és segít eligazodni közöttük. Ezáltal az anya és az apa néhány mozdulatból megérti, hogy mit szeretne a kicsi, így elkerülhető, hogy sírás legyen az akaratközlés eszköze. 

A kisbabák leggyakoribb jele

„A kutatások is azt bizonyítják, hogy a jelelő babák átlagosan hamarabb és gazdagabb szókinccsel kezdenek beszélni. Azonban nem ez a cél, ez csak egy járulékos jó, ennél sokkal fontosabb a beszéd előtti kommunikáció és a szülő-gyerek kötelék erősítése” – mondja Bernadett, aki egy jól bevált tematika mentén tanítja meg a szülőket a jelek kódolására. Alapvetően arra kell figyelni, hogy milyen kézjelek előzik meg az egyes cselekedeteket, mint az evés, tisztába tétel, alvás és a többi. Így könnyen kialakítható egy saját kézjelszótár, akár hetek alatt. Csak a gyakorlás intenzitásától függ, hogy kinek mennyi idő kell a technika elsajátításához. „A leggyakoribb jelek a lámpa, tej, még, cica, kutya, autó, persze ennél sokkal többet tudnak a kicsik. Viszont minden gyerek máshogy mutatja meg az adott jelet, ezért a szülők csak saját babájukat érthetik meg teljesen.”

A cél: kiegyensúlyozottság
A cél: kiegyensúlyozottságGettyImages

Mindent elmondanak, mielőtt megtanulnak beszélni

A mindennapos gyakorlás lényege az aktív figyelem. Az oktató tanácsa szerint érdemes venni egy füzetet, és leírni, hogy melyik kézjel mire utal, így elkerülhető, hogy a szülő belekavarodjon a jelek sokaságába. A módszert tovább segíti a verbális kommunikáció is – azok a szülők, akiknek jó az akusztikus memóriájuk, előnyben vannak. „Az egyik alapvető szabály a babajelelésnél, hogy soha nem némán jelelünk. Mindig kimondjuk az adott szót. Ezáltal egyébként sokkal többször mondunk egy-egy szót, mint ahogy tennénk.

A jelek segítségével a babák képesek felhívni a környezetük figyelmét azokra a dolgokra, amiket érdekesnek tartanak, tehát képesek bővíteni a nonverbális szókincset”

– magyarázza a szakértő, majd hozzáteszi, hogy jót jelent, ha a gyerek egyre több mindenre figyel, és ezt jelzésekkel a szülő tudtára adja. Ez egyértelmű jele a normális kognitív fejlődésnek. 

Mi lesz a beszéddel?

A babajelbeszéd meggyőző, viszont óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy biztosan nem akadályozza-e a verbális kommunikáció fejlődését? Ezért arról kérdezem Bernadettet, hogy mi történik, ha a gyerek megszokja, hogy a szülő mindent megért a kézjelek által. Elképzelhető, hogy nincs már szükség szavakra? Biztosan nem akadályozza mindez a beszéd kialakulását?

„Amikor a gyerekek elkezdenek beszélni, akkor törvényszerűen abbahagyják a jelelést, mert rájönnek, hogy szavakkal gyorsabban és könnyebben kifejezhetik magukat.

A közérthetőség pedig egy kódolt evolúciós vágy. A jelelés abban segít, hogy megkönnyítse az első hónapokat, amikor a technika hatására csökken a sírások száma, akkor már betöltötte legfőbb szerepét.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra